Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W praktyce daje za niskie przepływy dla grzejników. Widziałeś kiedyś ten zawór "na żywo" i jego budowę? Poza tym to zawór do mieszania "w dół" dla zbicia temp, a nie do podnoszenia temp powrotu.

Teraz zobaczyłem nowy schemat. ŹLE!

Dlaczego przestawiłeś pompę przed zawór? No przecież wcześniej było dobrze.

Zawór 6 bar to jakoś zintegrował ci się z zaworem spustowym i nie wiadomo jak to rozumieć.

Opublikowano

Ty tutaj mylisz pojęcia. Zawór spustowy to jest zawór pozwalający na opróżnienie zasobnika w wody gdy jest taka potrzeba. Ma on zazwyczaj złączkę na wąż.

Sam zawór bezp może być jedno lub dwufunkcyjny. Jednofunkcyjny pilnuje tylko ciśnienia i wymagane jest domontowanie osobnego zaworu zwrotnego. Montuje się go jako "odnogę" rury zasilającej boiler. Można też odprowadzić od niego rurę zrzutową do kanalizacji.

post-18583-0-57501100-1404040823_thumb.jpg

Są też zawory bezpieczeństwa zintegrowane z zaworem zwrotnym i one są montowane bezpośrednio w osi rury zasilającej. Wyrzut ew nadmiaru jest za pośrednictwem niewielkiego ujścia.

post-18583-0-39624300-1404040834_thumb.jpg

Opublikowano

Ok kumam ten drugi wezme ale do pieca ten na 1.5 to ma byc zamontowany tak ze wychodzi z piecabrura.jest zawor bezpieczenstwa i z zaworu idzie dalej na instalacje tak ? Tam jedynie ujscie.cisnienia jest w tym zaworze tak? Zadnych spustow nie.dolaczam tam?

Opublikowano

Pomozecie.jeszcze z tym zaworem na kotle.jak ma byc? Nie.widze wiekszego niz.3/4 cala a rury maja.stopniowac sie. Na mniejsze w kierunku grzejnikow, to jak mam wstawic.ten zaaor skoro do rozdzielacza jest 1 cal ? Zrobic redukcje na zawor i dalej 1 cal?

Opublikowano

Dziekuje. A jeszcze czy mozna rure spustowa z tego zaworu polaczycz z rura spustowa z naczynia wzbiorczego? I razem 1 rura do konalozacji czy dwie oddzielnie ?

Opublikowano

No napewno dziekuje wszystkim za pomoc. Wyrzut odprowadze rurka 1" do kanalizacji. juz ostatnie pytanie o naczynie wzbiorcze. Podlaczyc.tak jak na 1 zdjeciu nie moim co wstawilem tak? rurka od gory wraca dolem laczy sie.z.ta sama rurka, z boku spustowa i na.gorze odpowietrznik tak ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Troche.to trwa ale srednio z czasem.

Zostalo mi polaczenie pieca z zasilaniem i powrotem. Jednak w tralcie pracy rozmawialem z 3 hydraulikami i kazdy mowi zeby zrobic uklad zamkniety z naczyniem przeponowym i zaworem schladzajacym. Mozecie wyrazic swoja opinie ?

Opublikowano

Wg mnie najgorszy rodzaj zabezpieczenia kotła i stosunkowo drogi. Jeśli już zamykać układ (o ile kocioł pozwala!), to albo kupić kocioł z wbudowaną wężownicą schładzającą, albo zastosować wężownicę zewnętrzną.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Pozwoliłem sobie podpiąć się do tematu, by nie otwierać nowego.

Na podstawie przedstawionego w tym temacie schematu i dodatkowych wskazówek wyszło mi coś takiego:

03ufTt.jpg

Pominięte zawory spustowe,  śrubunki itp. zestaw pompowy to grupa składająca się z pompy zaworu zwrotnego oraz filterka. (powyżej na obrazku)

I teraz pytanie - czy zaznaczony na czerwono fragment można zastąpić takim zestawem:

rozdzielacz_esbe_b.jpg

czy w jakiś drastyczny sposób wpłynie na pracę układu, tym bardziej że zawór 3drożny nie będzie już koło kotła.

Zestaw ma za zadanie zasilić ok 50m2 podłogówki w 5-ciu pętlach.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Opublikowano

Znaczy podpięcie w taki sposób jak na zdjęciu rozdzielacza - zasilanie przychodzi na zawór 3d i powrotna belka podłączona do głównego powrotu?

taki był plan:  zasilanie do "ramki" podpięte pod wejście rozdzielacza i wyjście  do powrotu. Zgadza się - zmienia się położenie pompy i mieszacza względem pierwszego rysunku. dlatego zapytałem by  się upewnić.

Dzięki wiem już więcej.     :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie. Trochę to trwało ale w końcu piec odpalony wszystko dziala prawidłowo, oprócz grzejnika łazienkowego na poddaszu. Mianowicie jest on około 50 cm niżej niż naczynie wyrównawcze i grzeje się tylko 1/3 powierzchni grzejnika.g

Gdy ustawie pompę na 3 prędkość to jest ok lecz pompa cały czas działa na maksymalnych obrotach to chyba nie bardzo ? Pompa na powrocie wiec jeśli chciałbym według wzoru 0,7 x podnoszenie pompy to zbiornik musiał bym zamontować na dachu ;)

Obniżyć grzejnik tez nie bardzo jakieś pomysły może? Przenieść pompę na zasilanie nie bardzo mi się widzi

Opublikowano

A nie jest przypadkiem zapowietrzony?

Opublikowano

No właśnie raczej nie bo odpowietrzalem go i i tak niendogrzewa się, a co gorsza jak zostawiam piec na noc to na drugi dzień część grzejników jest ciepła a część chłodna juz niewiem co jest nie tak

Opublikowano

I jeszcze pytanie o pompę obiegowa. Zamontowana jest LFP Sprinta 25/60 czy jeśli mam rozdzielacz to pompa powinna być ustawiona jak do ogrzewania podłogowego? Mam do wyboru proporcjonalna staloobrotowa i stalocisnieniowa jaka wybrać by dobrze rozprowadzala czynnik w obiegu?

Opublikowano

Ktoś podpowie? Wydaje mi się ze przez naczynie wzbiorcze woda jest przelewana i brakuje jej w grzejnikach. Dopóki nie dołożylem drabinki łazienkowej było ok a po dołożeniu nie grzeje właśnie ten grzejnik i jeszcze 3 w innych pokojach, te które są najdalej od kotłowni. Ciepła woda do nich dochodzi ale jest jej tak mało ze wypełnia tylko 2 żeberka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.