sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #26 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Ja nie widziałem w praktyce takiego rozwiązania, a tym bardziej w materiałach technicznych producenta - Afrizo ani ESBE. Poszukaj lub lepiej zrób praktyczny układ. Aby było mieszanie musi być przepływ z co najmniej dwóch źródeł - z kotła i z instalacji , a ty proponujesz z jednego.
MIQ Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #27 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 No przecież jest z dwóch źródeł. Jedno to pompa kotłowa, a drugie - suma powrotów z instalacji, bojlera itp. Zauważ, że te ostatnie mają pompy przed zaworem mieszającym i błędu nie ma.
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #28 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 A jak ustawisz proporcje np jak się zawory na grzejnikach zamkna, wyłączy się grzanie CWU i co wtedy? Zawór termostatyczny ma to do siebie że sam reguluje strumienie przepływu ( przynajmniej ESBE i Afriso) Może w jednym przypadku będzie dobrze a w innym źle - jak robisz u siebie to możesz zrobić jak chcesz, ale w przypadku roboty "na zewnątrz" tak nie można. Niech ta dyskusja toczy się dalej ale bez udziału mojej osoby. może ktoś inny z ci odpowie np kolega @automatyk - jest wszystkowiedzący ;) . Jak bym miał robić taki układ to koniecznie dałbym sprzęgło hydrauliczne - koszt żaden - 200 -300zł a jest pewność że dobrze i można na zwykłych pompach zrobić. Pompa adaptacyjna jest warta swojej ceny, przy pracy ciągłej np podłogówka lub grzejniki bez termostatu pokojowego , CWU gdzie pompa pracuje max 3-4h/24h zwróci się pewnie po 10-12 latach lub dłużej.
Vlad24 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #29 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zdiagnozujcie najpier, czy jest mu potrzebna ochrona powrotu i czy ew podniesienie t powrotu o kilka-kilkanaście stopni nie da się osiągnąć poprzez regulacje istniejącej instalacji. Ma wodę w okolicach powrotu, mokry popiół, odpadają płaty rdzy? Jaka realna temperatura tam występuje, czym pali?
MIQ Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #30 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Ale przecież ten sam problem powstanie nawet gdy pompa jest między zaworem a kotłem. Gdy zabraknie chłodniejszej wody z instalacji, zawór 3D też zadławi gałąź od zasilania i obieg kotłowy zatrzyma się do czasu, aż zawór ostygnie (przyjąłem, że temp zasilania jest wyższa, niż parametr zaworu), więc sytuacja jest analogiczna. Z innej beczki: w instalacji CWU nie ma przecież pompy pomiędzy mieszaczem a bateriami a zawór działa, bo tu czynnikiem napędzającym jest ciśnienie przed drogami A i B zaworu, tak jak w proponowanym przeze mnie rozwiązaniu. Na koniec dodam tylko, że nie jest moją intencją aby na siłę coś udowadniać. Testów praktycznych też nie będę robił, bo u mnie ochronę powrótu robi bojler. A kto chce, niech próbuje. Moim zdaniem - nie straci :)
olekstar Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor #31 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Panowie, czuję się wywołany do odpowiedzi: Mam Viadrusa Ling Combi 25kW (kocioł żeliwny z płaszczem wodnym i elektroniką RealArt Economic 3000), palę keogroszkiem, kocioł zimą zachodzi mi sadzą,latem jak grzeje tylko CWU jest w środku czyścuitki. Stąd mniemam, że zimą jest zbyt niska temperatura powrotu i trzeba ją podnieść, o ile nie wiem bo niem mam termometru na powrocie?
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #32 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Ale przecież ten sam problem powstanie nawet gdy pompa jest między zaworem a kotłem. Gdy zabraknie chłodniejszej wody z instalacji, zawór 3D też zadławi gałąź od zasilania i obieg kotłowy zatrzyma się do czasu, aż zawór ostygnie (przyjąłem, że temp zasilania jest wyższa, niż parametr zaworu), więc sytuacja jest analogiczna. Z innej beczki: w instalacji CWU nie ma przecież pompy pomiędzy mieszaczem a bateriami a zawór działa, bo tu czynnikiem napędzającym jest ciśnienie przed drogami A i B zaworu, tak jak w proponowanym przeze mnie rozwiązaniu. Na koniec dodam tylko, że nie jest moją intencją aby na siłę coś udowadniać. Testów praktycznych też nie będę robił, bo u mnie ochronę powrótu robi bojler. A kto chce, niech próbuje. Moim zdaniem - nie straci :) Nie mogłem zdzierżyć - to bzdury!!! Po pierwsze jak pompa jest zamontowana na wyjściu mieszającym zaworu 3-D - czyli AB to pobiera wodę zawsze z wejścia powrotu instalacji A i czasami z wejścia bypassu z kotła - gorąca woda czyli B - można to potraktować jako ssanie. Przepływ jest z większego ciśnienia do mniejszego wytwarzanego przez ssanie pompy , jak jest mniejszy dopływ wody zimnej z instalacji czyli wejście (A) to pompa pobiera proporcjonalnie mniej ciepłej wody z wejścia ciepłego ( B). Zawory termostatyczne ESBE i inne niektórych firm też , są tak skonstruowane że równoważą przepływy, więc nie potrzeba dodatkowej