Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawdzenie Poprawności Prostego Schematu

CIHYMUR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już zaczyna się coś dziać, naczynie wzbiorcze  podłączone do pieca. Rura 1".  Co dalej ?bojler bez pompy? Wg nowego  schematu ?

Mam wrażenie że jak ruszy pompka to zassa wode z bojlera . Nurtuje mnie czy podczas pracy pompy grawitacja na bojler nie będzie zakłócona .Czekam na podpowiedzi. 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wklejam jeszcze raz poprawiony schemat wg. zaleceń sambora. Czy tak ma być?

Może tak być, ale ja zrobiłbym tak - z kotła trójnik 2" /1" w bok do niego tylko CWU, następny trójnik 2"/1 w bok do niego pompa CO i  w górę redukcja na 1" na naczynie przelewowe.

Wtedy jest brak zakłóceń na grawitacji , czyli masz odpowiedź na swoje pytanie. z postu wyżej.

Opublikowano

Dziękuje Ci sambor. Od tego powinienem zacząć. Rozbiore to co skręciłem i zrobie tak jak na załączonym schemacie, wg. Twojego posta powyżej .Może się komuś przyda,  Rozwiałeś moje wątpliwości.

Jeszcze mam pytanie, może mało znaczące . Czy dopuszczenie wody bierzącej do instalacji powinno się znajdować na powrocie do pieca? Czy bezpośrednio do pieca. Pytam ponieważ zauważyłem z tyłu pieca (nisko) znajduje się korek wkręcony.

I nie wiem czy dać tam zasilanie wody bierzącej czy zawór spustowy?

post-58726-0-13268500-1401055326_thumb.jpg

Opublikowano

Ten korek to służy do spuszczania i jednocześnie napełniania całej instalacji, załóż tam zawór i końcówkę na wąż ogrodniczy pod którą podłączać będziesz węża z wodą w celu napełniania, Ten sam wąż może pomóc przy spuszczaniu wody.

Połączenie napełniania na stałe wymaga 2 zaworów i dodatkowo zaworu zwrotnego lub antyskażeniowego pomiędzy nimi aby się woda z CO nie cofła do instalacji wody pitnej i jest to gorsze rozwiązanie.

Ciekawi mnie gdzie tak się nauczyłeś rysować :) , widzę że rękę masz pewną.

Pozdr.

Gość Digitrax
Opublikowano

Zapomniałeś Sambor, że w takim układzie podczas działającej pompy C.O. obieg do zbiornika C.W.U. będzie zakłócony. Gdy pompa będzie OFF to grawitacja zadziała. Gdy pompa się włączy to woda popłynie sobie drogą z namjniejszymi oporami a więc i może z pominięciem kotła.

Opublikowano

Nie zapomniałem, kolega chce zamontować elektrozawór na grzaniu CWU, więc można pożenić pompę z tym zaworem - zawór się otwiera a pompa staje.

Lecz układ powinien działać też przy pracy równoległej, trzeba pompę ustawić na niski bieg + dodatkowo może być potrzebny  zawór dławiący.

Opublikowano

Poszedłem do sklepu po trójniki  2"/1" i dupa. Może na zamówienie itp . Ale dziura. Stoje z robotą .A trójników 1" aż sześć mam w zanadrzu , ale mnie korci. Elektrozawór też na zamówienie- nie zamawiam. Dam zawór zwrotny na powrocie z C.W.U. 

Zeby nie pociągneło ,tak na wszelki wypadek . 

Opublikowano

Też tak można, ja po prostu uogólniłem/ uprościłem

Najpierw zrób bez zaworów zwrotnych na CWU, a później zobaczysz co trzeba, lepszy jest ZZ klapkowy a nie  ze sprężynką.

Opublikowano

Warto ryzykować ? Bez zaworu zwrotnego ? Jak go dam to mam spokój , jak nie dam, to spuszczanie wody , rozbieranie , kombinacje żeby go potem wstawić.  Pompa będzie miała lżej zassać z 2"rury niż z calowej .Powinno być ok.  Ale ile to roboty zaoszczędzone jak bym miał go dostawić. Sam nie wiem ? 

Apropo rysowania to na stolarni codziennie coś rysuje lub robie szkice , lata praktyki,samo wychodzi.

Jutro zwiedze inny sklep i ruszam z dwucalówkami. 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Powoli instalacja rośnie wg. schematu. Pytanie mam, czy powrót od C.W.U powinien być wyżej od powrotu z grzejników ? Zestopniować to jakoś wysokościowo ? Czy nie ma znaczenia? 

Opublikowano

Postaram się zrobić tak, gdy braknie prądu to 4 grzejniki odbiorą ciepło grawitacyjnie. Poprowadzę pexa pod sufitem w dwóch pomieszczeniach ze spadkiem. Potem docieplenie i podwieszany sufit zakryje pexa . :) 

Opublikowano

Podobnie jest u moich rodziców ale. Rura zasilająca 2cale idzie pod sam sufit potem trójnik na bok a w górę rura 3/4 do naczynia. Z boku 2cale jest rozdział na trójnikach 1 cal  na dwa spadki na grzejniki i jeden na bojler. Pompa na powrocie na bajpasie. Pracuje to wszystko pięknie samo się odpowietrza. Podobnie mam u siebie ale bardziej rozbudowane.Ja bym tak nie zrobił jak ty chcesz.

