Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Samodzielny Projekt Instalacji Co W Domku Ok. 130M2

flamaster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym wam przedstawić mój pomysł na budowę kotłowni.

Posiadam domek jednorodzinny w stanie surowym otwartym oraz w pozwoleniu na budowę założono ogrzewanie domku eko-groszkiem. Dom posiada

dwa kominy w kotłowni jeden jest dedykowany do gazu a drugi  2 metry dalej do spalania węglą drewna itp. W domu nie mam kominka ani komina do kominka.

Z uwagi że mam możłiwość podpięcia domu do gazu rozważam go jako alternatywne paliwo w domku. (jednak to by trochę trwało i musiałbym w tym czasie korzystać

z innego paliwa do ogrzewania domu).

Proszę o wyrazy krytyki lub opinii. Co wybrać:

Pomysł 1.

Piec na ekogroszek z podajnikiem i w późniejszym etapie piec na gaz - jak zabronią spalać węgla np. za 5 lat

Pomysł 2

Piec zgazowujący drewno (czy jakoś tak) i od razu starać się o podłączenie gazu. Palenie drewnem traktować jako oszczędność.

Wiem że kotłownie i instalacje będą wyglądały w obydwu wypadkach inaczej więc wybór jest dla mnie trudny. W przypadku pierwszym bardziej bym stawiał na

grzejniki w drugim wypadku bardziej na podłogówkę.

Opublikowano

jak zabronią spalać węgla np. za 5 lat

Poza Krakowem nie zabronią.

Weź pod uwagę, że kocioł zgazowujący drewno to droga zabawka, bo potrzebujesz nie tylko samego kotła, ale całej automatyki, a do tego bufora ciepła, zapewne od 1000l wzwyż. To kosztuje i wymaga miejsca w domu, żeby to wszystko pomieścić. Za to potem ciepło jest ekstremalnie tanie.

Opublikowano

Nie rozumiem. Z tego co widziałem to koszt kotła do drewna to połowa kosztów dobrego pieca z podajnikiem na ekogroszek. A nie można traktować tego pieca na drewno jako coś zamiast kominka z płaszczem wodnym?? Drugie pytanie jeśli zainwestuje w taki kocioł na drewno z buforem to ile taki bufor trzyma temp (ile mogę założyć).

Opublikowano

Sam sposób ogrzewania domu - grzejniki lub podłogówka nie ma nic wspólnego ze sposobem pozyskania ciepła tj z budową kotłowni.

Może się okazać że najlepszym sposobem będzie kocioł gazowy kondensacyjny i ogrzewane podłogowe.

Opublikowano

Sam kocioł zgazowujący nie jest przesadnie drogi, ale drugie (jak nie trzecie) tyle trzeba włożyć, żeby skompletować całą instalację, dzięki której osiągnie on okolice 90% sprawności.

Ile bufor będzie trzymał, to zależy od jego pojemności. Nie znam szczegółów, ale tę pojemność tak się dobiera, żeby trzymał sensowny czas. Kwestia kasy. Odpowiednikiem kominka z płaszczem wodnym mógłby być jak sądzę byle górniak z marketu - podobne osiągi by miał. Ale to zależy, jak określasz swoje preferencje co do komfortu obsługi względem kosztów.

Opublikowano

Przy kotle zgazowującym drewno problemem jest pozyskiwanie paliwa - suche drewno liściaste o wilgotności max 20%, praktycznie po 2 letnim leżakowaniu.

Pojemność bufora to ok 50- 70l/kW mocy kotła.

Długość podtrzymania ciepła w buforze zależy od pojemności samego bufora, stopnia jago naładowania oraz automatyki sterującej.

Oczywiście od jego izolacji cieplnej  ;)

Opublikowano

Przy tym metrażu to dobrze ocieplic i  tak jak radzi Sambor ogrzewanie podłogowe kociol kondensacyjny.

Opublikowano

OK rozumiem.

W kwestii ocieplenia budynku to nie ma co polemizować :)) Im lepiej jest ocieplony tym lepiej. Kwestie komfortu uzytkowania oceniam ze dzis gaz jest tani ale za pare lat moze być różnie i chciałbym mieć alternatywę. Z tego co zrozumiałem najlepiej jeśli dom będzie miał kocioł na gaz a alternatywe zrobić na ekogroszek. Czy to dobry pomysł?

Opublikowano

Odnośnie eko to ieraz jest ciężko o dobrej jakości.Ty będziesz potrzebował kocioł o mocy ok. 10 KW jest on cieżki do prowadzenia a eko workowane kosztuje na Juliuszu 800 zł/t plus transport i nie będzie to takie ekonomiczne do tego dochodzi obsługa czyszczenie .Ja na twoim miejscu poszedłbym w stronę ogrzewania gazowego.

Opublikowano

Wiem ale niestety zanim gaz podepnę chciałbym już mieszkać. Myślę że w przyszłości gaz jest nieunikniony natomiast w tej chwili chce wybrać alternatywne paliwo które będzie tańsze w ogrzewaniu kosztem komfortu. Macie jakieś sugestie ?? Jeszcze 4 lata temu wszyscy mi odradzali gaz jak budowałem dom że na gazie pójdę z torbami.

Opublikowano

Cztery lata w budownictwie to dlugi okres.Na poczatek możesz ogrzewać eko tylko szukaj kotla 10-12 KW z palnikiem o granulacji do 31,5 mm.

Dobre kotły z palnikami obrotowymi produkuje Sekom Pleszew z palnikami obrotowymi Panerpol które produkowane są w Strzemieszycach.

Jak chcesz to odezwij się na priv.boja jestem z Dabrowy Gorniczej to możesz u mnie obejrzec jak to wygląda.

Opublikowano

Hej!

Miło poznać kogoś z okolic!

Na 90% jestem przekonany do kupienia kotła na ekogroszek i zrobienia instalacji CO i CWU.....niestety własnorecznie gdyż ograniczone są fundusze to jeden powód. Stąd bardzo chętnie pogadam i spotkam się jeśli to możliwe :)) Dostałem kilka ofert na wykonanie instalacji CO natomiast ocena która instalacja jest lepsza a która gorsza jest bardzo trudne..To tym bardziej przekonuje mnie do wykonania instalacji samemu - to drugi powód :)

Opublikowano

Ok.Ja mieszkam w Strzemieszycach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.