Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Ogrzaniu Domu Kocioł I Te Sprawy Kaloryfery

SzaraEminencja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mieszkam w domu 250metrów kwadratowych.

Mieliśmy kiedyś gaz ale niestety koszta nas przerosły po tym gdy zeszliśmy na niższe stanowiska pracy przez nasz kochany rząd.

W domu jest 11kaloryferów moim zdaniem to za mało.

Myślę o ogrzewaniu na eko groszek no chyba że inne mi polecicie.

Nasz hydraulik też tak zrobił że woda nie miała powrotu i cały czas wszystko leciało do szamba gdzie wybierać je trzeba było co 2tygodnie.

Mam na ten cel 35tys złotych chciałbym się zmieścić w mniejszym bo mam też inne wydatki i inne sprawy.

Bardzo proszę o pomoc jaki rodzaj mi polecacie do ogrzania takiego domu oraz ile kosztuje zrobienie tego powrotu do pieca a może ktoś z was zrobił by to za uczciwą stawkę :)

Bardzo proszę o najlepsze rozwiązania oraz porady które mogą mi się przydać.

Opublikowano

Jak był kocioł gazowy to pewnie był układ zamknięty, szukaj kotła do pracy w układzie zamkniętym lub będzie potrzebna przeróbka instalacji na układ otwarty.

Przy prawidłowo ocieplonym domu gaz jast cenowo porównywalny do eko-groszku a jest dużo wygodniejszy w eksploatacji codziennej.

Poczytaj też tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16955-czy-centralne-gazowe-mo%C5%BCna-przerobi%C4%87-na-centralne-do-palenia-na-w%C4%99giel/

Pozdr.

PS

Co to jest "uczciwa stawka"?

Opublikowano

Układ zamknięty można odseparować od otwartego na kotle, płytowym wymiennikiem. Wymaga to dodatkowej pompki, ale wszystko się sprawdza i grzeje dobrze. Przy tym dość dobrze kocioł jest zabezpieczony przed korozją pod warunkiem utrzymywania na nim wysokich temperatur.

Opublikowano

to zależy jaki prowadzisz tryb życia ,jesli chcesz isc w groszek  to równie dobrze możesz iść w gaz ,a jesli masz czas i chcesz miec super tanio to holzgaz ,no ale drewno ,szuszenie i wogóle ,ale przy zakupie drewna po około 150zł za mp to powinno 3000zł starczyć na cały sezon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.