Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Ogrzewanie Pod艂ogowe - Problem

Maro36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moim ogrzewaniem pod艂ogowym, mianowicie wskutek zastosowania przez "instalatora" zbyt d艂ugiej p臋tli ogrzewanie pod艂ogowe nie dzia艂a razem z grzejnikami (pod艂ogi s膮 ju偶 gotowe, wi臋c przerabianie instalacji nie wchodzi niestety w gr臋). Je艣li obwody id膮ce do grzejnik贸w zakr臋c臋, to ogrzewanie pod艂ogowe dzia艂a poprawnie, po odkr臋ceniu grzejnik贸w prawie w og贸le nie dzia艂a.聽

Rozumiem, 偶e pod艂og贸wka stwarza zbyt du偶y op贸r i dlatego woda w CO idzie tam, gdzie ma l偶ej, czyli u mnie do grzejnik贸w.

Czy zatem jest mo偶liwo艣膰 wpi臋cia w skrzynce CO jakiej艣 pompy wspomagaj膮cej przep艂yw wody w obwodzie pod艂og贸wki? Je艣li tak, to jaka to powinna by膰 pompa?

Z g贸ry dzi臋kuj臋 za wszystkie sugestie, pozdrawiam.

Opublikowano

Regulacj臋 dla pod艂og贸wki mam w skrzynce CO poprzez RTL w艂a艣nie.

Na czym polega ten problem? Bo szczerze m贸wi膮c to mnie teraz zmartwi艂e艣, mia艂em nadziej臋, 偶e b臋d臋 m贸g艂 po prostu wstawi膰 jak膮艣 ma艂膮 pompk臋 i to za艂atwi problem wi臋kszych opor贸w.

Opublikowano

Co do zawor贸w RTL to s膮 do艣膰 du偶e ograniczenia d艂ugo艣ci p臋tli np post# 64 z tematu w podobnej sprawie聽https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15945-moja-instalacja-co-w-domu-pro%C5%9Bba-o-ocen%C4%99/page-4

Mo偶esz spr贸bowa膰 z pomp膮 cyrkulacyjn膮 lub pokombinowa膰 z takim zestawem聽http://sklep.info-ogrzewanie.pl/pl/p/Maly-mieszacz-do-podlogowki-2-obwody/27?utm_source=foruminfoogrzewanie&utm_medium=panel_boczny&utm_campaign=sklep_promo

Opublikowano

Dzi臋ki. Wydaje mi si臋, 偶e u mnie RTL nie powinien by膰 problemem, jak r贸wnie偶, 偶e nie potrzebuj臋 mieszacza. A to dlatego, 偶e mam bardzo dobrze ocieplony dom (wszystkie jego sk艂adowe) i dzi臋ki temu mog艂em ustawi膰 nisk膮 krzyw膮 grzewcz膮. Wobec czego w zimie temperatura wody w CO na zasilaniu nie przekracza 45stC. Mam tutaj na my艣li brak mo偶liwo艣ci przegrzania pod艂ogi, a podejrzewam, 偶e do tego zmierzasz - czy tak?

Je艣li pompa cyrkulacyjna, to jaka? Dowolna, czy mam si臋 czym艣 kierowa膰?

Oczywi艣cie nie zamierzam w tym grzeba膰 samemu, ale przed podj臋ciem rozm贸w z fachowcem, kt贸ry by to mia艂 wykona膰 chcia艂bym wiedzie膰 o czym b臋d臋 rozmawia艂, 偶eby si臋 nie sko艅czy艂o tak, jak mam obecnie.

Opublikowano

Witam , jak nie zamierza艂e艣 przekracza膰 tem. 45 st . to po co da艂e艣 zawory RTL聽 (dodatkowy op贸r ) , Moja propozycja to wywali膰 te zawory i wyregulowa膰 tak grzejniki (za pomoc膮 zawor贸w regulacyjnych) aby wyr贸wna膰 opory .

Opublikowano

Ca艂y problem jest w tym, 偶e to nie ja dawa艂em te RTLe, robili to "instalatorzy" od siedmiu bole艣ci. M贸wi艂em im, 偶e p臋tla jest za d艂uga, to mi powiedzieli, 偶e nie ma problemu, bo producent podaje, 偶e mo偶na. Ale czas pokaza艂, 偶e jednak nie mo偶na. I teraz musz臋 jako艣 to uruchomi膰, st膮d m贸j pomys艂 wspomo偶enia tego obwodu pomp膮.

