Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Pieca

bailutkim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Viking ma własny sterownik wbudowany w palnik do sterowania urządzeń zewnętrznych musi być użyty sterownik kotła np gazowego lub olejowego.

Sam palnik dostaje od takiego sterownika sygnał start / stop oraz wysyła do niego ew sygnał alarmu.

Pozdr.

PS

Pochodzenie nicka nie jest związane z branżą piwowarską, ale Sambor wspiera jak najbardziej tą branżę. :P

Opublikowano

a jakie macie stery do tych palników i jaki palnik ma kol.vernal?

Palników próbowałem różnych, na przykład przerobiona rynna stalkotu, ale generalnie najlepiej sprawowała się nierdzewna "rura w rurze" własnego projektu - tu jedynie był problem z ewakuacją piasku. Zasilane prostym ślimakiem bez żadnych strażaków i żar się nie cofał niebezpiecznie.

Dodam, że w tej rurze zupełnie bezproblemowo spalał się owies lub z domieszką dowolnego pelletu.

Sonda lambda zamontowana jest poglądowo i ona pokazuje pewne falowanie parametrów, co jest wynikiem właśnie zastosowania ślimaka, który nierówno podaje paliwo. Wrzutka jest może trochę lepsza pod tym względem, bo ślimak w niej mniejszy...

Sterownik dwustanowy, Lider.

On jest generalnie fajny ale ma trochę skopaną modulację obrotów dmuchawy (co jest ważne przy pellecie), na co producent nie reaguje i przez to traci moją aprobatę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Vernal, jak taki z Ciebie entuzjasta i potrafisz się bawić, to przy pomyśle rury w rurze zwróć uwagę na palnik o który pytał RedEd

klik

jeszcze OT

Sambor a piłeś tego Broka?

Mi latem nad morzem bardzo pasuje, trochę moje klimaty....

Opublikowano

Pomysł ze wszech miar warty uwagi, tylko zastanawiam się kiedy to zaczyna skrzypieć ;) Bardziej do mnie przemawia ten stary jak świat pomysł z ruchomym rusztem (chyba żeliwnym).

Obecnie nie zajmuję się paliwami stałymi, raczej energią z otoczenia. Właśnie programuję klimatyzację dla mojej pompy ciepła w zacnym quotek-shellu, lato coraz bliżej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

:-) Witam Panowie po dłuższej nieobecności. Widzę że watek się troszkę rozwiną... do rzeczy piec juz stoi i powolutku podjada mi pellecik Stelmetu :-) . Na razie wszystko pracuje w automacie, po tygodniu trzeba było poprawic instalację. Na razie jest ok. W tej chwili grzeję cwu 300l i potrzebuje ok 4kg opału/dobę. Dziękuję jeszcze raz doświadczonym forumowiczom za pomoc wyborze. Za kilka dni pochwalę się (albo nie) spostrzeżeniami nt dzialania piecyka ;-)

Opublikowano

nadal szukam opini o tym stalmarku pid vegasie z brucerem II nada sie sie do czegos innego niz ekogroszek i czy jest lepszym rozwiazaniem niz tlok::?z gory dzieki za info

Opublikowano

Widzę że chyba nie wiesz do końca o czym piszesz.

Raczej piszesz o palniku II-ej generacji ?.

Każdy ślimak będzie lepszym wyborem niż tłok.

To moja opinia i tylko moja :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.