mrozu94 Opublikowano 15 Lipca 2014 #1 Opublikowano 15 Lipca 2014 Witam budowa domu (dom z poddaszem 200m lecz narazie 120 wykończone tz. sam parter) trwa i zabieram się do instalacji c.o. Kupiłem piec ogniwo 17kw i bojler stelmet 200l z dwoma wężownicami i pytanie brzmi jak najlepiej wykonać instalacje by nie było rożnego typu sytuacji jakie pojawiały się na rożnego typu forach m.in o stygnięciu wody w bojlerze lub że po prostu była słabo nagrzewana. I czy bojler musi być wyżej od pieca? W dużej mierze chodzi mi o porade jak to poskładać z głowa.
automatyk Opublikowano 15 Lipca 2014 #2 Opublikowano 15 Lipca 2014 sterownik musisz mieć z cwu ten nie da rady ,dotego osobna pompa z zaworem zwrotnym i to wszytko w tym zakresie
sambor Opublikowano 15 Lipca 2014 #3 Opublikowano 15 Lipca 2014 Witam postaw bojler na podłodze obok kotła, z kotła do górnej wężownicy bojlera prowadzisz rury z wodą grzewczą, na zasilaniu wstawiasz pompę, przed pompą zawór kulowy , filtr skośny za nią zawór zwrotny i znowu zawór kulowy. Zawór zwrotny zapewni prawidłową pracę obwodu grzewczego wody i nie pozwoli na rozładowanie grawitacyjne ciepła z bojlera. Rura stalowa 3/4" lub miedziana Cu22. Oczywiście do pompy podłączasz kabelek ze sterownika - podpisany CWU, Ale jak słusznie zauważył kolega wyżej ten sterownik nie obsłuży pompy CWU
mrozu94 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor #4 Opublikowano 15 Lipca 2014 sterownik musisz mieć z cwu ten nie da rady ,dotego osobna pompa z zaworem zwrotnym i to wszytko w tym zakresie no tak to jest sterownik do c.o
mrozu94 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor #5 Opublikowano 15 Lipca 2014 Witam postaw bojler na podłodze obok kotła, z kotła do górnej wężownicy bojlera prowadzisz rury z wodą grzewczą, na zasilaniu wstawiasz pompę, przed pompą zawór kulowy , filtr skośny za nią zawór zwrotny i znowu zawór kulowy. Zawór zwrotny zapewni prawidłową pracę obwodu grzewczego wody i nie pozwoli na rozładowanie grawitacyjne ciepła z bojlera. Rura stalowa 3/4" lub miedziana Cu22. Oczywiście do pompy podłączasz kabelek ze sterownika - podpisany CWU, Ale jak słusznie zauważył kolega wyżej ten sterownik nie obsłuży pompy CWU dzieki bardzo fajnie wszystko opisałeś z tym czy bojler musi byc wyżej juz miałem mętlik w głowie bo co osoba to opinia. No tak do cwu dokupic musze ten sterownik rury miedziane cu22 juz mam
sambor Opublikowano 15 Lipca 2014 #6 Opublikowano 15 Lipca 2014 Bojler powinien być wyżej jak masz układ grawitacyjnego grzania CWU z bojlerem dwupłaszczowym , ale dla tego bojlera grawitacja nie szans. Oczywiście do dolnej wężownicy podłączasz inne źródło ciepła np kolektory słoneczne lub pompę ciepła. pozdr.
mrozu94 Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor #7 Opublikowano 15 Lipca 2014 Narazie na kolektory sie nie zapowiada za jakies 2 lata sie pomysli ale kupiłem ten bojler własnie po ty by mieć furke w razie podlaczania kolektorow teraz juz sam nie wiem czy dobrze zrobiłem bo zanim mi sie nagrzeje te 200 litrow...
automatyk Opublikowano 16 Lipca 2014 #8 Opublikowano 16 Lipca 2014 bedziesz zadowolony na pewno a wysokość montażu zasobnika nie ma żadnego znaczenia
mrozu94 Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor #9 Opublikowano 16 Lipca 2014 mam taka nadzieje :rolleyes: dzieki wam za rady biore sie za robote zobaczymy jak wszystko wyjdzie
tomaszzakopane Opublikowano 16 Lipca 2014 #10 Opublikowano 16 Lipca 2014 Jeśli nie myślisz na razie o drugim źródle zasilania to ja do podpiął bym piec pod dolną wężownice będzie nagrzewać całe 200l wody
mrozu94 Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor #11 Opublikowano 16 Lipca 2014 przeciez jak od gory podepne to tez bedzie nagrzewac 200l
amber36 Opublikowano 16 Lipca 2014 #12 Opublikowano 16 Lipca 2014 Jak podepniesz do górnej wężownicy to będziesz grzał ok1/3 zasobnika jakieś 70-80 l także góra dobrze Tobie radzi przynajmniej jak nie zamierzasz podłączać np. kolektorów .