Albo faktycznie podej艣膰 do tematu z drugiej strony i wyregulowa膰 opory wszystkich grzejnik贸w do obwodu pod艂og贸wki i co najwy偶ej pompa w piecu nie wydoli, wtedy do艂o偶y膰 pomp臋 globaln膮 na ca艂e CO - czy o to chodzi?

Opublikowano

A mo偶esz zrobi膰 zdj臋cie skrzynki od pod艂og贸wki

Opublikowano

Dzi臋ki. Wydaje mi si臋, 偶e u mnie RTL nie powinien by膰 problemem, jak r贸wnie偶, 偶e nie potrzebuj臋 mieszacza. A to dlatego, 偶e mam bardzo dobrze ocieplony dom (wszystkie jego sk艂adowe) i dzi臋ki temu mog艂em ustawi膰 nisk膮 krzyw膮 grzewcz膮. Wobec czego w zimie temperatura wody w CO na zasilaniu nie przekracza 45stC. Mam tutaj na my艣li brak mo偶liwo艣ci przegrzania pod艂ogi, a podejrzewam, 偶e do tego zmierzasz - czy tak?

Je艣li pompa cyrkulacyjna, to jaka? Dowolna, czy mam si臋 czym艣 kierowa膰?

Oczywi艣cie nie zamierzam w tym grzeba膰 samemu, ale przed podj臋ciem rozm贸w z fachowcem, kt贸ry by to mia艂 wykona膰 chcia艂bym wiedzie膰 o czym b臋d臋 rozmawia艂, 偶eby si臋 nie sko艅czy艂o tak, jak mam obecnie.

Powtarzasz brednie kt贸re czasem opowiadaj膮 instalatorzy i czasem te偶 wypisuj膮 na forach! A prawda jest taka 偶e przy pod艂ogowce jedynym rozs膮dnym wyj艣ciem聽 jest stosowanie na pod艂og贸wk臋 oddzielnej pompy z uk艂adem mieszaj膮cym. Kolejna bzdura to zasilanie grzejnik贸w wod膮 o temperaturze 45C. Nawet najstarsi g贸rale nie wy艣lili takiej g艂upoty szczeg贸lnie 偶e piszesz o krzywej grzania czyli trzeba domniemywa膰 偶e te 45 jest przy temperaturze zewn臋trznej -20 . Moje pytanie brzmi jak膮 temperatur臋 zasilania masz przy temperaturze zewn臋trznej聽 - 10 i jak chcesz osi膮gn膮膰 t膮 temperatur臋 bez zastosowania uk艂adu mieszaj膮cego, i jaka jest minimalna temperatura pracy twojego kot艂a? Nie ma co wspomina膰 o wielko艣ci grzejnik贸w przy zasilaniu 45 C bo tego nie przewiduje 偶aden producent. Og贸lnie to jeste艣 tajemniczy i nie podajesz informacji jak zbudowana jest ta instalacja, jaki kocio艂, jaka powierzchnia pod艂og贸wki........聽 i schematu instalacji co jest najwa偶niejsze.

Opublikowano

Ca艂y problem jest w tym, 偶e to nie ja dawa艂em te RTLe, robili to "instalatorzy" od siedmiu bole艣ci. M贸wi艂em im, 偶e p臋tla jest za d艂uga, to mi powiedzieli, 偶e nie ma problemu, bo producent podaje, 偶e mo偶na. Ale czas pokaza艂, 偶e jednak nie mo偶na. I teraz musz臋 jako艣 to uruchomi膰, st膮d m贸j pomys艂 wspomo偶enia tego obwodu pomp膮.

Albo faktycznie podej艣膰 do tematu z drugiej strony i wyregulowa膰 opory wszystkich grzejnik贸w do obwodu pod艂og贸wki i co najwy偶ej pompa w piecu nie wydoli, wtedy do艂o偶y膰 pomp臋 globaln膮 na ca艂e CO - czy o to chodzi?

nie ma takiego poj臋cia 偶e p臋tla jest za d艂ug膮 no chyba ze kto艣 艂膮czy wi臋cej niz 200 w pod艂odze ,a co do mieszacza to za艂oz ten mieszacz z zaworem 3d termostatycznym pompa 25/60 na pierwszym biegu i to wszytko a nie zganianie zapewne na wszytkich bo co艣 jest 藕le a t inwestor zazwyczaj st臋ka 偶e drogo bo jak s艂ysz臋 o rtl to na pewno rozbi艂o si臋 o oszcz臋dno艣ci

Opublikowano

Dzi臋ki, po kolei - zdj臋cie skrzynki wrzuc臋 jutro, RTLi mam obecnie 2. Wcze艣niej by艂 jeden i jedna wielka p臋tla pod艂og贸wki - oko艂o 20 - 25m2 powierzchni (faktycznej powierzchni pod艂og贸wki, a nie powierzchni pomieszcze艅).