regulacji. Przy wyłączonych pompach CO, CWU i podłogi pompa za zaworem 3-D zasysa zimną wodę przez nie pracujące pompy , mieszając ją z gorącą do czasu osiągnięcia przez kocioł odpowiedniej temperatury, która spowoduje jego wyłączenie, a woda będzie krążyć nadal w układzie chłodząc kocioł, a pompa adaptacyjna przystosuje się do danego obciążenia. Po obniżeniu temp na kotle następuje start i apiać odnowa - krótki obieg, obieg częściowo otwarty , obieg krótki zamknięty itd. W przypadku zaworu mieszającego CWU przez odkręcenie kranu ciepłej wody powodujemy wytworzenie podciśnienia i przepływu -woda płynie przez zawór 3-D jakby na jego wyjściu (AB) była dodatkowa pompa ssąca a tak naprawdę całą imprezę napędza ciśnienie ZW (A) i CWU ( B) przed zaworem 3-D, ciśnienia te są jednakowe , więc nie problemu z samoregulacją. Jedynym negatywnym przypadkiem kiedy zawór 3-D do regulacji CWU jest nie skuteczny jest brak naczynia przeponowego na zasilaniu ZW - wtedy ciśnienie CWU w bojlerze może być wyższe od ciśnienia ZW i mieszacz nie działa prawidłowo podając za wysoką temp na odbiory. Kolega @olekstar ma żeliwny kocioł, a żeliwo nie lubi skoków temperatury wywoływanych samą pompą kotłową więc jemu radziłbym jednak zawór 3-D i pompę adaptacyjną
MIQ Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #33 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Przecież to właśnie napisałem, że "imprezę napędza" większe ciśnienie na wejściach A i B niż na wyjściu AB. Prawda? Taką właśnie analogię stosuję do zaproponowanego rozwiązania. Tylko odniesienie wartości ciśnienia do innej wartości mówi, czy to jest pod- czy nad- ciśnienie, prawda? Pompa wytwarza różnicę ciśnień między króćcem ssącym a tłocznym czyli nadciśnienie mierzone względem króćca ssącego ale też i podciśnienie mierzone względem króćca tłocznego. Czysta relatywistyka. Jeśli jest jakiś błąd w rozumowaniu, to naprawdę nie mogę go znaleźć, co różni podciśnienie za wy AB nadciśnienia na wejściach A i B. Przy okazji, jeśli pompa kotłowa "przeciąga" wodę przez obiegi grzewcze, to chyba nie jest dobrze?
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #34 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Przy okazji, jeśli pompa kotłowa "przeciąga" wodę przez obiegi grzewcze, to chyba nie jest dobrze? Dlaczego tak twierdzisz? Co do montażu pomp w układzie zaworu 3-D to w przypadku inst CWU nie ma różnicy, ale jak jest 1 pompa a z drugiej np 3 pompy równolegle + zmienne przepływy to nie ustalisz proporcjonalnego przepływu.
Vlad24 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #35 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Panowie, czuję się wywołany do odpowiedzi: Mam Viadrusa Ling Combi 25kW (kocioł żeliwny z płaszczem wodnym i elektroniką RealArt Economic 3000), palę keogroszkiem, kocioł zimą zachodzi mi sadzą,latem jak grzeje tylko CWU jest w środku czyścuitki. Stąd mniemam, że zimą jest zbyt niska temperatura powrotu i trzeba ją podnieść, o ile nie wiem bo niem mam termometru na powrocie? W czasie gdy tu Panowie wyjaśniają przepływy zgłoś się do Andrzeja M po radę, a powrotem się już nie przejmuj. Tobie brakuje kilkuset stopni do właściwego spalania, a nie kilkunastu na powrocie.
MIQ Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #36 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 @Sambor Moim zdaniem wtedy instalacja nie jest sterowalna np chcesz CWU 45st, na kotle 60. Jeśli pompa kotłowa "przeciągnie" przez obieg CWU, niepotrzebnie przegrzewa wodę kosztem opału. O jaki proporcjonalny przepływ chodzi?
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #37 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 To wszystko jest kwestią doboru ustawień i praktyki - tego nie zrobisz na papierze, a dyskusja zaczyna na manowce prowadzić.
MIQ Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #38 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Więc wracajmy na właściwe tory. Dlaczego błędem jest umieszczenie pompy "kotłowej" w miejscu przeze mnie wskazanym? Nie chodzi o ciśnienie, nie chodzi o przepływ, bo ten jest zmienny w różnych obwodach i może być zaburzony pompą kotłową umieszczoną na powrocie. Pompa w gałęzi między zaworem termo a zasilaniem moim zdaniem nie wpływa na przepływy w innych gałęziach instalacji. Co zatem powoduje, że jej montaź w tym miejscu nie jest właściwy?
olekstar Opublikowano 3 Września 2014 Autor #39 Opublikowano 3 Września 2014 W czasie gdy tu Panowie wyjaśniają przepływy zgłoś się do Andrzeja M po radę, a powrotem się już nie przejmuj. Tobie brakuje kilkuset stopni do właściwego spalania, a nie kilkunastu na powrocie. @Vlad24, co oznacza może oznaczać dla mnie brak kilkuset stopni do właściwego spalania (słaby opał, zbyt duży nadmuch, za mały nadmuch)? Dlaczego brakuje tej temperatury właśnie w zimie, a w lecie jest OK?
Vlad24 Opublikowano 3 Września 2014 #40 Opublikowano 3 Września 2014 Właściwie to nie wiem. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.