DjJoker Opublikowano 16 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam mam mały problem a raczej prośbę.Proszę pomóc mi ustawić właściwie sterownik pieca.Mam piec 17kw,sterownik pieca Yeti(Domer),do tego zestawu jest dmuchawa.Piec był kupiony z myślą o paleniu miałem,ale miału ten piec raczej nie widział.Teściu kupił go kiedyś a od pewnego czasu ja mieszkam w tym domu i zacząłem palić.Dmuchawa nie miała klapki odcinającej powietrze ale zakupiłem taką klapke zamontowałem i już nie ciągnie lewego powietrza.W piecu palę węglem kamiennym orzech klasa I.Czopuch przymknięty na pierwszy ząbek(ząbków jest 3).Sterownik ustawiony następująco:temperatuta zadana 45 stopni,max obroty dmuchawy 3 na 12,min obroty 2 na 12,przedmuch 7 s co 15 min.Pale od góry.Stałopalność na 23,5 kg węgla wynosi ok.24 godzin czyli chyba dobrze,ale zależy mi na tym żeby węgiel palił się jak najefektywniej(oddawał jak najwięcej ciepła,jak naj mniej w komin).Myślałem żeby ustawić przedmuch 7s co 10 min.Proszę o sugestie i wskazówki.Aha mam jeszcze klapke w drzwiczkach zasypowych odchylową na dosłownie 5 mm.
majschi Opublikowano 16 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 witam polecam lekturę strony http://czysteogrzewanie.pl/ Dzięki niej poznasz "tajniki" palenia się węgla czy drewna
DjJoker Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Wszytsko ok czytałem już tą lekture.Chodzi mi najbardziej o to czy lepiej żeby przedmuch był co 15 min czy co 10 min,a może mam wprowadzić jakieś inne ustawienia??
majschi Opublikowano 16 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Każdy przedmuch uwalnia Twoje pieniądze w komin Jeśli przeczytałeś dokładnie to powinieneś wiedzieć że najlepiej spala się węgiel za pomocą miarownika ciągu
DjJoker Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Wszystko rozumiem,Najchętniej użyłbym miaornika ciągu ale nie mogę zamontować go bo dolne drzwiczki nie są przystosowane do tego.Proszę mi tylko napisać czy lepiej jak przedmuch będzie co 10 min czy jak co 15 min.Myślałem też o wyłączeniu dmuchawy i o bardzo delikatnym otwarciu dolnych drzwiczek ale niechce mi się biegać do kotłowni żeby otwierać szerzej jak temperatura spadnie a później zamykać jak wzrośnie. Myślałem też żeby zwiększyć czas przedmuchu z 7s na 10s albo więcej.Teraz mam już bałagan w głowie i nie wiem co robić.
majschi Opublikowano 16 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2014 niechce mi się biegać do kotłowni żeby otwierać szerzej jak temperatura spadnie a później zamykać jak wzrośnie. zrobi to za Ciebie dobrze zamontowany miarownik ciągu jeśli dzwiczki go nie obsługują to je wymień
staran Opublikowano 16 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Aha mam jeszcze klapke w drzwiczkach zasypowych odchylową na dosłownie 5 mm Jesli palisz z dmuchawą to kocioł powinien być szczelnie zamknięty ,bo możesz kiedyś nie wyjść z kotłowni.A co do przedmuchów to zależne od wielu czynników, najlepjej próbować ,obserwować i wyciągać wnioski. Kazdy ma inne warunki ,moc kotła,opał ,komin i wymagania.
nerwus48 Opublikowano 17 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam.DjJoker,a gdy zadaną Ci osiągnie to nie przeciąga temp. jeżeli tak to o ile?
nerwus48 Opublikowano 17 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Jeżeli masz dmuchawę to uchylenie tej klapki w drzwiczkach jest chyba zbyteczne.
DjJoker Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor #10 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witam!!Po długich przemyśleniach zamontowałem miarkownik.Drzwiczki kupiłem,wyciąłem dziurę i zamontowałem na fabrycznej klapce pieca,a miarkownik wkręciłem wczoraj w płaszcz pieca.Muszę powiedzieć że miarkownik to super urządzenie.Dzięki za podpowiedzi o zmianie dmuchawy na miarkownik.Rozpalam w piecu ustawiam temperaturę i na cały dzień mogę nie zaglądać do pieca(chociaż narazie co 3 godzinki profilaktycznie idę sprawdzić co się dzieje).Jeszcze raz dzięki
nerwus48 Opublikowano 1 Lutego 2014 #11 Opublikowano 1 Lutego 2014 Gdy piec nie ma otworu na ten miarkownik to trzeba wycinać i gwintować otwór na ten miarkownik plus specjalne drzwiczki z klapką .Nie znam sie na tym to by musiał zrobić fachowiec co nie.Bo gdzieś trzeba wkręcić ten miarkownik.No i nauczyć się palić na nowo z tym urządzeniem.Prawda?
DjJoker Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor #12 Opublikowano 1 Lutego 2014 Powiem szczerze ze uczyc sie palic z tym urzadzeniem na nowo nie trzeba bo wrzucam tylko wegiel do pieca,rozpalke na gore podpalam od gory i dalej samo urzadzenie sobie steruje powietrzem.ustawiam tylko temperature.mialem juz miejsce zeby wkrecic(a musze sie pochwalic ze wkkrecalem bez spuszczania wody) trzeba byc szybkim.
nerwus48 Opublikowano 1 Lutego 2014 #13 Opublikowano 1 Lutego 2014 To fakt.Chyba że można jakiś miarkownik elektroniczny i podpiąć w miejsce dmuchawy .CZy to możliwe?
DjJoker Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor #14 Opublikowano 1 Lutego 2014 wydaje mi się że jest to do zrobienia.Kupujesz taką klapke http://allegro.pl/regulator-ciagu-komina-klapka-za-dmuchawe-023-i3874057458.html i zakładasz ją w miejsce dmuchawy.http://www.kotly-co.pl/offer/kotly-centralnego-ogrzewania-uniwersalne-uks.html tutaj masz na zdjęciach takie rozwiązenie przy zwykłym miarkowniku.Musiałbyś umiejscowić ten elektroniczny miarkownik gdzieś nad tą klapką którą zmontowałeś zamiast dmuchawy coś takiego jak w tym temacie post nr 4 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11906-miarkownik-unister-ustawienie-parmetrow/ . Najgorsze jest to że elektryczny miarkownik ma 2 opcje albo klapka jest otwarta albo zamknięta,a zwykły miarkownik elegancko sobie uchyla klapke mocniej albo słabiej.
rybniczanin Opublikowano 1 Lutego 2014 #15 Opublikowano 1 Lutego 2014 @DjJoker i nerwus48 poczytajcie o miarkowniku Boleckiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.