"Fachowcy" po moich skargach przyjechali, rozkuli troch臋 wylewki, dobrali si臋 do rurki, przeci臋li ja i doprowadzili dodatkowy powr贸t do skrzynki i dodatkowe zasilanie od skrzynki. W efekcie t膮 wielk膮 p臋tl臋 podzielili na 2 mniejsze. Czy r贸wne, to nie wiem. Na moje oko s膮 one mniej wi臋cej r贸wne, czyli po oko艂o 10 - 12m2 ka偶da. Jaka jest d艂ugo艣膰 p臋tli, to niestety nie mam poj臋cia. Przewody s膮 u艂o偶one w odst臋pach oko艂o 15cm, co mog艂oby sugerowa膰 d艂ugo艣膰 p臋tli oko艂o 70 - 75mb ka偶da.

Mak - nie wiem o jakich bredniach i g艂upotach piszesz."Kolejna bzdura to zasilanie grzejnik贸w wod膮 o聽temperaturze聽45C. Nawet najstarsi g贸rale nie wy艣lili takiej g艂upoty" - 偶e niby co - nie da si臋? Nie powinno si臋? 呕e nie wiem jak膮 mam temperatur臋? Napisa艂em przecie偶 wyra藕nie, 偶e tej temperatury nie przekracza艂em na mojej krzywej i przy naszych (ostatnich) zimach. Przy jakiej temperaturze zewn臋trznej to jest, to nie pami臋tam, ale pewnie co艣 ko艂o -17 do -20. Przy -10 mam w granicach 35 - 37stC na zasilaniu grzejnik贸w. Przy takiej temperaturze zasilania, to chyba nie ma potrzeby jeszcze tego miesza膰, bo pod艂og贸wka ma grza膰, a nie ch艂odzi膰 ;)聽

O minimalnej temperaturze pracy mojego pieca niestety nie mam zielonego poj臋cia. Nie znalaz艂em takiej informacji. O wielko艣ci grzejnik贸w nie wspomnia艂em ani s艂owa, bo to jest bez znaczenia. Przewidywania producenta te偶 s膮 tutaj nieistotne.聽

Budow臋 instalacji poda艂em w pierwszym po艣cie. Nie ma tam nic ponad to, co wymieni艂em, a wi臋c piec, z kt贸rego instalacja idzie do skrzynki, tam si臋 rozdziela i jedna cz臋艣膰 idzie do skrzynki na poddaszu, a druga cz臋艣膰 bezpo艣rednio wchodzi do rozdzielacza na parterze. Rozdzielacz z 5 wej艣ciami i 5 wyj艣ciami. Na poddaszu identyczny rozdzielacz. Na g贸rze 4 p臋tle id膮 do grzejnik贸w, jeden na pod艂og贸wk臋 (kt贸ra dzia艂a, bo jest kr贸tka). Na parterze jest to nieco bardziej skomplikowane. By艂o tak samo - 4x grzejniki + 1x pod艂og贸wka, ale jak pisa艂em "fachmani" podzielili mi p臋tl臋 pod艂og贸wki na 2 cz臋艣ci i t膮 dodatkow膮 cze艣膰 podpi臋li pod jedn膮 z p臋tli grzejnik贸w. Nie mam 偶adnego uk艂adu mieszaj膮cego, nie mam 偶adnej dodatkowej pompy.

Schemat poni偶ej:

schemat_CO.jpg

Mam nadziej臋, 偶e przedstawi艂em wszystko, co jest niezb臋dne. Celowo nie uwzgl臋dnia艂em tutaj CWU.

Piec, to聽Vaillant Ecotec Pro Vcw 226/3-3 (gazowy, kondensacyjny, 1-no funkcyjny) + zasobnik na CWU.

