Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja A Zawór 4D I 3D

Kravi82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do zrobienia instalacji w swoim nowym domku. Kocioł to RBR 12kW.

Grzejniki 6 szt. głównie piwnica i drabinki. Reszta podłogowe około 130m2. Bojler poziomy 140l dwu płaszczowy. Instalacja otwarta.

Proszę o sprawdzenie poprawności schematu. Tak to sobie wymyśliłem.
Najbardziej zastanawia mnie podłączenie w szeregu zaworów 4D i 3D oraz czy zaznaczone zawory zwrotne są potrzebne?

Jakiej pojemności zbiornik wyrównawczy zastosować?

Również wszystkie sugestię i opinie mile widziane.

Planuje kupić: Termostatyczny zawór mieszający ATM 761 1" oraz 4D ARV 484 1";

Pozdrawiam.

post-58041-0-72858500-1393687831_thumb.jpg

Opublikowano

no ok ale naczynie przelewowe musisz podąłcyzc do kotła bezpisrednio rura 28 i od tego na wysokosci zasobnika sail zasobnik a wielkośc zniornika wg norm wyjdzie nie wiecej jak 15l ale jak chcesz mieć spokój to duzy im wiekszy tym lepszy moze być 30-40l

Opublikowano

Oczywiście brak naczynia przelewowego, zawory zwrotne z pytajnikami  nie są potrzebne, natomiast grawitacyjnie na zaworze 4-D 1" raczej nie będzie działał krótki obwód  zaw 4-D

Potrzebny jest większy zawór 4-D min 6/4".

Natomiast jest pytanie czy grzanie WU na grawitacji nie będzie zakłócane przez dwie pompy - na grzejniki i podłogę  - przydałby się zawór zwrotny klapowy zamontowany na poziomym odcinku grzania CWU

Opublikowano

A czy przy wyłączonej pompie od podłogówki a załączonej pompie od grzejników nie będzie zaciągać wody przez zawór 3D?

A czy zawór 3D nie będzie zaciągał ciepłej wody z powrotu kotła (mniejszy opór)?

Czyli co proponujecie całkiem zrezygnować z 4D?

Opublikowano

Nie chcę dodatkowej pompy kotłowej bo to kolejny wydatek i prądu też 'żre'.

W sterowniku eCoal jest opcja CUW mieszająca czyli pompa do bojlera utrzymuje zadaną temp. na powrocie pieca.

To już wydaje mi się lepsze rozwiązanie?

TO i tak już będą 4 pompy! Grzejniki, podłogówka, bojler, i cyrkulacja C.U.W. :(

RBR ma 2 wyjścia i z tego co pisali użytkownicy na pewnym forum nie ma problemu z C.U.W. na grawitacji.

Opublikowano

jak masz imitacje zasobnika czyli lezący to sobie możesz zrobić jak chcesz natomiast jak masz porządny ze spiralna wężownica i cenisz sobie komfort to pompa pyć musi i wtedy tak cztery pompy w układzie hehe

Opublikowano

A czy ten zawór 3D będzie dobry ma Kvs 3,2.

Planuje 13 pętli (parter 7, poddasze 6) po około 90mb.

Chce to zasilić pompą Alpha2 25-40, da radę?

Tak jak pisałem bojler poziomy 140l dwu-płaszczowy będzie wisiał około 1m nad piecem.

Opublikowano

A czy ten zawór 3D będzie dobry ma Kvs 3,2.

Planuje 13 pętli (parter 7, poddasze 6) po około 90mb.

Chce to zasilić pompą Alpha2 25-40, da radę?

Tak jak pisałem bojler poziomy 140l dwu-płaszczowy będzie wisiał około 1m nad piecem.

25/60

Opublikowano

Tą pompę Alpha2L 25-40 już mam czyli na pewno nie pójdzie? To może wrzucę ją na grzejniki (tylko nie na autoadapt ;-( ) a na podłogówkę kupię mocniejszą  

Opublikowano

Zawór dobry, ale pompa za mała, powinna być 25/60

Najlepszym sposobem jest zastosowanie osobnych przepływomierzy z regulacją na każdej nitce ogrzewania, jeżeli zamknełeś te krótkie nitki to spróbuj zrobić tak

pompa na 3 biegu i minimalnie podajesz zasilanie na nitki krótkie, najpierw na 1 jeśli grzeją 3 nitki, puszczasz na 4 nitkę.

Jeżeli wszystko chodzi, możesz zmniejszć bieg pompy.

U mnie pompa Alfa2 24-40 chodzi na połowę mocy - grzeję ok 150m2 -900m rury PEX , najdłuższy odcinek 75m.

To jak to w końcu jest??

Opublikowano

Ale mam pętle do 60-max 75m a nie do 90m.

Ponadto mam mieszacz firmowy o kvs = 12 a nie zawór termostatyczny  o kvs = 3,2 na którym są duże straty ciśnienia - a to duża różnica.

Jak byś przeliczył - podawałem metodę w innym temacie to byś wiedział 

Opublikowano

Ciężko przeczyć całe forum w 1 czy 2 dni a czasu mało (link mile widziany).

Projekt podłogówki dopiero przede mną 90m to max myślę jednak, że więcej jak 80 jednak nie będzie.

A napisałeś że twoja i tak pracuje na połowie mocy.

Opublikowano

Oj praca pompy to zależy od wielu czynników np od od długości rur, grubości rur zasilających rozdzielacze - ja np mam PP50 - a pokaż mi kto tak ma?

Link to tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17153-problemy-z-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/

Przeczytaj, przelicz i dopiero rób - lepiej jest wykonać więcej pętli krótszych niż mniej ale dłuższych.

Najlepiej jest dobrać pompę empirycznie - montujesz, podłączasz mniejszą - jak są przepływy to wystarczy, jak nie ma to bierzemy z półki większą a mniejszą do innego zadania.

Dobrze jest tak jak napisałem wyżej, ale kogo na to stać?

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanie jaka najlepiej kupić pompę do ładowania bojlera?

Czy 25-40 nie będzie za duża? Może dać coś mniejszego, bardziej energooszczędnego (jak WILO PICO 25/1-4) ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.