Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawdzenie Poprawności Prostego Schematu

CIHYMUR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w sprawdzeniu poprawności instalacji C.O i C.W.U 

Chciałbym wymienić instalacje na nową która się nie zapowietrza i w części pójdzie grawitacyjnie gdy zabraknie prądu. 

Jestem stolarzem majsterkowiczem ,czytam dużo o instalacjach i chciałbym wykonać sam taką instalacje ze względu na koszty.

post-58726-0-85829000-1400793103_thumb.jpg

Opublikowano

Ładny ten rysunek, kolorowy  ;)

Teoretycznie bez grawitacji będzie działać a na grawitacji może bojler

Czy bojler nie może działać odrębnie bez pompy - tylko grawitacja, wtedy zlikwidowany byłby  zawór spinający.zasilanie grzania CWU i CO.

Pozdr.

Opublikowano

Wow. Dziękuje za zainteresowanie. 

Opublikowano

Jak wywale ten zawór spinający to pompa nie będzie schładzała bojlera gdy piec wygaśnie, czy tak ? Czy dać elektrozawór ze sterownikiem?

Opublikowano

Schemat robiłem dla siebie już czwarty z kolei i nie miałem zamiaru go wrzucać . Gdy wpadłem na tą stronę coś mnie tkneło. Jutro rano zabieram się za demontaż starej instalacji.

Opublikowano

Zamyka obieg dla bojlera gdy woda w piecu jest powiedzmy 45*C . a bojler nagrzany do 60*C

Opublikowano

Cała instalacja w kotłowni będzie na 1" . potem pex 20 i odejście do grzejników pex 16 . grzejników razem 10 szt. 

Opublikowano

Hmm ,gdy wywalę( zawór spinający )to bojler będzie grzał grawitacyjnie do momentu w którym załączy się pompka . Moje rozumowanie jest takie . Sterownik pomki za pomocą czujnika przytwierdzonego nisko przy zasilaniu załącza pompe, wtedy zawór różnicowy zostaje sassany i zamyka obieg dla bojlera.

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Instalację do bojlera zrób bez zaworu różnicowego, jako oddzielną.

Instalację CO też zrób bez zaworu różnicowego - jak w układzie nie będzie grawitacji to zawór różnicowy nie jest potrzebny - jak się dodatkowo zawiesi lub rozszczelni to CO diabli wezmą pomimo pracy pompy.

Wniosek - zawór różnicowy zostaje na półce sklepowej.

Co do elektrozaworu to musi być taki że bez napięcia pozostaje w stanie otwartym - przy braku napięcia zawór się otwiera i grawitacyjny przepływ przez bojler schładza kocioł.

Pozdr.

Opublikowano

Zabieram się za rozbiórke rur,  które krążą pod sufitem , w każdym pokoju. Celem mojej modernicacji instalacji jest:

1 Zmniejszenie ilości wody w instalacji.

2  Estetyki podsufitowej :)

3 Skonstruowanie instalacji która sama się odpowietrzy. (zapowietrzony bojler - bulgotanie i przelewanie mam teraz gdy uruchamia się pompka)

4 Instalacja powinna być na 1 pompie którą posiadam.

5 Musi mieć rozdzielność gdy w ciepłe dni nie ma potrzeby grzania, rozpalam tylko żeby podgrzać wodę w bojlerze.

6 Nagrzana woda w bojlerze nie może być schładzana wraz ze stygnięciem pieca .

Opublikowano

Postanowiłem wrzucić parę fotek jaka jest instalacja. Później wrzuce coś jak zrobie coś. Może ktoś coś podpowie, w trakcie pracy będę zaglądał na forum. Pozdrawiam.

post-58726-0-17683300-1400854954_thumb.jpg

post-58726-0-54611700-1400854975_thumb.jpg

Opublikowano

Zabieram się za rozbiórke rur,  które krążą pod sufitem , w każdym pokoju. Celem mojej modernicacji instalacji jest:

1 Zmniejszenie ilości wody w instalacji.

Dlaczego chcesz zmniejszyć ilość wody?

Opublikowano

Ponieważ długo czekam na ciepłe grzejniki, piec buja się ze 2 godziny a maksymalna temperatura jaką osiągnąłem w zimę to 70 *C na piecu .Odejście z pieca to 2" rura, zmieniam na cal potem pex fi 20 mm.W całym domu pod sufitem rura zestopniowana od 1i 3/4 -do 1" . Mieszkanie 118m2. Mój wniosek za dużo wody do ogrzania ,piec nie daje rady

.Pozdrawiam

Opublikowano

Pytanie . Na upartego czy do naczynia wzbiorczego może iść rura 1/2 cala ?? Bo musiałbym ryć sufit na 1" . I na strychu duże przeróbki.

Opublikowano

Witam ponownie . Wyciąłem to ustrojstwo .Ciężkie o matko Jezusowa. patrząc na zdjęcie ta krótka pół calowa rura to było do naczynia wzbiorczego. Ta po prawej 1 " do bojlera. Bąble powietrza ulatując z pieca wpadały prosto do rury bojlera bo była pierwsza. Ot temat wiecznie zapowietrzonego bojlera. Pozdrawiam.

post-58726-0-39971900-1400858326_thumb.jpg

Opublikowano

Pytanie . Na upartego czy do naczynia wzbiorczego może iść rura 1/2 cala ?? Bo musiałbym ryć sufit na 1" . I na strychu duże przeróbki.

Nie wolno - przepisy mówię o rurze 1"

Opublikowano

Dzięki. Wiem (na razie ) co dalej - dalsza rozbiórka.

Opublikowano

Więc po wizycie na strychu naczynie wzbiorcze to stary bojler.  :o . Było zawinięte wełną czy watą szklaną. Do tej pory mnie gryzie.  Podłączenie do tego ustrojstwa ma 3/4 cala . Zniosłem ten wielki baniak do garażu( ze 150litrów pojemności) obciąłem końcówkę. Poszerzyłem otwór fi 25mm. Nagwintowałem rurę 1" i obciąłem z 8cm. Przyspawałem do baniaka nagwintowany gotowy do połączenia kruciec. Jutro wkleje fotke jak wyszło. Muszę zrobić jeszcze jeden schemat. 

Dzięki sambor. Pozdrawiam.

Opublikowano

CIHYMUR ty to masz zacięcie do tej roboty. Tylko nie zapomnij zaizolować baniaka z powrotem, oczywiście po próbie szczelności instalacji.

Powodzenia. :)

Opublikowano

Wklejam jeszcze raz poprawiony schemat wg. zaleceń sambora. Czy tak ma być?

post-58726-0-08772000-1400880447_thumb.jpg

Opublikowano

Uuu coś taki , mmm poszło bokiem

Opublikowano

Zaizoluje wełną mineralną 15cm . Zostało mi troche jak sufit docieplałem u dziecioka w pokoju. Przestawie zbiornik wyrównawczy przy kominie żeby miał cieplunio.  :) 

Opublikowano

Bojler jako naczynie wzbiorcze po przeróbce z podłączeniem na 1 " 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.