Załamany Opublikowano 3 Marca 2014 #1 Opublikowano 3 Marca 2014 witam wszystkich forumowiczów jestem tu nowy zwracam się z prośbą o pomoc posiadam piec węglowy Galmet 15kw z dmuchawą piec od środka pokryty jest smoła w kominie czarno zaczyna przesiąkać komin zapach niezbyt przyjemny mam załozony zawór 3 drożny temperatyra na piecu ustawiona 60 stopni pale tylko i wyłącznie weglem drewno uzywam tylko do rozpalania piec grzeje drugi sezon prosze o pomoc i porady pozdrawiam
CooleR Opublikowano 3 Marca 2014 #2 Opublikowano 3 Marca 2014 proponuje abyś zaczął jeszcze raz, mianowicie jaki model kotła dodatkowo wszystkie parametry pracy, opisz sposób palenia, potem coś o budynku - powierzchnia i jaka instalacja, a na końcu przejdź do opału tzn z jakiej kopalni, czy suchy czy mokry. Zawsze możesz też poświęcić 5 minut i użyć wyszukiwarki bo to dość częsty problem.
Załamany Opublikowano 3 Marca 2014 Autor #3 Opublikowano 3 Marca 2014 wiec piec to kocioł wodny z rusztem żeliwnym Galmet 15 kw spalanie dolne parametry na sterowniku ustawione mamw nastepujący sposób; 1 ilość powietrza pracy 50% 2 ilość powietrza rozpalania 50% 3 temp załączenia pompy 30 stopni 4 przerwa przedmuchu 5 min 5 czas przedmuchu 14 sekund 6 moc przedmuchu 35% powierzchnia pomieszczeń 130 metrów instalacja miedziana węgiel musiałbym sie zapytac z jakiej kopalni rodzina i znajomi pala tym samym weglem i u nich ok a u mnie jedna wielka tragedia
scitro Opublikowano 3 Marca 2014 #4 Opublikowano 3 Marca 2014 Czas przedmuchu 14 s i przerwa 5 min? Nieźle dusisz opał. Czy po wyłączeniu dmuchawy piec pracuje na ciągu naturalnym, czy dmuchawa ma klapkę i zamyka ciąg? Po objawach raczej klapka jest.
Załamany Opublikowano 3 Marca 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Marca 2014 dmuchawa ma klapke czyli zmniejszyc czas przedmuchu?
sambor Opublikowano 3 Marca 2014 #6 Opublikowano 3 Marca 2014 Pompa ma startować co najmniej od 50C a nie od 30C
CooleR Opublikowano 3 Marca 2014 #7 Opublikowano 3 Marca 2014 wiec piec to kocioł wodny z rusztem żeliwnym Galmet 15 kw spalanie dolne parametry na sterowniku ustawione mamw nastepujący sposób; 1 ilość powietrza pracy 50% 2 ilość powietrza rozpalania 50% 3 temp załączenia pompy 30 stopni 4 przerwa przedmuchu 5 min 5 czas przedmuchu 14 sekund 6 moc przedmuchu 35% powierzchnia pomieszczeń 130 metrów instalacja miedziana węgiel musiałbym sie zapytac z jakiej kopalni rodzina i znajomi pala tym samym weglem i u nich ok a u mnie jedna wielka tragedia na dolania to nie wygląda
Załamany Opublikowano 3 Marca 2014 Autor #8 Opublikowano 3 Marca 2014 czyli mam rozumiec ze zle w nim pale powinienem od góry spalac opał?
scitro Opublikowano 3 Marca 2014 #9 Opublikowano 3 Marca 2014 Przecież jak dmuchniesz 14 sek i zamkniesz klapkę to przez kolejne 5 min zamiast spalania masz suchą destylację węgla -> produkcja smoły. A ten piec to rzeczywiście jakaś hybryda... może lepiej palić od góry. Musisz spróbować.
Załamany Opublikowano 3 Marca 2014 Autor #10 Opublikowano 3 Marca 2014 robi sie strasznie zmniejsze czas przedmuchów w kominie mam wkład i dzis byłem zobaczyc cały mokry byc mozenie potrafie odpowiednioustawic sterownika fajnie by było gdybyktos sie odezwał kto ma taki sam kociołek
CooleR Opublikowano 3 Marca 2014 #11 Opublikowano 3 Marca 2014 Wygaś kocioł, wyczyść go, możesz wysmarować wnętrze ropą i pozostawić na 3,4 godz, w tym czasie wyczyść komin, następnie załaduj kocioł drewnem SUCHYM i rozpal od góry, nastaw temp na maxa, jak się wypali wyczyść na nowo. Jak już ogarniesz czystość spalania OD GÓRY - czyli zasypujesz kocioł opałem, przez środkowe drzwiczki do ich dolnej krawędzi to układasz drewno i papier lub kartony z węglem i podpalasz, jak już się rozpali to ustaw temp na kociołku dość wysoką i pal tak parę dni i obserwuj komin, tak aby komin wyglądał tak jakby się w kotle nie paliło. PS. Odnoszę wrażenie że to jakaś podpucha lub masz awers do wyszukiwarki.