Opublikowano

Automatyk - nie masz racji. Ca艂y dom robi艂a mi jedna firma - od A do Z (do stanu deweloperskiego). Ja im przes艂a艂em list臋 wymaga艅, gdzie znajdowa艂y si臋 wszystkie moje 偶yczenia, czasem wraz z konkretnymi materia艂ami (producent, model, nazwa itp), a czasem tylko samo "has艂o" - i tak te偶 by艂o w przypadku pod艂og贸wki. Da艂em wyra藕nie informacj臋, 偶e chc臋 mie膰 pod艂og贸wk臋 w wybranych pomieszczeniach. Nie ingerowa艂em w technologi臋, nie ingerowa艂em w spos贸b wykonania, bo si臋 na tym nie znam i nie chc臋 si臋 na tym zna膰. Ja mam sw贸j fach i to mi wystarczy. Nie biadoli艂em o koszty, tylko o nie zapyta艂em (tak, jak za ka偶dy etap). Cen臋 przyj膮艂em bez marudzenia, bez negocjowania, bez wydziwiania. O RTLu nie mia艂em najmniejszego poj臋cia, tak samo jak i o mieszaczach itp rzeczach. Wystarczy艂o to zrobi膰 dobrze, mo偶e i podnie艣膰 koszty, ale w ko艅cu to by艂y moje koszty, a nie wykonawcy. Tymczasem ca艂o艣膰 jest ewidentnie wykonana 藕le. Ja nie mam obowi膮zku zna膰 si臋 na tym, ale jak zlecam prace, to powinny one by膰 wykonane poprawnie - tak jest?

Teraz mam kaszane i musz臋 to wyprostowa膰 bez demolki w domu (kucia pod艂贸g itp).

Opublikowano

no rozumiem czy tw贸j przypadek z tych ci臋偶kich gdzie instalator zaoszcz臋dzi艂 ,a masz mo偶liwo艣膰 zainstalowania mieszacza czy te p臋tle schodz膮 si臋 w jednym miejscu ? bo temat jest ci臋zki prawdopodobnie jedyn膮 mo偶liwo艣ci膮 b臋dzie wymiana rtl na wi臋kszy przep艂yw oraz dokonanie kryzowania instalacji co spowoduje 偶e do 45st na kotle b臋dzie to dzia艂a艂o dobrze natomiast przy wy偶szych temp b臋dzie to zawsze utrudnione natomiast jesli pod艂og贸wka nie jest jedynym zrod艂em ciep艂a w tych pomieszczeniach to nie powinno by膰 problemu z utrzymaniem temp w pomieszczeniu

Opublikowano

Tak to w艂a艣nie mniej wi臋cej wygl膮da - instalator zaoszcz臋dzi艂 nie tylko pieni膮dze, ale i czas i swoj膮 fatyg臋. Ja nie mia艂em przedstawionych 偶adnych opcji, ani mo偶liwo艣ci. Tylko ofert臋 wykonania tego ogrzewania na co przysta艂em. Mia艂o dzia艂a膰, dzia艂a tak, 偶e tylko w miejscu, gdzie jest pocz膮tek obu p臋tli mam lekko ciep艂膮 pod艂og臋. W pozosta艂ych miejscach ju偶 jest taka jak tam, gdzie ogrzewania nie mam.

Co do ilo艣ci miejsca - ci臋偶ko mi powiedzie膰, bo nawet nie wiem ile takie urz膮dzenia tego miejsca potrzebuj膮.聽

Poni偶ej wklejam zdj臋cie rozdzielni. Zdj臋cie to by艂o zrobione jak jeszcze pod艂og贸wka nie by艂a w og贸le pod艂膮czona oraz nie uwzgl臋dnia zmian opisanych przeze mnie powy偶ej (czyli rozdzielenia 1 p臋tli na 2 mniejsze). Te zmiany wrysowa艂em na zdj臋cie. Mam nadziej臋, 偶e wrysowa艂em to tak, 偶e wszystko jest jasne.

Te "okr膮g艂e" punkty, to s膮 w臋z艂y - tam instalacja si臋 rozdziela. Wszystkie zmiany s膮 wykonane w skrzynce na parterze. Jedyne co zrobili w wylewce, to przeci臋li rurk臋 i jeden jej koniec doprowadzili do skrzynki jako dodatkowy powr贸t (podpi臋li go do drugiego powrotu od prawej strony i tutaj dodali RTLa) oraz do drugiego ko艅ca przeci臋tej rurki doprowadzili dodatkowe zasilanie (kt贸re przypi臋li do drugiego zasilania z prawej strony). Czyli oba obwody pod艂og贸wki s膮 podpi臋te "na krzy偶". Pierwsza p臋tla jest zasilana z pi膮tego wyj艣cia od prawej, ale jej powr贸t jest do drugiego wej艣cia od prawej i analogicznie druga p臋tla - zasilana jest z drugiego wyj艣cia z prawej, a jej powr贸t jest do pi膮tego wej艣cia od prawej strony.

