kruklife Opublikowano 20 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Witam Do wyboru dwie pompy elektroniczne: Wilo Stratos Pico 25/1-4 oraz Grundfos Alpha 2 25/40 ta najnowsza ceny podobne, wilo więcej bajerów (wyświetlacz, licznik kilowatogodzin, ustawiana wysokość podnoszenia) Co wybrać? Jakie macie doświadczenia? Awaryjność? serwis? Wilo chyba bardziej oszczędna.. pozdrawiam
automatyk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 parametry zupełnie podobne wybór należy do ciebie
kruklife Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Różnica w cenie ok.50zł Grundfos pewniejszy mi się wydaje( u ojca ups 60 hula już ze 20pare lat i ok. jest) nie znam w ogóle wilo ciekawe jak z awaryjnością i serwisem
automatyk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 #4 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 mnie jeszcze żadna z nich sie nigdy nie popsuła jak z tymi nowymi to nie wiem montuje pracują i nigdy problemów nie było
darek74 Opublikowano 21 Października 2014 #5 Opublikowano 21 Października 2014 Ja mam pompę z Wilo, Yonos PICO 25/1-4. U mnie sprawdza się bez zarzutu. Wilo faktycznie są oszczędne, i to ich przewaga nad innymi. Awaryjność? Moja działa już drugi sezon i odpukać póki co nic się z nią złego nie działa, także ten test u mnie zdaje na piątkę. Z Grundfosem nie miałem do czynienia więc nie mogę nic w tej kwestii powiedzieć. Za to patrzyłem przez chwilę na tę wersje z wyświetlaczem Stratos PICO, ale finalnie wziąłem tańszą wersja i nie narzekam.
eDoradcaWILO Opublikowano 23 Października 2014 #6 Opublikowano 23 Października 2014 Witam, Na tyle obiektywnie na ile to możliwe : ) Zakładam że ulotkę miał Pan okazję widzieć i zalety obu produktów też już zapewne Pan przeczytał, stąd kilka cech typowo produktowych: - Stratos PICO posiada bardzo wygodną funkcje odpowietrzenia – przez załączenia funkcje AIR. Przez 10 min realizowana jest modulowana pracy pomp (zwiększanie i zmniejszanie wydajności) dzięki czemu odpowietrza się cała instalacji. Na wyświetlacza pojawia się Panu licznik 10 min, a po ich upływie pompa powraca do ustawionych wcześniej parametrów pracy. - Reset licznika energii – od momentu załączeni pompy aż do moment zresetowania licznika pompa pokazuje zużycie energii w kWh więc łatwo można podliczyć ile w danym sezonie kosztowała nas jej praca. Będzie Pan mile zaskoczony wynikiem. W celu wykonania resetu wystarczy przytrzymać przez ok. 10 sekund czerwone pokrętło aż do momentu gdy licznik zacznie migotać. - Stend-by – dzięki wykorzystaniu funky DynamiAdapt nie tylko może Pan dopasować pracę pompy do zmiennych warunków w instalacji, ale również wprowadzić pompę w stan Stend-by w sytuacji gdy przepływ w instalacji jest całkowicie zdławiony. Mamy w tej pompie jeszcze kilka ciekawych funkcji jak np. zabezpieczeń przez zblokowaniem wirnika, które wpływają nie tylko na efektowną prace pompy ale przede wszystkim na niezawodność. W przypadku pytań związanych z praca pompy/ rodzajem regulacji proszę smiało pisać. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.