Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Ocenę Schematy Instalacji C.o I C.w.u

exo82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

proszę o ocene schematu instalacji czy tak będzie działać ,zależy mi na grafitacyjnej pracy bojlera ,grzejniki są tylko na parterze wymienik oczywiście  bedzie zawieszony nad kotłem .

pozd.

c.o.bmp

Opublikowano

no tak :) teraz to jest bardziej przejrzyste ,zastanawiałem się nad daniem krótkiego obiegu na wyjści zasilenia z kotłą ale wydaje mi się że z tego tytułu że grzejniki są tylko na parterze lepiej bedzie obieg pompowy dać na powrocie .

Opublikowano

a jak bym zrobił w ten sposób ? dając pompę na powroci byłbym zmuszony dać naczynie wzbiorcze sporo wyżej na co nie pozwala mi przestrzeń ,proszę o ocenę projektu

pozd.

c.o.bmp

Opublikowano

Źle - zawór termostatyczny zabezpieczający powrót na kocioł nie może być w tym miejscu, tam może być tylko zawór 3-D rozdzielający zasilanie na CO i na powrót na kocioł.

Pozdr.

PS

Zacznij wreszcie dawać rysunki w formacie .jpg, takie "kobyły" w .bmp  są mało atrakcyjne 

Opublikowano

patrząc na ten schemat zastanawiam się nad sensem dawania tego zaworu 3-d i w ogóle zabezpieczania powrotu ,czy funkcji dogrzewającej powrót nie bedzie spełniał bojler tym bardziej że bedzie ladowany pompą .

Gość Digitrax
Opublikowano

Zrób tak jak radzi kiminero w poście nr 2 a zadziała grawitacja i powrót będzie dogrzany pod warunkiem, że na kotle będzie minimum 60-65 stopni.

Opublikowano

pozwoliłem sobie podejrzeć układ kotłowni u mojgo sąsiada :) ma prawie taki sam budynek i rozmieszczenie pomieszczeń ,instalacja pracuje 3 lata i sobie chwali ,ocencie czy warto skopiowac :)

post-58901-0-21819600-1404588542_thumb.jpg

Opublikowano

no dobrze a w momencie kiedy pompa pracuje ten zawór sie przymyka i bojler nie jest zasilany ,zgadza sie ? chyba że coś żle przerysowałem

Gość Digitrax
Opublikowano

Jeżeli jest tak jak narysowałeś to w  chwili włączenia pompy zbiornik CWU nie jest grzany.

Opublikowano

Źle - zawór termostatyczny zabezpieczający powrót na kocioł nie może być w tym miejscu, tam może być tylko zawór 3-D rozdzielający zasilanie na CO i na powrót na kocioł.

Pozdr.

może to być zawór 3d temperaturowy ESBE VTC511?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.