Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Dom 140 M

atuzzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podloga czysta jak stół w tvn :). Jak ty oprozniasz kocioł z popiołu.

Opublikowano

wwoytek, wiem ze tam jest taka rurka na czujnik temp ale ona jest znaczaco wiekszej srednicy niz sam czujnik. interesowalo mnie w jaki sposob jest czujnik zamontowany. moj ma srednice moze 8mm a srednica otworu ok 2cm. pytanie czy miales jakas zwezke?

pozdrawiam

Opublikowano

wypelnij ta przestrzen folia aluminiowa, ale najpierw upewnij sie ze czujnik ma styk.

Opublikowano

Temperatura rury ślimaka przy samym kotle jest w granicach 30 do 65 stopni, ale czy to ma jakiś ujemny wpływ na żywotność materiału ślimaka raczej nie, no bo co, temperatura nawet 80 stopni to żadna krytyczna temperatura dla stali z jakiej wykonany jest ślimak nie zachodzą żadne zmiany w strukturze mateiału (temperatura taka pojawia się przy ekogroszku o bardzo małej granulacji i tylko przy ustawieniu /granulacja drobna/ natężenie nadmuchu przy tym ustawieniu jest większe, przy ekogroszku o większej granulacji i ustawianiu /granulacja gruba/ natężenie nadmuchu jest mniejsze i rura ślimaka wogóle się nie nagrzewa. wg. to żaden problem "wysoka" temperatura rury ślimaka. Napewno bardzo ważne jest utrzymanie odpowiednich parametrów na kotle, zobaczcie filmik z mojego kotła z utrzymaniem odpowiednich parametrów i po tygodniu palenia bez czyszczenia kotła (popiół z trzech dni) jak wygląda wnętrze kotła (kocioł defro kupiony tylko dlatego, że jest to kocioł o małej mocy 12kW, bo taki jest optymalny dla mojej chatki, no i ważne dla mnie to wylot czopucha pionowy, dlatego, że było to uwarunkowane gabarytami mojej kotłowni i usytuowaniem komina i przyłączeniem do niego rury spalinowej, no i jeszcze jeden ważny element bardzo łatwe czyszczenie kotła ze względu na poziome przewały, czyszczę go bez wyłączania i zajmuje to około 10 minut super!) zamontowany zawór 4D plus pogodówka i automatyka na zaworze 4D (super sprawa, tylko wiadomo wszystko dodatkowe koszty, ale które napewno będą wpływać na oszczedność i żywotność kotła, a w czasie użytkowania przyniosą napewno oszczędności:

Praca pod kontrolą PID

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Temp. zadana: 67 stopni (teraz 65 ze wzgledu na wysokie temp. zewnętrzne powyżej 10 stopni)

Temp. powrotu minimalna: 50 stopni

Współczynnik mocy kotła: +10

Współczynnik wentylatora: 0

Nadzór

-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-

Czas podawania: 7sekund

Przerwa podawania: 10 minut

Moc wentylatora: 35 bieg

Spalanie około 12 kg/na dobę dom nieocieplony, ale ściana z pustaka ceramicznego a właściwie z dwóch max 30 i max 9 to równa sie 40cm (docelowo 8cm steropianu "grafitiwego", dom pusty bez mebli i innych urządzeń wytważających ciepło. Płomień pokazany w filmiku jest w czasie "doganiania" do temperatury zadanej, przy wyrównanej temperaturze z zadaną lub 1-4 stopni wyższej na CO obroty wentylatora oscylują w 5% do 1% powyżej 5 stopni kocioł wchodzi w stan nadzoru, kociołek cały czas pracuje z załączonym algorytmem PID

a teraz link do filmiku ->>>-------->  

Pozdrawiam:-)

Opublikowano

Przy sile nadmuchu 87% temp.spalin tylko 115st.Czyściłeś czujnik temp. spalin ?, W czopuchu jest osłona ,do której przyklejają się sadze i pomiar jest błędny .Odnośnie rury podajnika to jest to temp.na zewnątrz  a co się dzieje poniżej poziomu ognia.Dlaczego przy tradycyjnej retorcie z wiankiem ta temperatura wynosi około 40 a w tych bez dużo więcej.Zadałem to pytanie człowiekowi ,który pracuje przy konstrukcjach podajników i stwierdził,że ta wysoka temperatura ma niekorzystny wpływ na trwałość kolana i ślimaka. Defro nie wie co jest przyczyną przegrzewania ,a szkoda bo zwykły człowieczek po długich poszukiwaniach znalazł.  Koledze ustawiłem i ma jak wryte 40 i ani stopnia więcej.  Ukłony w stronę PRODUCENTA.

Opublikowano

belto - cytuję "Zadałem to pytanie człowiekowi ,który pracuje przy konstrukcjach podajników i stwierdził,że ta wysoka temperatura ma niekorzystny wpływ na trwałość kolana i ślimaka"

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Z tgo co pamiętam, to temperatury rekrystalizacji różnych metali i stopów zależą głównie od ich temperatury topnienia i wynoszą np. dla stali około 550°C więc nie dramatyzujmy 550°C na dole retorty tam gdzie nie ma żaru bez perzesady, to taka temperatura około 80°C to tylko delikatnie łaskocze ten ślimak ;-) Czujnik spalin jest wpięty w czopuch bez osłony tak więc przekłamania mogą być niewielkie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Metal doprowadzony do wyższej temperatury jest podatniejszy na ścieranie - ślimak.Widze ,że nie rozbierałeś jeszcze retorty i nie widziałeś skutków spalania przy niewłaściwych parametrach.Ja miałem do czynienia z takimi sytuacjami i dlatego jestem taki uczulony w tym temacie.Ta osłona to blaszka wewnątrz czopucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.