CIHYMUR Opublikowano 22 Maja 2014 #1 Opublikowano 22 Maja 2014 Proszę o pomoc w sprawdzeniu poprawności instalacji C.O i C.W.U Chciałbym wymienić instalacje na nową która się nie zapowietrza i w części pójdzie grawitacyjnie gdy zabraknie prądu. Jestem stolarzem majsterkowiczem ,czytam dużo o instalacjach i chciałbym wykonać sam taką instalacje ze względu na koszty.
sambor Opublikowano 22 Maja 2014 #2 Opublikowano 22 Maja 2014 Ładny ten rysunek, kolorowy ;) Teoretycznie bez grawitacji będzie działać a na grawitacji może bojler Czy bojler nie może działać odrębnie bez pompy - tylko grawitacja, wtedy zlikwidowany byłby zawór spinający.zasilanie grzania CWU i CO. Pozdr.
CIHYMUR Opublikowano 22 Maja 2014 Autor #3 Opublikowano 22 Maja 2014 Wow. Dziękuje za zainteresowanie.
CIHYMUR Opublikowano 22 Maja 2014 Autor #4 Opublikowano 22 Maja 2014 Jak wywale ten zawór spinający to pompa nie będzie schładzała bojlera gdy piec wygaśnie, czy tak ? Czy dać elektrozawór ze sterownikiem?
CIHYMUR Opublikowano 22 Maja 2014 Autor #5 Opublikowano 22 Maja 2014 Schemat robiłem dla siebie już czwarty z kolei i nie miałem zamiaru go wrzucać . Gdy wpadłem na tą stronę coś mnie tkneło. Jutro rano zabieram się za demontaż starej instalacji.
CIHYMUR Opublikowano 22 Maja 2014 Autor #7 Opublikowano 22 Maja 2014 Zamyka obieg dla bojlera gdy woda w piecu jest powiedzmy 45*C . a bojler nagrzany do 60*C
sambor Opublikowano 22 Maja 2014 #8 Opublikowano 22 Maja 2014 Możesz wstawić, ale to musi być obieg na grawitacji czyli min 1" i zawór też taki,
CIHYMUR Opublikowano 22 Maja 2014 Autor #9 Opublikowano 22 Maja 2014 Cała instalacja w kotłowni będzie na 1" . potem pex 20 i odejście do grzejników pex 16 . grzejników razem 10 szt.
CIHYMUR Opublikowano 22 Maja 2014 Autor #10 Opublikowano 22 Maja 2014 Hmm ,gdy wywalę( zawór spinający )to bojler będzie grzał grawitacyjnie do momentu w którym załączy się pompka . Moje rozumowanie jest takie . Sterownik pomki za pomocą czujnika przytwierdzonego nisko przy zasilaniu załącza pompe, wtedy zawór różnicowy zostaje sassany i zamyka obieg dla bojlera. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 23 Maja 2014 #11 Opublikowano 23 Maja 2014 Instalację do bojlera zrób bez zaworu różnicowego, jako oddzielną. Instalację CO też zrób bez zaworu różnicowego - jak w układzie nie będzie grawitacji to zawór różnicowy nie jest potrzebny - jak się dodatkowo zawiesi lub rozszczelni to CO diabli wezmą pomimo pracy pompy. Wniosek - zawór różnicowy zostaje na półce sklepowej. Co do elektrozaworu to musi być taki że bez napięcia pozostaje w stanie otwartym - przy braku napięcia zawór się otwiera i grawitacyjny przepływ przez bojler schładza kocioł. Pozdr.
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #12 Opublikowano 23 Maja 2014 Zabieram się za rozbiórke rur, które krążą pod sufitem , w każdym pokoju. Celem mojej modernicacji instalacji jest: 1 Zmniejszenie ilości wody w instalacji. 2 Estetyki podsufitowej :) 3 Skonstruowanie instalacji która sama się odpowietrzy. (zapowietrzony bojler - bulgotanie i przelewanie mam teraz gdy uruchamia się pompka) 4 Instalacja powinna być na 1 pompie którą posiadam. 5 Musi mieć rozdzielność gdy w ciepłe dni nie ma potrzeby grzania, rozpalam tylko żeby podgrzać wodę w bojlerze. 6 Nagrzana woda w bojlerze nie może być schładzana wraz ze stygnięciem pieca .
