tasheena Opublikowano 27 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 witam, w związku z podłączeniem nowego budynku (tylko CO) i przebudową kotłowni mam prośbę o propozycję prostego podłączenia elementów jak w zał. przy zachowaniu następujących warunków: 1) naczynie wyrównawcze zostaje w piwnicy, 2) możliwość awaryjnego ogrzewania z kotła gazowego nowego budynku 3) minimalna ilość pomp i zaworów 3D/4D 4) możliwość regulacji temp. na CO (żeby nie było "sauny" w budynkach przy paleniu węglowym) 5) CWU z kotła tylko na stary budynek. dzięki Arek PS rysunek nie ma proporcji, jedynie nowy budynek jest wyżej niż stary.
sambor Opublikowano 27 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Tu nie biuro projektowe - sam przedstaw jakąś koncepcję to ją ocenimy. Wstępnie widać że wymagania ciężkie - dwa kotły , wymiennik, dwa budynki , sterowanie. Poczytaj na forum trochę o współpracy kotła gazowego i na paliwo stałe , a następnie coś przedstaw .
tasheena Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 hydraulik, co mam mi przerabiać mówił o jakimś rozdzielaczu (kolektorze). W zał. moja propozycja podłączenia. Czy CWU lepiej przed wymiennikiem (po stronie kotła) czy do rozdzielacza za wymiennikiem ? Czy w przypadku braku prądu (krótki obieg kotłowy-mało wody) jak najprościej/najtaniej zabezpieczyć kocioł przed przegrzaniem : 1) UPS 2) wężownica schładzająca dzięki Arek
automatyk Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 jeśli juz mają być dwie pompy osobna na kazdy budynek to rozbudować układ o zawór 3d ro regulacji temp lub zastosować jedna pompę na dwa obiekty elektroniczną 25/60 i na grzejnikach zawory termostatyczne i pytanie dodatkowe czy nie można twojego kotła wpiąć w układ zamknięty ?
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #5 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zabezpieczeniem przed zanikiem zasilania jest wg przepisów wężownica schładzająca , a tak naprawdę to UPS o dłuższym czasie podtrzymania jest lepszy. Najlepiej mieć jedno i drugie - tak jak mój Dziadek od trafienia pioruna miał piorunochron na domu , ale dodatkowo na tacę dawał aby piorun w dom nie trafił, "No bo panie kto to wie co skuteczniejsze" :) zagotowanie kotła zależy też od odbioru ciepła z samego kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.