Annnka Opublikowano 8 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Witam Wszystkich :) sprawa wygląda następująco: miejsce: budynek 2-kondygnacyjny z 1 przyłączeniem do gazu, kotłem c.o. w piwnicy rozprowadzającym ciepło po obydwu piętrach, grzejniki umiejscowione po wewnętrznej stronie amfilady, ogrzewanie wody boilerem. sytuacja: 2 rodziny, które chcą zrobić oddzielne instalacje z nowymi kotłami 2-funkcyjnymi, plus chcą zrobić kompletnie rozdzielenie rachunków za c.o. czyli w planach jeszcze budowa nowego przyłącza c.o. dla 2-giej kondygnacji. pytania: 1. czy obydwa kotły będą mogły korzystać z tego samego komina? 2. jeżeli nie mogą, co trzeba zrobić, żeby zrobić taki komin? 3. na co zwrócić uwagę przy wybieraniu instalacji? Byłabym wdzięczna za odpowiedzi w temacie.
majschi Opublikowano 8 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 ad1. nie mogą ad2 w wolno stojących domach jednorodzinnych dozwolone jest wypuszczanie spalin z kotła gazowego bezpośrednio przez ścianę więc dodatkowy komin jest zbędny Co do nowego przyłącza gazu najprawdopodobniej również jest zbędne wystarczy dodatkowy licznik dla drugiego kotła ale o to dokładniej musisz zapytać w swojej gazowni
Gość mak Opublikowano 9 Kwietnia 2014 #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 ad 3 Każdy dostepny sytsem instalacyjny bedzie dobry dla takiej instalacji. Ogólnie koncepcja podziału nie wiem czy do końca przemyslana. Trzeba zwrócic uwagę na ocieplenie stropów nad piwnicą (ma być nieogrzewana) , pomiedzy kondygnacjami bo ten z dołu poza swoim bedzie również ogrzewał górę, oraz stropu nad piętrem bo tam ucieka większość ciepła. Przed podziałem warto zadbać o gruntowną termomodernizację budynku. Technicznie nie powinno być większego problemu z takim podziałem, a najwięcej problemów bedzie z podziałem przyłącza gazowego i drugim licznikiem ( zgoda dotychczasowego właściciela).
Annnka Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Majschi, chcemy uniknąć wojen rachunkowych stąd pomysł z drugim przyłączem. Wg gazowni tylko w taki sposób będziemy mieli rozdzielne kwoty za ogrzewanie. Mak, parter jest z lat 60' a góra z lat 80' więc ogólnie rzecz biorąc są tam ciekawe pomysły. Po pierwsze, musimy przerzucić grzejniki pod okna...
Annnka Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Majschi, chcemy uniknąć wojen rachunkowych stąd pomysł z drugim przyłączem. Wg gazowni tylko w taki sposób będziemy mieli rozdzielne kwoty za ogrzewanie. Mak, parter jest z lat 60' a góra z lat 80' więc ogólnie rzecz biorąc są tam ciekawe pomysły. Po pierwsze, musimy przerzucić grzejniki pod okna...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.