Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja - Pytania Laika

Annnka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich  :)

sprawa wygląda następująco:

miejsce: budynek 2-kondygnacyjny z 1 przyłączeniem do gazu, kotłem c.o. w piwnicy rozprowadzającym ciepło po obydwu piętrach, grzejniki umiejscowione po wewnętrznej stronie amfilady, ogrzewanie wody boilerem.

sytuacja: 2 rodziny, które chcą zrobić oddzielne instalacje z nowymi kotłami 2-funkcyjnymi, plus chcą zrobić kompletnie rozdzielenie rachunków za c.o. czyli w planach jeszcze budowa nowego przyłącza c.o. dla 2-giej kondygnacji.

pytania:

1. czy obydwa kotły będą mogły korzystać z tego samego komina?

2. jeżeli nie mogą, co trzeba zrobić, żeby zrobić taki komin?

3. na co zwrócić uwagę przy wybieraniu instalacji?

Byłabym wdzięczna za odpowiedzi w temacie.

Opublikowano

ad1. nie mogą

ad2 w wolno stojących domach jednorodzinnych dozwolone jest wypuszczanie spalin z kotła gazowego bezpośrednio przez ścianę więc dodatkowy komin jest zbędny

Co do nowego przyłącza gazu najprawdopodobniej również jest zbędne wystarczy dodatkowy licznik dla drugiego kotła ale o to dokładniej musisz zapytać w swojej gazowni

Opublikowano

ad 3 Każdy dostepny sytsem instalacyjny bedzie dobry dla takiej instalacji.

Ogólnie koncepcja podziału nie wiem czy do końca przemyslana. Trzeba zwrócic uwagę na ocieplenie stropów nad piwnicą (ma być nieogrzewana) , pomiedzy kondygnacjami bo ten z dołu poza swoim bedzie również ogrzewał górę, oraz stropu nad piętrem bo tam ucieka większość ciepła. Przed podziałem warto zadbać o gruntowną termomodernizację budynku. Technicznie nie powinno być większego problemu z takim podziałem, a najwięcej problemów bedzie z podziałem przyłącza gazowego i drugim licznikiem ( zgoda dotychczasowego właściciela).

Opublikowano

Majschi, chcemy uniknąć wojen rachunkowych stąd pomysł z drugim przyłączem. Wg gazowni tylko w taki sposób będziemy mieli rozdzielne kwoty za ogrzewanie.

Mak, parter jest z lat 60' a góra z lat 80' więc ogólnie rzecz biorąc są tam ciekawe pomysły. Po pierwsze, musimy przerzucić grzejniki pod okna...

Opublikowano

Majschi, chcemy uniknąć wojen rachunkowych stąd pomysł z drugim przyłączem. Wg gazowni tylko w taki sposób będziemy mieli rozdzielne kwoty za ogrzewanie.

Mak, parter jest z lat 60' a góra z lat 80' więc ogólnie rzecz biorąc są tam ciekawe pomysły. Po pierwsze, musimy przerzucić grzejniki pod okna...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.