CIHYMUR Opublikowano 24 Maja 2014 Autor #26 Opublikowano 24 Maja 2014 Już zaczyna się coś dziać, naczynie wzbiorcze podłączone do pieca. Rura 1". Co dalej ?bojler bez pompy? Wg nowego schematu ? Mam wrażenie że jak ruszy pompka to zassa wode z bojlera . Nurtuje mnie czy podczas pracy pompy grawitacja na bojler nie będzie zakłócona .Czekam na podpowiedzi. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 24 Maja 2014 #27 Opublikowano 24 Maja 2014 Wklejam jeszcze raz poprawiony schemat wg. zaleceń sambora. Czy tak ma być? Może tak być, ale ja zrobiłbym tak - z kotła trójnik 2" /1" w bok do niego tylko CWU, następny trójnik 2"/1 w bok do niego pompa CO i w górę redukcja na 1" na naczynie przelewowe. Wtedy jest brak zakłóceń na grawitacji , czyli masz odpowiedź na swoje pytanie. z postu wyżej.
CIHYMUR Opublikowano 25 Maja 2014 Autor #28 Opublikowano 25 Maja 2014 Dziękuje Ci sambor. Od tego powinienem zacząć. Rozbiore to co skręciłem i zrobie tak jak na załączonym schemacie, wg. Twojego posta powyżej .Może się komuś przyda, Rozwiałeś moje wątpliwości. Jeszcze mam pytanie, może mało znaczące . Czy dopuszczenie wody bierzącej do instalacji powinno się znajdować na powrocie do pieca? Czy bezpośrednio do pieca. Pytam ponieważ zauważyłem z tyłu pieca (nisko) znajduje się korek wkręcony. I nie wiem czy dać tam zasilanie wody bierzącej czy zawór spustowy?
sambor Opublikowano 25 Maja 2014 #29 Opublikowano 25 Maja 2014 Ten korek to służy do spuszczania i jednocześnie napełniania całej instalacji, załóż tam zawór i końcówkę na wąż ogrodniczy pod którą podłączać będziesz węża z wodą w celu napełniania, Ten sam wąż może pomóc przy spuszczaniu wody. Połączenie napełniania na stałe wymaga 2 zaworów i dodatkowo zaworu zwrotnego lub antyskażeniowego pomiędzy nimi aby się woda z CO nie cofła do instalacji wody pitnej i jest to gorsze rozwiązanie. Ciekawi mnie gdzie tak się nauczyłeś rysować :) , widzę że rękę masz pewną. Pozdr.
Gość Digitrax Opublikowano 26 Maja 2014 #30 Opublikowano 26 Maja 2014 Zapomniałeś Sambor, że w takim układzie podczas działającej pompy C.O. obieg do zbiornika C.W.U. będzie zakłócony. Gdy pompa będzie OFF to grawitacja zadziała. Gdy pompa się włączy to woda popłynie sobie drogą z namjniejszymi oporami a więc i może z pominięciem kotła.
sambor Opublikowano 26 Maja 2014 #31 Opublikowano 26 Maja 2014 Nie zapomniałem, kolega chce zamontować elektrozawór na grzaniu CWU, więc można pożenić pompę z tym zaworem - zawór się otwiera a pompa staje. Lecz układ powinien działać też przy pracy równoległej, trzeba pompę ustawić na niski bieg + dodatkowo może być potrzebny zawór dławiący.
CIHYMUR Opublikowano 26 Maja 2014 Autor #32 Opublikowano 26 Maja 2014 Poszedłem do sklepu po trójniki 2"/1" i dupa. Może na zamówienie itp . Ale dziura. Stoje z robotą .A trójników 1" aż sześć mam w zanadrzu , ale mnie korci. Elektrozawór też na zamówienie- nie zamawiam. Dam zawór zwrotny na powrocie z C.W.U. Zeby nie pociągneło ,tak na wszelki wypadek .
zi1bi Opublikowano 26 Maja 2014 #33 Opublikowano 26 Maja 2014 dajesz trójnik 2" do tego przejściówka z 2/1" i mufa 1"
sambor Opublikowano 26 Maja 2014 #34 Opublikowano 26 Maja 2014 Też tak można, ja po prostu uogólniłem/ uprościłem Najpierw zrób bez zaworów zwrotnych na CWU, a później zobaczysz co trzeba, lepszy jest ZZ klapkowy a nie ze sprężynką.
CIHYMUR Opublikowano 26 Maja 2014 Autor #35 Opublikowano 26 Maja 2014 Warto ryzykować ? Bez zaworu zwrotnego ? Jak go dam to mam spokój , jak nie dam, to spuszczanie wody , rozbieranie , kombinacje żeby go potem wstawić. Pompa będzie miała lżej zassać z 2"rury niż z calowej .Powinno być ok. Ale ile to roboty zaoszczędzone jak bym miał go dostawić. Sam nie wiem ? Apropo rysowania to na stolarni codziennie coś rysuje lub robie szkice , lata praktyki,samo wychodzi. Jutro zwiedze inny sklep i ruszam z dwucalówkami. Pozdrawiam.
CIHYMUR Opublikowano 28 Maja 2014 Autor #36 Opublikowano 28 Maja 2014 Powoli instalacja rośnie wg. schematu. Pytanie mam, czy powrót od C.W.U powinien być wyżej od powrotu z grzejników ? Zestopniować to jakoś wysokościowo ? Czy nie ma znaczenia?