Zdj臋cie:

rozdzielnia_dolna.jpg

Czy mam miejsce?

Czy lepiej zajmowa膰 si臋 oboma p臋tlami osobno, czy mo偶e lepiej je z powrotem spi膮膰 ze sob膮 (si艂膮 rzeczy ju偶 w skrzynce, a nie w wylewce) i traktowa膰 to jako jedn膮 p臋tl臋 pod艂og贸wki i walczy膰 z jednym "przeciwnikiem"?

Opublikowano

no to jest obraz n臋dzy i rozpaczy tu trzeba dobrze pomy艣le膰 bo zasilanie tez jest skopane po ca艂o艣ci聽 daj jeszcze fotki przy kotle i tego drugiego rozdzielacza

Opublikowano

Jeste艣 kolejny kt贸ry da艂 si臋 podpu艣ci膰 instalatorom kt贸rzy nie maj膮 poj臋cia o pracy wisz膮cego kot艂a gazowego. Kolejny przyk艂ad w kt贸rym instalator "s艂ysza艂 偶e gdzie艣 dzwoni膮 ale nie wie w kt贸rym ko艣ciele".. Jak si臋 patrzy na to co narysowa艂e艣 to niestety r臋ce opadaj膮. Niestety instalacja jest wykonana niezgodnie z wytycznymi producenta kot艂a i z du偶膮 doz膮 prawdopodobie艅stwa mo偶na stwierdzi膰 偶e dzia艂a膰 poprawnie nie b臋dzie.Zreszt膮 poczytaj na stronie producenta wytyczne projektowe, poczytaj o ogrzewaniu strefowym obej偶yj zalecane schematy instalacji o sterowaniu pogodowym i doborze krzywych grzania do instalacji..... a potem por贸wnaj z tym co Ci sfabrykowali nieudacznicy kt贸rych nazywasz instalatorami.聽 Oczywi艣cie mylisz si臋 ze temteratura zasilania grzejnik贸w聽 nie ma znaczenia . Ma i聽 to powa偶ne. Je偶eli twierdzisz 偶e mo偶na ogrza膰 dom grzejnikami zasilanymi 45 C przy - 20 to popriostu si臋 mylisz ( Vaillant podaje sprawno艣膰 kotla przy zasilaniu grzejnik贸w 75/60/20), a takie minimum 偶eby grzejniki nie wysz艂y ogromne wynosi聽 60 C.聽 Pomimo 偶e kocio艂 ma zakres pracy od 30 C to przy niskich krzywych grzewczych przy temperaturze zewn臋trznejy 0 C b臋dzie ju偶 poza zkresem pracy, a wtedy w艂膮czy si臋 zabezpieczenie przeciw zamro偶eniowe w kotle ( by艂 ju偶 na forum opisywany problem z tak膮 instalacj膮).聽 Stosowanie niskich krzywych (poni偶ej 1) ma sens przy pod艂og贸wce ale nie przy ogrzewaniu grzejnikowym. Podsumowuj膮c to ta instalacja to kompletna "kaszanka" i zamiast kombinowa膰 proponuj臋 z艂o偶y膰 pisemn膮 reklamacj臋聽 do wykonawcy z 偶膮daniem wykonania zgodnie z wymogam i zastosowaniem element贸w instalacji dedykowanych聽 przez producenta kot艂a. Ale ty zrobisz co zechcesz.