Opublikowano

Znowu zrobiłem zakupy , ZZ ze sprężynką faktycznie - ciężko chodzi pod kciukiem mimo dobrego wykonania. ZZwrotnego z klapką nie było  1" na półce sklepowe j :( . Nie zamontuje narazie. Sambor wie co mówi. Potem się cobaczy co i jak.

Zresztą i tak robie na śrubunkach . To easy. :rolleyes:

W miejsce termometra w piecu dam zawór bezpieczeństwa 1,5bar. Czemu januszj26 napisał żeby tak nie zrobił? Jak ja chcem? Zadnego ukrytego  połączenia pexa pod zakrytym sufitem nie będzie . Nie ryzykuje rozszczelnieniem. 

Opublikowano

Witam. Wklejam poprawiony schemat . Tym razem , mam nadzieje że bez błędów. Logiczne myślenie to podstawa do  zrobienia czegoś sensownego. Jeśli się robi to samemu i dla siebie. Może ameryki nie odkryłem ale jeśli z pieca wychodzi dana liczba trójników , to tyle samo musi do niego wrócić. O tym samym przekroju. Tak myślę, że nie spotkamy się wtedy ze sprzężeniem zwrotnym , jeśli można tak to nazwać

Jak skończę,  to wkleje fotki gotowej instalacji. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Schemat.

post-58726-0-88727700-1401486441_thumb.jpg

Opublikowano

Na obwodzie grzania CWU masz trójnik z odpowietrznikem, aby skutecznie działał to musi być najwyższe miejsce tej instalacji, czyli od trójnika powinien być spadek w stronę bojlera.

Pozdr.

Opublikowano

Dałem ze spadkiem od  odpowietrznika około 5mm na poziomicy na ok 70cm długości rury. Wklejam pare fotek  wykonanej roboty bo już miałem sygnały czy bym wkleił? . Pierwsze poglądowe żeby co i z czym.

post-58726-0-43945300-1402003397_thumb.jpg

post-58726-0-77582900-1402003435_thumb.jpg

Opublikowano

Teraz zbliżenie na pompę jak jest podłączona i powrót do pieca. Pewnie pomoge . Jeśli trzeba wyśle więcej.

post-58726-0-34577500-1402003621_thumb.jpg

post-58726-0-25413900-1402003653_thumb.jpg

Opublikowano

Do misterpaw : tu widać dopuszczanie wody do instalacji wg. zaleceń kolegi sambora. Działa i to jak talala. 

Po próbie szczelności wszystko git, każde moje skręcenie -sucho. Problem jednak znalazłem - kapie ze starego zaworu 2cale na powrocie. Jutro poprawiam.

post-58726-0-09746900-1402004393_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję za szybki odzew :)  Zobaczę co bardziej doświadczeni forumowicze powiedzą o moim schemacie z zaworem mieszającym 4D, jak nie będzie rewelacji wtedy będę miał bardzo zbliżony schemat instalacji do Twojego.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Powoli instalacja rośnie wg. schematu. Pytanie mam, czy powrót od C.W.U powinien być wyżej od powrotu z grzejników ? Zestopniować to jakoś wysokościowo ? Czy nie ma znaczenia? 

Witam po długiej przerwie.

W związku z tym że nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie powyżej - wklejam rozwiązanie w postaci zdjęcia. Założony odpowietrznik automatyczny.

Moim założeniem było wykonać instalację która sama się odpowietrza.

Powrót z grzejników napędzany pompą niesie ze sobą małe pęcherzyki powietrza które wpadają w powrót C.W.U ,( który pracuje grawitacyjnie) zatrzymuje je zawór zwrotny z klapką. Powstaje pęcherz powietrza i grawitację bojlera szlag trafia. 

Kto śledził temat będzie wiedział o co chodzi, 

post-58726-0-90229000-1410027282_thumb.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam ponownie po dwóch latach użytkowania .Rozpoczął się trzeci sezon.  Chciałbym napisać że instalacja którą zmontowałem działa bez zarzutu. Szybko się nagrzewa , jest bezpieczna, sama się odpowietrza, działa grawitacyjnie na trzech grzejnikach i bojler  :D (gdyby nie było prądu -co się jeszcze nie zdarzyło, a piec byłby załadowany węglem, grawitacja zrobi swoje i miarkownik ciągu.  Czyli łazienka i sypialnia+ciepła woda. Woda w C.W.U nie jest schładzana wraz ze stygnięciem pieca. Pracuje na jednej pompie. I w domu jest ciepło  :D . Było warto zrobić to samemu. - zdobyte doświadczenie. Mega zadowolenie . Znajomość instalacji od podszewki- chyba na plus. Oszczędność finansowa.

Ps. Wielkie podziękowania sambor. Pozdrawiam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.