CIHYMUR Opublikowano 28 Maja 2014 Autor #37 Opublikowano 28 Maja 2014 Postaram się zrobić tak, gdy braknie prądu to 4 grzejniki odbiorą ciepło grawitacyjnie. Poprowadzę pexa pod sufitem w dwóch pomieszczeniach ze spadkiem. Potem docieplenie i podwieszany sufit zakryje pexa . :)
januszj26 Opublikowano 28 Maja 2014 #38 Opublikowano 28 Maja 2014 Podobnie jest u moich rodziców ale. Rura zasilająca 2cale idzie pod sam sufit potem trójnik na bok a w górę rura 3/4 do naczynia. Z boku 2cale jest rozdział na trójnikach 1 cal na dwa spadki na grzejniki i jeden na bojler. Pompa na powrocie na bajpasie. Pracuje to wszystko pięknie samo się odpowietrza. Podobnie mam u siebie ale bardziej rozbudowane.Ja bym tak nie zrobił jak ty chcesz.
CIHYMUR Opublikowano 29 Maja 2014 Autor #39 Opublikowano 29 Maja 2014 Znowu zrobiłem zakupy , ZZ ze sprężynką faktycznie - ciężko chodzi pod kciukiem mimo dobrego wykonania. ZZwrotnego z klapką nie było 1" na półce sklepowe j :( . Nie zamontuje narazie. Sambor wie co mówi. Potem się cobaczy co i jak. Zresztą i tak robie na śrubunkach . To easy. :rolleyes: W miejsce termometra w piecu dam zawór bezpieczeństwa 1,5bar. Czemu januszj26 napisał żeby tak nie zrobił? Jak ja chcem? Zadnego ukrytego połączenia pexa pod zakrytym sufitem nie będzie . Nie ryzykuje rozszczelnieniem.
CIHYMUR Opublikowano 30 Maja 2014 Autor #40 Opublikowano 30 Maja 2014 Witam. Wklejam poprawiony schemat . Tym razem , mam nadzieje że bez błędów. Logiczne myślenie to podstawa do zrobienia czegoś sensownego. Jeśli się robi to samemu i dla siebie. Może ameryki nie odkryłem ale jeśli z pieca wychodzi dana liczba trójników , to tyle samo musi do niego wrócić. O tym samym przekroju. Tak myślę, że nie spotkamy się wtedy ze sprzężeniem zwrotnym , jeśli można tak to nazwać Jak skończę, to wkleje fotki gotowej instalacji. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 31 Maja 2014 #42 Opublikowano 31 Maja 2014 Na obwodzie grzania CWU masz trójnik z odpowietrznikem, aby skutecznie działał to musi być najwyższe miejsce tej instalacji, czyli od trójnika powinien być spadek w stronę bojlera. Pozdr.
CIHYMUR Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor #43 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Dałem ze spadkiem od odpowietrznika około 5mm na poziomicy na ok 70cm długości rury. Wklejam pare fotek wykonanej roboty bo już miałem sygnały czy bym wkleił? . Pierwsze poglądowe żeby co i z czym.
CIHYMUR Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor #44 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Teraz zbliżenie na pompę jak jest podłączona i powrót do pieca. Pewnie pomoge . Jeśli trzeba wyśle więcej.
CIHYMUR Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor #45 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Do misterpaw : tu widać dopuszczanie wody do instalacji wg. zaleceń kolegi sambora. Działa i to jak talala. Po próbie szczelności wszystko git, każde moje skręcenie -sucho. Problem jednak znalazłem - kapie ze starego zaworu 2cale na powrocie. Jutro poprawiam.
misterpaw Opublikowano 6 Czerwca 2014 #46 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Dziękuję za szybki odzew :) Zobaczę co bardziej doświadczeni forumowicze powiedzą o moim schemacie z zaworem mieszającym 4D, jak nie będzie rewelacji wtedy będę miał bardzo zbliżony schemat instalacji do Twojego.
CIHYMUR Opublikowano 6 Września 2014 Autor #47 Opublikowano 6 Września 2014 Powoli instalacja rośnie wg. schematu. Pytanie mam, czy powrót od C.W.U powinien być wyżej od powrotu z grzejników ? Zestopniować to jakoś wysokościowo ? Czy nie ma znaczenia? Witam po długiej przerwie. W związku z tym że nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie powyżej - wklejam rozwiązanie w postaci zdjęcia. Założony odpowietrznik automatyczny. Moim założeniem było wykonać instalację która sama się odpowietrza. Powrót z grzejników napędzany pompą niesie ze sobą małe pęcherzyki powietrza które wpadają w powrót C.W.U ,( który pracuje grawitacyjnie) zatrzymuje je zawór zwrotny z klapką. Powstaje pęcherz powietrza i grawitację bojlera szlag trafia. Kto śledził temat będzie wiedział o co chodzi,
CIHYMUR Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #48 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Witam ponownie po dwóch latach użytkowania .Rozpoczął się trzeci sezon. Chciałbym napisać że instalacja którą zmontowałem działa bez zarzutu. Szybko się nagrzewa , jest bezpieczna, sama się odpowietrza, działa grawitacyjnie na trzech grzejnikach i bojler :D (gdyby nie było prądu -co się jeszcze nie zdarzyło, a piec byłby załadowany węglem, grawitacja zrobi swoje i miarkownik ciągu. Czyli łazienka i sypialnia+ciepła woda. Woda w C.W.U nie jest schładzana wraz ze stygnięciem pieca. Pracuje na jednej pompie. I w domu jest ciepło :D . Było warto zrobić to samemu. - zdobyte doświadczenie. Mega zadowolenie . Znajomość instalacji od podszewki- chyba na plus. Oszczędność finansowa. Ps. Wielkie podziękowania sambor. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2016 #49 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Bardzo się cieszę, że zrobiłeś i działa nawet w warunkach ekstremalnych , Powodzenia w eksploatacji własnoręcznie wykonanej instalacji. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.