młodypalacz Opublikowano 9 Września 2014 #1 Opublikowano 9 Września 2014 Witam, potrzebuję pomocy w doborze kotła dolnego spalania dla domu 120m2 , moc potrzebna do ogrzana domu wyszła mi ok 8kW jednak na rynku bardzo ciężko o dobry piec dolnego spalania o tak małej mocy. Śledząc fora i sklepy internetowe jestem skłonny kupić kocioł Dakon dor 12 ( jednak to aż 12kW a mi potrzeba mniej) stąd rodzi się moje pytanie czy ten piec zda egzamin w moim domu? KSGW ZGoda ma kotły o mocy 8kW jednak wyposazenie pieca jest nieco gorsze, dziś trafiłem na piec KBO KSW-S 10kW czy ktoś posiada jakies przydatne informacje na temat tego pieca? na stronie producenta jest ich bardzo mało. Z góry dziękuje za zainteresowanie moim pytaniem
gulgulq Opublikowano 9 Września 2014 #2 Opublikowano 9 Września 2014 Zaglądnij do mojego tematu - problem podobny, dzięki doświadczonym chłopakom z forum trochę mi się wyjaśniło. Generalnie ja jestem nastawiony na zakup Dakona, czekam tylko z zakupem jeszcze do grudnia bo mam w planach malowanie domu i remont sypialni i nie wiem czy budżet mi pozwoli. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17722-dobór-kotła-co/
januszj26 Opublikowano 9 Września 2014 #4 Opublikowano 9 Września 2014 Jest jeszcze kdo u żywca 8kw ale co jest wart to nie wiem.
młodypalacz Opublikowano 9 Września 2014 Autor #5 Opublikowano 9 Września 2014 właśnie już patrzyłem na żywca,jednak ma kilka wad głównie ruszt wodny i brak doprowadzenia powietrza wtórnego i teraz pytanie czy gorszy technicznie piec z dobrą mocą czy raczej dobry technicznie piec z za dużą. Nadal bardzo mnie nurtuje ten kocioł KBO ale nikt się na jego temat nie wypowiada niestety
HAN Opublikowano 9 Września 2014 #6 Opublikowano 9 Września 2014 ja bym brał dobry technicznie kocioł nawet trochę większej mocy- zawsze moc możesz zmniejszyć (zmniejszasz pow. rusztu i przekrój palnika- nie jest to przesadnie drogie ani skomplikowane) - poczytaj są tu takie tematy
gondoljerzy Opublikowano 9 Września 2014 #7 Opublikowano 9 Września 2014 Były już dyskusje na temat kociołków małej mocy z dolnym spalaniem. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15650-kociol-dolnego-spalania-malej-mocy/ Wtedy poradzono coś zupełnie innego, piecokuchnię Moravia. Nabywca był zadowolony.
Gość vlepek Opublikowano 10 Września 2014 #8 Opublikowano 10 Września 2014 Jesli szukasz kotła z dolnym spalaniem to firma Metalfach ma w ofercie kociol SDG własnie z dolnym spalaniem. Co ciekawe-ma on wajche do przelanczania dolnego/gornego spalania. Mało firm ma takie rozwiązanie w swojej ofercie
gondoljerzy Opublikowano 11 Września 2014 #9 Opublikowano 11 Września 2014 Najmniejsza moc SDG to 14kW, podczas gdy autor tematu potrzebuje 8kW. Konstrukcja kotła też nic szczególnego.
SONY23 Opublikowano 11 Września 2014 #10 Opublikowano 11 Września 2014 Firma z moich stron ale przy kociołku się nie postarali... Miałem okazję porządnie się mu przyjrzeć w sklepie i niestety poza wyglądem zewnętrznym to reszta niestety do dużej poprawy. Wspomniana klapa (dolne/górne spalanie) jest tak nieszczelna, że w szpary spokojnie można wsadzić palec... Ruszt wodny, ściany wymiennika pionowego oddalone od siebie o bodajże 8cm, pierwsza przegroda chyba z 25cm nad rusztem, ani grama ceramiki, brak PW itp. Ktoś w firmie coś tam słyszał o dolnym spalaniu ale niewiele z tego zrozumiał. Można większość z tych mankamentów poprawić we własnym zakresie, tylko czy warto jak można kupić już gotowy kocioł bez takich kwiatków ?
młodypalacz Opublikowano 11 Września 2014 Autor #11 Opublikowano 11 Września 2014 nie ma sensu brać czegos takiego, dziękuje bardzo za te opinie, zdecydowałem się na dakona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.