Opublikowano

Generalnie, to skaszanione jest tylko CO. Elektryka wbrew pozorom jest ok (przewody wygl膮daj膮 chaotycznie) niemniej jednak wszystko dzia艂a tak, jak nale偶y, skrzynka elektryczna te偶 jest OK, wszystkie przekroje itp. parametry przewod贸w s膮 takie, jak nale偶y, wszystkie zabezpieczenia te偶 s膮 na miejscu ;) Fakt, 偶e by艂o to robione niechlujnie i niestarannie, ale to nie wp艂ywa na u偶yteczno艣膰. Z reszt膮 po przykryciu tynkiem wygl膮da to ju偶 ... bez zastrze偶e艅 ;)

Druga skrzynka (poddasze):

rozdzielnia_gorna_04.jpg

Tu te偶 nie ma jeszcze pod艂膮czonej pod艂og贸wki, ale tu sprawa jest prosta. Wolne zasilanie zasila pod艂og贸wk臋, kt贸ra ko艅czy si臋 na wolnym powrocie.聽

Automatyk - co masz na my艣li, 偶e zasilanie jest skopane? Dlaczego? Co jest nie tak?

Poni偶ej zdj臋cia przy piecu:

kotlownia1.jpg

kotlownia2.jpg

kotlownia3.jpg

Opublikowano

Mak - chyba troch臋 si臋 zap臋dzi艂e艣. Je艣li u mnie przy obecnej krzywej na poziomie 0,45 temperatura na zasilaniu nie przekracza (lub przekracza sporadycznie) 45stC, a jednocze艣nie w domu mam 20,5stC (i tyle te偶 mam zadane), to znaczy, 偶e nie ma potrzeby ruszania tej krzywej, bo dom jest odpowiednio dogrzany. Chyba, 偶e ja czego艣 nie rozumiem, to mi wyja艣nij prosz臋, a nie wy偶ywaj si臋 na mnie, 偶e si臋 da艂em podpu艣ci膰. A co niby mia艂em zrobi膰 je艣li si臋 na tym nie znam? Ty si臋 znasz na wszystkim? W restauracji te偶 kucharzowi zagl膮dasz w gary i m贸wisz jak ma gotowa膰? W膮tpi臋.聽

Co w tym schemacie k艂oci si臋 z ide膮 wisz膮cego kot艂a?

Jakie wytyczne producenta zosta艂y zignorowane/z艂amane?

Dlaczego taka instalacja nie b臋dzie dzia艂a膰 poprawnie?

Spraw臋 w s膮dzie ju偶 maj膮 ode mnie (w艂a艣nie z uwagi na pod艂og贸wk臋, za kt贸r膮 zap艂aci艂em, a kt贸ra mi nie dzia艂a), wi臋c ten w膮tek mo偶emy pomin膮膰. Ja to teraz chc臋 ucywilizowa膰, w tym celu potrzebuj臋 wiedzie膰:

1. Co zrobi膰, 偶eby pod艂og贸wka dzia艂a艂a poprawnie,

2. W czym widzisz jeszcze problemy, o kt贸rych pisa艂e艣 powy偶ej.

Pkt 2 jest o tyle istotny, 偶e je艣li jeszcze co艣 jest nie tak, to faktycznie warto jeszcze si臋 tym zaj膮c na drodze prawnej, a nie czeka膰 a偶 si臋 "samo naprawi". Niemniej jednak wi臋kszo艣膰 termin贸w, kt贸re poda艂e艣 nic mi nie m贸wi膮. Piszesz, 偶e to co mam jest niezgodne z wytycznymi producenta pieca - ale co konkretnie jest nie tak?

Opublikowano

Jak twierdzisz 偶e inst el jest OK to co robi gniazdko el zaraz obok skrzynki rozdzielczej CO?

Co do doboru grzejnik贸w to przy parametrach zasilania 55/45/20 grzejnik jest 2x wi臋kszy od tych dla 75/60/20 a dla 45C zasilania to pewnie wyjdzie ok 3-3,5 wi臋kszy.

Jak du偶e masz te grzejniki?聽

Co do oceny jako艣ci grzania to zobaczysz w zimie a nie teraz.

PS

Co do uwag kolegi @mak-a to warto go艣cia s艂ucha膰 , gdy偶 wie o czym pisze.

Opublikowano

Sambor - dzi臋ki. Faktycznie gniazdko ko艂o skrzynki CO, to b艂膮d, ale na moje 偶yczenie - ja tam chcia艂em mie膰 gniazdko (chodzi艂o o mo偶liwo艣膰 odkurzania ca艂ego parteru bez przepinania odkurzacza). Inna rzecz, 偶e nikt mi nie m贸wi艂, 偶e go tam by膰 nie powinno.

Grzejniki mam stalowe o wymiarach:

100x60cm v22 - 2szt

80x60cm v22 - 3szt

60x60cm v22 - 2szt

40x60cm v22 - 3szt

60x60cm v11 - 3szt

drabinka w 艂azienkach - 2szt

Chyba nie s膮 du偶e. Albo inaczej - w domach, w kt贸rych bywa艂em widzia艂em nawet wyra藕nie wi臋ksze grzejniki.

