Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Potrzebny Piec Z Dolnym Spalaniem Do Małego Domu :)

młodypalacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy w doborze kotła dolnego spalania dla domu 120m2 , moc potrzebna do ogrzana domu wyszła mi ok 8kW jednak na rynku bardzo ciężko o dobry piec dolnego spalania o tak małej mocy. Śledząc fora i sklepy internetowe jestem skłonny kupić kocioł Dakon dor 12 ( jednak to aż 12kW a mi potrzeba mniej) stąd rodzi się moje pytanie czy ten piec zda egzamin w moim domu? KSGW ZGoda ma kotły o mocy 8kW jednak wyposazenie pieca jest nieco gorsze, dziś trafiłem na piec KBO KSW-S 10kW czy ktoś posiada jakies przydatne informacje na temat tego pieca? na stronie producenta jest ich bardzo mało. Z góry dziękuje za zainteresowanie moim pytaniem

Opublikowano

właśnie już patrzyłem na żywca,jednak ma kilka wad głównie ruszt wodny i brak doprowadzenia powietrza wtórnego i teraz pytanie czy gorszy technicznie piec z dobrą mocą czy raczej dobry technicznie piec z za dużą. Nadal bardzo mnie nurtuje ten kocioł KBO ale nikt się na jego temat nie wypowiada niestety 

Opublikowano

ja bym brał dobry technicznie kocioł nawet trochę większej mocy- zawsze moc możesz zmniejszyć (zmniejszasz pow. rusztu i przekrój palnika- nie jest to przesadnie drogie ani skomplikowane) -  poczytaj są tu takie tematy

Opublikowano

Jesli szukasz kotła z dolnym spalaniem to firma Metalfach ma w ofercie kociol SDG własnie z dolnym spalaniem.

Co ciekawe-ma on wajche do przelanczania dolnego/gornego spalania.

Mało firm ma takie rozwiązanie w swojej ofercie

Opublikowano

Firma z moich stron ale przy kociołku się nie postarali... Miałem okazję porządnie się mu przyjrzeć w sklepie i niestety poza wyglądem zewnętrznym to reszta niestety do dużej poprawy. Wspomniana klapa (dolne/górne spalanie) jest tak nieszczelna, że w szpary spokojnie można wsadzić palec... Ruszt wodny, ściany wymiennika pionowego oddalone od siebie o bodajże 8cm, pierwsza przegroda chyba z 25cm nad rusztem, ani grama ceramiki, brak PW itp. Ktoś w firmie coś tam słyszał o dolnym spalaniu ale niewiele z tego zrozumiał. Można większość z tych mankamentów poprawić we własnym zakresie, tylko czy warto jak można kupić już gotowy kocioł bez takich kwiatków ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.