Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Miałowy

Tymian81

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam

Pomoże mi ktoś wyjaśnić stwierdzenie ze strony tak często polecanej na tym forum "czysteogrzewanie.pl" ,że kocioł miałowy trzeba przewymiarować ponieważ miał ma niską kaloryczność; cytat "Kocioł mia­łowy dobiera się według mocy śred­niej, a nie nomi­nal­nej. Dla­czego tak? Ponie­waż miał jest pod­łym pali­wem — nisko­ka­lo­rycz­nym, zapo­pie­lo­nym, które nie pozwala na ostre grza­nie. Dla­tego aby obsługa kotła mia­ło­wego nie urą­gała czło­wie­czeń­stwu pala­cza, taki kocioł powi­nien mieć sta­ło­pal­ność ok. 24 godzin. Aby to osią­gnąć, trzeba go “przewymiarować”."  Teraz pytanie jak to się ma do miału o wartości 25MJ  i popiół 15% ?

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, jaki masz dostęp do dobrego miału. Teraz jest to ułatwione z powodu możliwości zakupu wysokojakościowych, kalorycznych, niskopopiołowych miałów i groszko-miałów powstających podczas produkcji ekogroszków (kruszenie i sitowanie węgla). Są też bardzo dobre miały produkowane przez kopalnie (Rydułtowy-Anna, Marcel, Chwałowice, ale z różnych względów raczej w wyjściowej jakości do kupienia tylko na Śląsku i okolicach i to najlepiej pod osobistym nadzorem. 

Opublikowano

Mam dostęp do drobnej frakcji wegla (pozostałość po grubej kostce) i znajomy instalator może mi w atrakcyjnej cenie sprzedać defro komfort optima plus i mocy akurat na moj metraż. Po przeczytaniu tego artykułu zacząłem się zastanawiać nad tą mocą czy nie będzie zbyt mała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.