Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Długo Wygrzewać Nowy Dom?

sklark

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak długo wygrzewaliście nowy dom aby złapał odpowiednią temperaturę?

U mnie co prawda sporo wody w posadzkach i ścianach ale grzeje już 1,5 tygodnia i dom nie chce wejść na odpowiednią temperaturę.

Parametry:

Kocioł Klimosz multiduo 17KW

Zawór 4D

CWU nie podłączone

Temperatura zadana 65

Podawanie 7s

Przerwa 23s

Wiatr 20

Klapka uchylona na 1/2

Dom porotherm 30cm + 15cm styropian, okna 3 szybowe, powierzchnia do ogrzania 179m2

Groszek czeski, ale ostatnio kupiłem pieklorz, co prawda mniej spieków i nastawy dłuższe ale nadal nie mogę osiągnąć temperatury w domu, cału czas wacha się 15'C

Opublikowano

Ja grzałem chyba miesiąc albo i więcej bo z przerwami grzałem, a do tego nie miałem drzwi wejściowych tylko zabite dechami to wietrzenie miałem zapewnione.

Teraz mam niby wilgotność ok. 50% i chyba sucho bo teściu suszył tytoń, rozsypał gdzieś na gazecie a później mówi że już jest za suchy i go musi zabrać do domu. hehe

Teraz mam już cieplutko ale jak znam życie wilgoć budowlana jeszcze jest.  Podobno mówią że 1 sezon grzewczy to właśnie będzie na dogrzewanie i na straty bo 2 razy więcej opału pójdzie.

Ja tylko zauważyłem że z jednej czy dwóch kratek wentylacyjnych mam ciąg wsteczny i mi wieje - przy tych wiatrach mocnych co teraz były.

Opublikowano

zeby dom wygrzac to trzeba go przegrzać ta sama zasada co suszenie jastrychu ,grzejesz stopniowo podnoszac codziennie temperature na kotle i wszytko na max ,czyli jak dzis masz 15st to za tydzien powinienneś mieć 20st ,za dwa 25st i ze dwa dni urzymać takie 25st i mozesz zejsc do 22st i tak uytrzymać z kolejny tydzień i pozniej juz robisz co chcesz albo grzejesz albo sobie utrzymujesz jakies 12st az sie nie wprowadzisz a temperatury zewnetrzne sprzyjają ,

Opublikowano

O dzięki kolego,  nie wiedziałem.   Nie osiągnąłem jeszcze 25*C.   Utrzymuje 22*C od dwóch tygodni to chyba będzie OK ?   Do tego wietrzyć na oścież okna parę minut  -  to wystarczy ?  Czy może  rozszczelnić okna ?

Opublikowano

Jak masz możliwość to podciągnij tą temp do 24-25C , wtedy wyjdzie więcej wilgoci ze ścian , natomiast wietrzyć to trzeba intensywnie , przez 10-15min, rozszczelnienie okien nic nie da.

Opublikowano

Zastanawiam się czy z instalacją wszystko ok, bo nie można rozkręcić temperatury w pomieszczeniach, jak dam więcej na podłogę czy grzejniki to kocioł nie daje rady.

Jak myślicie, unormuje się z czasem czy myśleć o zmianie kotła na większy?

Opublikowano

Mi kolego na początku starczało na 4 i pół dna podajnik i w domu były tylko 18*C stopni  a teraz juz po miesiącu  jest 22*C  i  podajnik starcza na ponad 6 dni.

Także bądź dobrej myśli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.