mrozu94 Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor #13 Opublikowano 16 Lipca 2014 a wiec zrobie tak jak mowicie i podepne do dolnej wężownicy zastanawia mnie czas w jakim kociol zagrzeje te 200 l bo z 2 źrodel energi raczej szybko by bylo ale z kolektorami narazie poczekam
sambor Opublikowano 16 Lipca 2014 #15 Opublikowano 16 Lipca 2014 To nagrzanie od zimnej wody czyli ok 10C jest praktycznie tylko raz - ten pierwszy, następne cykle grzania to już dogrzewanie tego co zostało w bojlerze po poprzednim grzaniu. U mnie kocioł 20kw grzeje 300l z dwoma wężownicami w szereg ok 40min u ciebie powinno być podobnie, zależy to od stopnia wychłodzenia wody w zasobniku.
mrozu94 Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor #16 Opublikowano 16 Lipca 2014 i rozumiem że podpinałeś do górnej wężownicy jeśli tak to zrobie tak samo bo jesli tobie 20kw ciagnie 300 l to mysle ze u mnie podobnie wyjdzie z 17kw i 200l
sambor Opublikowano 17 Lipca 2014 #17 Opublikowano 17 Lipca 2014 Mam podpięte zasilanie do górnego wyjścia górnej wężownicy i powrót do dolnego wyjścia dolnej wężownicy. Obie wężownice są spięte w szereg - dolne wyjście górnej wężownicy jest połączone z górnym wejściem dolnej przy pomocy kolanek i śrubunków.
tomaszzakopane Opublikowano 17 Lipca 2014 #18 Opublikowano 17 Lipca 2014 i rozumiem że podpinałeś do górnej wężownicy jeśli tak to zrobie tak samo bo jesli tobie 20kw ciagnie 300 l to mysle ze u mnie podobnie wyjdzie z 17kw i 200l Wytłumacz mi proszę bo jakoś zrozumieć nie mogę po co kupowałeś bojler 200l skoro chcesz grzać ok 80l
sambor Opublikowano 17 Lipca 2014 #19 Opublikowano 17 Lipca 2014 W okresie palenia w kotle na potrzeby centralnego ogrzewania to ile grzejemy nie ma znaczenia, jak zabraknie wody o zadanej temp to się na nowo podgrzeje. Przy grzaniu CWu np do 65-70C i zastosowaniu na wyjściu z zasobnika termostatycznego zaworu mieszającego obniżającego temp do 45-50C mamy praktycznie po zmieszaniu ok 200l CWU pomimo podgrzania tylko 100-120l. W okresie letnim i przejściowym dolna wężownica powinna być podłączona pod solary lub PC do grzania CWU - są takie, ich cena od ok 3500zł/szt.
kiminero Opublikowano 17 Lipca 2014 #20 Opublikowano 17 Lipca 2014 Radziłbym poświęcić wieczór na wyrysowanie sobie planu kotłowni i instalacji. Tutaj widzę duże zapędy do samodzielnego działania, a nie wiemy jak u ciebie z wiedzą co i jak, więc dużo prościej będzie parę dni wałkować poprawność schematu tu na forum, niż marnować czas i środki na poprawki w realu. Rysuj co ty tam chcesz zbudować i wrzucaj "do obróbki". Dywagacje na temat boilera to zaledwie fragment układu, a działanie tego fragmentu może popsuć skopana reszta. Nikt tutaj nie gryzie.
mrozu94 Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor #21 Opublikowano 17 Lipca 2014 No tak narazie to chyba na tyle zacznie sie cos dziac jesli chodzi o robote to pewnie porzuce tu jakies zdjecia i schetam narazie dzieki za wszystko
tomaszzakopane Opublikowano 17 Lipca 2014 #22 Opublikowano 17 Lipca 2014 W okresie palenia w kotle na potrzeby centralnego ogrzewania to ile grzejemy nie ma znaczenia, jak zabraknie wody o zadanej temp to się na nowo podgrzeje. Przy grzaniu CWu np do 65-70C i zastosowaniu na wyjściu z zasobnika termostatycznego zaworu mieszającego obniżającego temp do 45-50C mamy praktycznie po zmieszaniu ok 200l CWU pomimo podgrzania tylko 100-120l. W okresie letnim i przejściowym dolna wężownica powinna być podłączona pod solary lub PC do grzania CWU - są takie, ich cena od ok 3500zł/szt. Tak tylko jak podepnie pod dolną to ma też trochę buforu niby nie dużo ale zawsze a poza tym więcej cieplej wody jak ktoś lubi poleżeć w wannie albo ma dzieci po coś w końcu to 200 l kupił to niech korzysta A niech kolega jeszcze napisze czym grzeje wodę do tej pory
sambor Opublikowano 17 Lipca 2014 #23 Opublikowano 17 Lipca 2014 A niech kolega jeszcze napisze czym grzeje wodę do tej pory Przecież pisał że dopiero buduje dom. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.