Dodam jeszcze, 偶e dom ma 180m2 po pod艂odze i oko艂o 160m2 powierzchni u偶ytkowej, 680m3 kubatury.

Co do grzania, to ja te temperatury podawa艂em z zimy. Dom ma ju偶 2 zimy za sob膮 i przy obecnej krzywej (0,45) mam w domu zadane 20,5stC i tyle te偶 jest osi膮gni臋te. Na grzejnikach nie mam w og贸le g艂owic, s膮 odkr臋cone na max i steruje nimi piec, a nie g艂owica.

Zasadniczo nie dogrzewam domu kominkiem, czy czym艣 innym. Je艣li czasem (sporadycznie) dogrzewam (kominkiem bez p艂aszcza), to oczywi艣cie temperatura w domu jest wyra藕nie wy偶sza ni偶 zadana (zw艂aszcza na poddaszu). Piec si臋 wtedy wy艂膮cza. W艂膮cza si臋 dopiero jak temperatura w domu spadnie poni偶ej zadanej.

Akurat na ten aspekt nie mog臋 narzeka膰, zu偶ycie gazu mam bardzo niskie (a przynajmniej takie, kt贸re mnie bardzo satysfakcjonuje - poni偶ej 1000m3 rocznie za CO i CWU 艂膮cznie przy 2 osobach), temperatur臋 w domu mam tak膮 jak chc臋. Nie lubi臋 jak jest ciep艂o. Mia艂em pr贸bnie podkr臋cone ogrzewanie do 23stC i faktycznie tyle by艂o, wi臋c przy takich nastawach da si臋 m贸j dom dogrza膰.

Czy mimo wszystko taka niska krzywa jest problemem?

Ps. Ja bynajmniej nie twierdz臋, 偶e Mak'a nie nale偶y s艂ucha膰. Chc臋 si臋 tylko dowiedzie膰 czego艣 wi臋cej. Zaznacza艂em od samego pocz膮tku, 偶e to nie jest moja bran偶a, teraz chc膮c, czy nie musz臋 si臋 w to wgry藕膰, 偶eby to wyprostowa膰, a jednocze艣nie nie da膰 si臋 na co艣 naci膮gn膮膰 niepotrzebnie. St膮d moje dodatkowe pytanie - by膰 mo偶e dla Was - obeznanych w temacie - s膮 one 艣mieszne, ale zapewniam, 偶e dla mnie 艣mieszne nie s膮.聽

Je艣li co艣 jest 藕le, to chcia艂bym wiedzie膰 co dok艂adnie. Mak pisze kilka uwag, ale niestety mi to nic nie m贸wi. Mak to widzi z samych zdj臋膰, a ja mog臋 nawet zamieszka膰 w mojej kot艂owni i nadal nie b臋d臋 wiedzia艂 w czym jest problem.

Opublikowano

Witam, po co si臋 na si艂臋 sprzecza膰...... jak klient twierdzi, 偶e ma ciep艂o przy tem. zasilania do 45 st, to tylko teraz wystarczy wyregulowa膰 wszystko tak 偶eby ,, wsz臋dzie p艂yn臋艂o " , mo偶e si臋 okaza膰 偶e jak pod艂og贸wka ruszy to grzejniki b臋d膮 s艂abiej grza艂y, ale 偶eby to sprawdzi膰 nie trzeba na razie nic inwestowa膰聽

, ( je艣li oczywi艣cie s膮 zawory kryzuj膮ce przy grzejnikach bo na tych zaworkach przy rozdzielaczu nic nie wyregulujesz )

Opublikowano

To s膮 grzejniki wymiarowo dobrane do temp pracy 75/55 lub podobnej , natomiast nie podoba mi si臋 zasilanie 2 grzejnik贸w z jednej p臋tli, tak si臋 nie praktykuje.

Jak s膮 rozmieszczone te grzejniki? jeden przypada na 1 pomieszczenie czy inaczej? i jak du偶e s膮 te pomieszczenia?

Przede wszystkim skr臋膰 te przep艂ywy na grzejnikach to zobaczymy co i jak.

Przy takiej temp zasilania jak podajesz to zaw贸r RTL praktycznie nie jest potrzebny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.