Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor Ciepła

tasheena

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja obecna instalacja w zał. (poz.3- CWU:140 l)

Kocioł 15 kW. Nadmiar mocy ok.5 kW

Pytania:

1) czy opłaca się instalować bufor ciepła ?

2) jeżeli tak to jaka pojemność ?

3) jaki sterownik ?

dziękuję za informację.

Arek

post-37348-0-51031500-1386441677_thumb.jpg

Opublikowano

Pytanie w jakim celu chcesz montować bufor ?

Jeśli chcesz palić kilka godzin i korzystać z ciepła przez kilkanaście godzin to potrzebujesz większego kotła oraz dużego bufora

Opublikowano

Na forum muratora jest obszerny wątek o buforach, tam jest więcej praktycznych informacji. Myślę, że na początek powinieneś przestudiować właśnie ten wątek, z wielu powodów, choćby po to, żeby się obronić przed tzw. wujkami dobra rada i samemu wyrobić sobie zdanie na dany temat, bo instalatorów, którzy ogarniają temat, ze świecą szukać, albo sobie słono liczą. Sam poważnie myślę o buforze ok 1000L + CWU 100L, ale gotowe rozwiązania odpadają ze względu na gabaryty, po prostu tego nie wniosę, tylko spawanie na miejscu, a dwa cena  tych, które by pasowały to już poważne odpycha. Co do pojemności, przyjmuje się teoretycznie 50L na kW mocy kotła, więc wypadałby u ciebie jakieś 800L. Co do zapotrzebowania, te 5kW za dużo, to masz przy -20 pewnie, a nie przez 99% okresu grzewczego, gdy temperatura średnia to około 0 stopni.

Opublikowano

Jak masz wysokotemperaturowy układ odbioru (grzejniki), to nie pakuj się w bufor. Do tego masz mały zasobnik CWU i przy większych rozbiorach wody ciepłej i tak kocioł musiałbyś rozpalać.

Jest jeszcze pytanie po co i jakie wyniki by cię zadowalały. Podejrzewam, że chcesz się uwolnić od obowiązków palacza i lepiej zastanów się nad kotłem z podajnikiem, co będzie nie tylko zdecydowanie mniej obsługowe, ale i tańsze. Skoro masz miejsce na bufor, to i na zespół kotła z podajnikiem. "Stary" kocioł po prostu sprzedaj.

Opublikowano

Chyba masz rację. Posiadam tylko grzejniki (13 szt), domek ok.100 m2 użytkowej.

Czy myślisz, że można jeszcze zaoszczędzić na opale ? Jeżeli tak to jaki kocioł byłby potrzebny ?

Mieszkam blisko granicy z Czechami - może jakiś producent od sąsiadów?

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.