kiminero Opublikowano 29 Czerwca 2014 #26 Opublikowano 29 Czerwca 2014 W praktyce daje za niskie przepływy dla grzejników. Widziałeś kiedyś ten zawór "na żywo" i jego budowę? Poza tym to zawór do mieszania "w dół" dla zbicia temp, a nie do podnoszenia temp powrotu. Teraz zobaczyłem nowy schemat. ŹLE! Dlaczego przestawiłeś pompę przed zawór? No przecież wcześniej było dobrze. Zawór 6 bar to jakoś zintegrował ci się z zaworem spustowym i nie wiadomo jak to rozumieć.
walus87 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor #27 Opublikowano 29 Czerwca 2014 O kurcze juz z rozpedu zle przerysowalem Tak ma byc wpiety zawor.bezpieczenstwa?
kiminero Opublikowano 29 Czerwca 2014 #28 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Ty tutaj mylisz pojęcia. Zawór spustowy to jest zawór pozwalający na opróżnienie zasobnika w wody gdy jest taka potrzeba. Ma on zazwyczaj złączkę na wąż. Sam zawór bezp może być jedno lub dwufunkcyjny. Jednofunkcyjny pilnuje tylko ciśnienia i wymagane jest domontowanie osobnego zaworu zwrotnego. Montuje się go jako "odnogę" rury zasilającej boiler. Można też odprowadzić od niego rurę zrzutową do kanalizacji. Są też zawory bezpieczeństwa zintegrowane z zaworem zwrotnym i one są montowane bezpośrednio w osi rury zasilającej. Wyrzut ew nadmiaru jest za pośrednictwem niewielkiego ujścia.
walus87 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor #29 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Ok kumam ten drugi wezme ale do pieca ten na 1.5 to ma byc zamontowany tak ze wychodzi z piecabrura.jest zawor bezpieczenstwa i z zaworu idzie dalej na instalacje tak ? Tam jedynie ujscie.cisnienia jest w tym zaworze tak? Zadnych spustow nie.dolaczam tam?
walus87 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor #30 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Pomozecie.jeszcze z tym zaworem na kotle.jak ma byc? Nie.widze wiekszego niz.3/4 cala a rury maja.stopniowac sie. Na mniejsze w kierunku grzejnikow, to jak mam wstawic.ten zaaor skoro do rozdzielacza jest 1 cal ? Zrobic redukcje na zawor i dalej 1 cal?
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2014 #31 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Na wyjściu z kotła dajesz trójnik z redukcją 3/4" lub nawet 1/2" w bok w redukcję wkręcasz zawór bezpieczeństwa a na odbiory lecisz tak jak trzeba - min 1"
walus87 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor #32 Opublikowano 30 Czerwca 2014 O matko zglupieje . Mozesz narysowac ? Taki zawor.pokretlem do gory w trojnik sie.nie da czy to ma wygladac ala obejscie bypass? http://www.dobo.pl/product-pol-2500-Zawor-bezpieczenstwa-do-instalacji-grzewczych-3-4-1-5-bar-AFRISO.html
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2014 #33 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zawór montujesz poziomo , tak aby wylot medium ( gorąca woda ) był w dół.
walus87 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor #34 Opublikowano 30 Czerwca 2014 I do wylotu jakas.rurka.spustowa tak ? Z zaworkiem czy wolny wylot w razie rzekroczenia cisnienia
kiminero Opublikowano 30 Czerwca 2014 #35 Opublikowano 30 Czerwca 2014 To akurat dobrze rysowałeś. Po prostu wkręć go w trójnik: ... i żadnych zaworków oczywiście.
walus87 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor #36 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Dziekuje. A jeszcze czy mozna rure spustowa z tego zaworu polaczycz z rura spustowa z naczynia wzbiorczego? I razem 1 rura do konalozacji czy dwie oddzielnie ?
kiminero Opublikowano 30 Czerwca 2014 #37 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Można, ale wystarczy zapewnić bezpieczny wyrzut na posadzkę. Przy dobrze wykonanym układzie otwartym ZB jest dmuchaniem na zimne.