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #13 Opublikowano 23 Maja 2014 Postanowiłem wrzucić parę fotek jaka jest instalacja. Później wrzuce coś jak zrobie coś. Może ktoś coś podpowie, w trakcie pracy będę zaglądał na forum. Pozdrawiam.
redo10000 Opublikowano 23 Maja 2014 #14 Opublikowano 23 Maja 2014 Zabieram się za rozbiórke rur, które krążą pod sufitem , w każdym pokoju. Celem mojej modernicacji instalacji jest: 1 Zmniejszenie ilości wody w instalacji. Dlaczego chcesz zmniejszyć ilość wody?
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #15 Opublikowano 23 Maja 2014 Ponieważ długo czekam na ciepłe grzejniki, piec buja się ze 2 godziny a maksymalna temperatura jaką osiągnąłem w zimę to 70 *C na piecu .Odejście z pieca to 2" rura, zmieniam na cal potem pex fi 20 mm.W całym domu pod sufitem rura zestopniowana od 1i 3/4 -do 1" . Mieszkanie 118m2. Mój wniosek za dużo wody do ogrzania ,piec nie daje rady .Pozdrawiam
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #16 Opublikowano 23 Maja 2014 Pytanie . Na upartego czy do naczynia wzbiorczego może iść rura 1/2 cala ?? Bo musiałbym ryć sufit na 1" . I na strychu duże przeróbki.
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #17 Opublikowano 23 Maja 2014 Witam ponownie . Wyciąłem to ustrojstwo .Ciężkie o matko Jezusowa. patrząc na zdjęcie ta krótka pół calowa rura to było do naczynia wzbiorczego. Ta po prawej 1 " do bojlera. Bąble powietrza ulatując z pieca wpadały prosto do rury bojlera bo była pierwsza. Ot temat wiecznie zapowietrzonego bojlera. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 23 Maja 2014 #18 Opublikowano 23 Maja 2014 Pytanie . Na upartego czy do naczynia wzbiorczego może iść rura 1/2 cala ?? Bo musiałbym ryć sufit na 1" . I na strychu duże przeróbki. Nie wolno - przepisy mówię o rurze 1"
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #19 Opublikowano 23 Maja 2014 Dzięki. Wiem (na razie ) co dalej - dalsza rozbiórka.
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #20 Opublikowano 23 Maja 2014 Więc po wizycie na strychu naczynie wzbiorcze to stary bojler. :o . Było zawinięte wełną czy watą szklaną. Do tej pory mnie gryzie. Podłączenie do tego ustrojstwa ma 3/4 cala . Zniosłem ten wielki baniak do garażu( ze 150litrów pojemności) obciąłem końcówkę. Poszerzyłem otwór fi 25mm. Nagwintowałem rurę 1" i obciąłem z 8cm. Przyspawałem do baniaka nagwintowany gotowy do połączenia kruciec. Jutro wkleje fotke jak wyszło. Muszę zrobić jeszcze jeden schemat. Dzięki sambor. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 23 Maja 2014 #21 Opublikowano 23 Maja 2014 CIHYMUR ty to masz zacięcie do tej roboty. Tylko nie zapomnij zaizolować baniaka z powrotem, oczywiście po próbie szczelności instalacji. Powodzenia. :)
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #22 Opublikowano 23 Maja 2014 Wklejam jeszcze raz poprawiony schemat wg. zaleceń sambora. Czy tak ma być?
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #23 Opublikowano 23 Maja 2014 Uuu coś taki , mmm poszło bokiem
CIHYMUR Opublikowano 23 Maja 2014 Autor #24 Opublikowano 23 Maja 2014 Zaizoluje wełną mineralną 15cm . Zostało mi troche jak sufit docieplałem u dziecioka w pokoju. Przestawie zbiornik wyrównawczy przy kominie żeby miał cieplunio. :)
CIHYMUR Opublikowano 24 Maja 2014 Autor #25 Opublikowano 24 Maja 2014 Bojler jako naczynie wzbiorcze po przeróbce z podłączeniem na 1 "
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.