glono2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2014 To jest schemat mojej instalacji pompa 1-i pompa 2-zaznaczone na zielono i pomarańczowo nie istnieją w instalaci mam obecnie pompe numer 3 na powrocie zimnej wody mam zawór kulowy którego nie zaznaczylem zakręcając ten zawór cały obieg wody chodzi mi tylko na bojler.do tej pory wszystko było wygodne i nie stanowiło problemu.A więc w czym problem ---- Załozyłem regulator pokojowy i teraz bym chciał dołozyc pompke do bojlera w miejscu zaznaczona na zielono i moje pytanie brzmi czy zakładając pompke na bojler pompa nr 3 bedzie w dobrym miejscu czy trzeba ją przeniesc na pozycie nr 1 zaznoczono na pomarańczowo wiem ze trzeba zastosowac zawory zwrotne których nie naniosłem ,a drugie pytanie w którym miejscu moge się wpiąc z ogrzewaniem podłogowym.
majschi Opublikowano 13 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 witam W jaki sposób regulator pokojowy będzie sterował instalacją ? Jeśli ma zatrzymywać i uruchamiać pompę CO to nie jest dobre rozwiązanie
glono2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 13 Stycznia 2014 regulator defro tech spk lux miezy mi temperature w domu i sam regulujie piecem wyłacza tez pąpe jak osiągnie tem ponizej 42-stopni i utrzymujie wtedy piec w podtrzymaniu
majschi Opublikowano 13 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie wspominales wcześniej nic o zaworze mieszajacym wiec pomyslalem ze probujesz zrobicc jakas prowizorke a tu prosze porzadny sterownik A wiec pompe 3 dajesz wmiejsce 1 oraz montujesz pompe bojlera ktora moze tez byc zarazem pompa kotlowa Pamietaj aby prawidlowo podlaczyc naczynie
glono2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 13 Stycznia 2014 tak tez myslałem ale nie byłem pewny na wiosne bede robił podłogówke w dwóch nowych pokojach około po 28 m 2 napisz gdzie moge się wpiąc z tą podłogówką troszke zle opisalem schemat te dwa trujkąciki to zawór 3D dla scisłosci
majschi Opublikowano 13 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Tak samo jak grzejniki W kotlowni dajesz zawor 3d pompe i dalej zasilasz rozdzelacz podlogowki
glono2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor #7 Opublikowano 13 Stycznia 2014 ok dzięki za pomoc :rolleyes:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.