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2014 #38 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zrób tak aby wyrzut wody nie był na kocioł. Mam nadzieję że czegoś się nauczyłeś ;) pozdr.
walus87 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor #39 Opublikowano 30 Czerwca 2014 No napewno dziekuje wszystkim za pomoc. Wyrzut odprowadze rurka 1" do kanalizacji. juz ostatnie pytanie o naczynie wzbiorcze. Podlaczyc.tak jak na 1 zdjeciu nie moim co wstawilem tak? rurka od gory wraca dolem laczy sie.z.ta sama rurka, z boku spustowa i na.gorze odpowietrznik tak ?
walus87 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor #40 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witam. Troche.to trwa ale srednio z czasem. Zostalo mi polaczenie pieca z zasilaniem i powrotem. Jednak w tralcie pracy rozmawialem z 3 hydraulikami i kazdy mowi zeby zrobic uklad zamkniety z naczyniem przeponowym i zaworem schladzajacym. Mozecie wyrazic swoja opinie ?
kiminero Opublikowano 6 Sierpnia 2014 #41 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Wg mnie najgorszy rodzaj zabezpieczenia kotła i stosunkowo drogi. Jeśli już zamykać układ (o ile kocioł pozwala!), to albo kupić kocioł z wbudowaną wężownicą schładzającą, albo zastosować wężownicę zewnętrzną.
kool Opublikowano 25 Września 2014 #42 Opublikowano 25 Września 2014 Witam Pozwoliłem sobie podpiąć się do tematu, by nie otwierać nowego. Na podstawie przedstawionego w tym temacie schematu i dodatkowych wskazówek wyszło mi coś takiego: Pominięte zawory spustowe, śrubunki itp. zestaw pompowy to grupa składająca się z pompy zaworu zwrotnego oraz filterka. (powyżej na obrazku) I teraz pytanie - czy zaznaczony na czerwono fragment można zastąpić takim zestawem: czy w jakiś drastyczny sposób wpłynie na pracę układu, tym bardziej że zawór 3drożny nie będzie już koło kotła. Zestaw ma za zadanie zasilić ok 50m2 podłogówki w 5-ciu pętlach. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
sambor Opublikowano 25 Września 2014 #43 Opublikowano 25 Września 2014 Tak taki układ może być , jest on trochę innaczej podłączony niż narysowałeś - pompa podłogówki i zawór 3-D muszą być na zasilaniu a nie na powrocie
kool Opublikowano 26 Września 2014 #44 Opublikowano 26 Września 2014 Znaczy podpięcie w taki sposób jak na zdjęciu rozdzielacza - zasilanie przychodzi na zawór 3d i powrotna belka podłączona do głównego powrotu? taki był plan: zasilanie do "ramki" podpięte pod wejście rozdzielacza i wyjście do powrotu. Zgadza się - zmienia się położenie pompy i mieszacza względem pierwszego rysunku. dlatego zapytałem by się upewnić. Dzięki wiem już więcej. :)
walus87 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor #45 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Witam ponownie. Trochę to trwało ale w końcu piec odpalony wszystko dziala prawidłowo, oprócz grzejnika łazienkowego na poddaszu. Mianowicie jest on około 50 cm niżej niż naczynie wyrównawcze i grzeje się tylko 1/3 powierzchni grzejnika.g Gdy ustawie pompę na 3 prędkość to jest ok lecz pompa cały czas działa na maksymalnych obrotach to chyba nie bardzo ? Pompa na powrocie wiec jeśli chciałbym według wzoru 0,7 x podnoszenie pompy to zbiornik musiał bym zamontować na dachu ;) Obniżyć grzejnik tez nie bardzo jakieś pomysły może? Przenieść pompę na zasilanie nie bardzo mi się widzi
meping Opublikowano 26 Stycznia 2015 #46 Opublikowano 26 Stycznia 2015 A nie jest przypadkiem zapowietrzony?
walus87 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor #47 Opublikowano 26 Stycznia 2015 No właśnie raczej nie bo odpowietrzalem go i i tak niendogrzewa się, a co gorsza jak zostawiam piec na noc to na drugi dzień część grzejników jest ciepła a część chłodna juz niewiem co jest nie tak
walus87 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor #48 Opublikowano 27 Stycznia 2015 I jeszcze pytanie o pompę obiegowa. Zamontowana jest LFP Sprinta 25/60 czy jeśli mam rozdzielacz to pompa powinna być ustawiona jak do ogrzewania podłogowego? Mam do wyboru proporcjonalna staloobrotowa i stalocisnieniowa jaka wybrać by dobrze rozprowadzala czynnik w obiegu?
walus87 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor #49 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Ktoś podpowie? Wydaje mi się ze przez naczynie wzbiorcze woda jest przelewana i brakuje jej w grzejnikach. Dopóki nie dołożylem drabinki łazienkowej było ok a po dołożeniu nie grzeje właśnie ten grzejnik i jeszcze 3 w innych pokojach, te które są najdalej od kotłowni. Ciepła woda do nich dochodzi ale jest jej tak mało ze wypełnia tylko 2 żeberka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.