Załamany Opublikowano 3 Marca 2014 Autor #12 Opublikowano 3 Marca 2014 jaka podpucha kolego poprostu czytam wszystko i chwytam sie wszelkiej pomocy dziekuje ci za podpowiedz kazda informacja dla mnie cenna
anek65 Opublikowano 4 Marca 2014 #13 Opublikowano 4 Marca 2014 Załamany Witaj kolego. Mam taki sam kocioł jak ty i miałem takie same problemy jak ty. Użytkowanie tego kotła doprowadziło do całkowitego zniszczenia komina. Szybka i dobra rada to taka że musisz jak najszybciej zrezygnować z dmuchawy i zamontować miarkownik a problemy pomalutku będą się zmniejszać. Jeśli Cię interesuje jak sobie z nimi poradziłem to zapraszam do lektury moich postów. Pierwsza wersja spalanie górne. Piec Galmet Gt Kw 20 - Jakie Ustawienia Sterownika? Druga wersja spalanie dolne - z tej wersji jestem mega zadowolony. Kocioł Ds A Powietrze Dopalające-Pw.
Załamany Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #14 Opublikowano 4 Marca 2014 cześć dzieki za cenna informacje obecnie pale tylko na dmuchawie i na spalaniu dolnym na poczatku uzytkowania pieca czyli po niecałym sezonie grzewczym przez komin przebiła sie śmierdzaca substancja połaczenie wody i smoły włozyłem wkład kominowy we wrewsniu i obecniewszystko spływa na dół komina i znowu problem szukam cały czas informacji myslałem ze moze piec jest do niczego ale jak ty miałes to samo to zmienia postac pieca kombinuje z ustawieniami sterownika ale narazie to na nic
anek65 Opublikowano 4 Marca 2014 #15 Opublikowano 4 Marca 2014 Dobrze myślałeś to ten kocioł jest do niczego. W postaci fabrycznej ten kocioł jest dolno górnego spalania czyli do niczego. Jeśli chcesz szybko pozbyć się problemu to musisz zaprzestać użytkowania dmuchawy ( żadne ustawienia sterownika Ci nie zmniejszą wydzielania smoły). Potem poczytaj na forum jak wygląda prawdziwe palenie w kotle dolnego spalania ( ty trochę mylisz pojęcia i palisz w najgorszy z możliwych sposobów). A jak już będziesz mądrzejszy to możesz pokusić się o jakieś modernizację kotła np . takie jakie ja zrobiłem. Jakby co to służę pomocą.
CooleR Opublikowano 5 Marca 2014 #16 Opublikowano 5 Marca 2014 anek65 ma rację, że musisz ogarnąc swój kociołek, ale do tego czasu pal od góry
Miałowiec Opublikowano 5 Marca 2014 #17 Opublikowano 5 Marca 2014 Kol. Załamany. Ja palę bardzo tłustym węglem i też palę na dmuchawie, ale od góry i mam tylko suchą sadzę w kanałach spalinowych. Także rada na obecną sytuację to taka: obowiązkowo palić od góry, zmniejszyć do minimum ustawienia nadmuchu w czasie pracy, zwiększyć moc przedmuchu do 50%, przerwa przedmuchu 1min, czas przedmuchu 5-7 sekund. Jak jest taka smoła to zgaduję, że masz węgiel gazowo-płomienny lub gazowy. W przyszłości pomysleć o miarkowniku i PW i palić bez dmuchawy od góry, lub ustawić metodą prób i błędów strownik, aby było jak najekonomiczniej. Ja nie mogę mieć miarkownika, bo nie mam możliwości zamontowania go i wolę już dmuchawę, bo i tak jestem zadowolony z osiągów a do kotłowni zaglądam raz na dobę.
Załamany Opublikowano 6 Marca 2014 Autor #18 Opublikowano 6 Marca 2014 hej Miałowiec jutro wyczyszcze piec i rozpale tak jak jak mi doradzasz od góry moze to pomoze w sobote zakupie miarkownik sterownik juz przerobiłem we wszystkie mozliwe sposoby i jak smoła była tak jest temperature zwiekszyłem do 70 stopni na kotle i nie pomaga a ty tez miałes ten problem??? ustawienia masz takie jak mi napisałeś??
anek65 Opublikowano 6 Marca 2014 #19 Opublikowano 6 Marca 2014 Załamany . Nie zapomnij zastawić czymś płomienicy . Bo w tym wydaniu całe powietrze ominie zasyp i pójdzie w komin i będzie klapa. Do tego idealnie pasuje standardowa cegła szamotowa.
Miałowiec Opublikowano 6 Marca 2014 #20 Opublikowano 6 Marca 2014 hej Miałowiec jutro wyczyszcze piec i rozpale tak jak jak mi doradzasz od góry moze to pomoze w sobote zakupie miarkownik sterownik juz przerobiłem we wszystkie mozliwe sposoby i jak smoła była tak jest temperature zwiekszyłem do 70 stopni na kotle i nie pomaga a ty tez miałes ten problem??? ustawienia masz takie jak mi napisałeś?? Przy rozpalaniu i paleniu od góry (najpierw węgiel, potem papier, szczapy i cieńka warstewka węgla drobnego) musi zniknąć smoła i będzie najwyżej sucha sadza w kanałach spalinowych. Nie miałem takiego problemu, ponieważ zawsze palę od góry. Jedynie to siła nadmuchu musi być jak najmniejsza i częste kilkusekundowe nadmuchy (ja mam ustawione, że co minutę robi przedmuch przez 5 sekund) i dzięki temu nie zalegają palne gazy w komorze spalania. Powodzenia.
Załamany Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor #21 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Załamany . Nie zapomnij zastawić czymś płomienicy . Bo w tym wydaniu całe powietrze ominie zasyp i pójdzie w komin i będzie klapa. Do tego idealnie pasuje standardowa cegła szamotowa. przydała by mi sie twoja pomoc kolego w przerobieniu kociołka z szamotem jak ty
anek65 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #22 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witaj kolego . Adres i nr. tel. podałem Ci na priwie. Jak będziesz gotowy do przeróbki to pytaj śmiało jak będę mógł to Ci podpowiem co i jak. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.