Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witam Mam Kociol Kamen Wg 17 Z Nadmuchem

robert833

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam kociol kamen wg 17 z nadmuchem obieg zamkniety cisnienie do 1,8 atmosfery pale drewnem suchym 2 letnim buk,grab problem polega na osadzaniu sie smoly, wilgoci w piecupodczas palenia temp na kotle 70 st na powrocie wraca okolo 55 st nadmuch wlanczam wiekszy mniejszy bez znaczenia 

Opublikowano

Chyba polskie prawo zabrania obiegu zamkniętego w kotłach na paliwo stałe, można tylko w gazowych i na olej. Masz w domu cykającą bombę. Jak Ci rozwali dom to żadna firma ubezpieczeniowa nie wypłaci odszkodowania o ile będzie komu.

Opublikowano

dlaczego kolego piszesz glupoty ze rozwali jeszcze nieslyszalem czegos takiego przeciez sa zabezpieczenia porobione co ma rozwalic

Opublikowano

O lie one są? Żaden instalator o zdrowym rozumie nie powinien pod czymś takim się podpisać. Może przesadziłem, że rozwali, ale wiadomo o co chodzi.  Nawet z zabezpieczeniami taka instalacja nie powinna ujrzeć światła dziennego dla kotłów na paliwo stałe, czyż nie?

Opublikowano

Obecnie kotły na paliwo stałe mogą także pracować w zamkniętych instalacjach grzewczych, choć muszą to być specjalne kotły wyposażone w urządzenia do odbioru nadmiaru ciepła, tak by nie doszło do przegrzania kotła i niebezpiecznego wzrostu ciśnienia wody.

Opublikowano

Górniak bez powietrza wtórnego, słabo....

Palisz pewnie jak kuble na śmieciu, a spróbuj inaczej, wrzuć drewna i zapal u góry, przyda się podpałka grliowa.. Sprawdź adres z mojego podpisu i ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page26

Jaką powierzchnie ogrzewasz? Czemu trzymasz 1.8 bar, taki wysoki budynek?

O lie one są? Żaden instalator o zdrowym rozumie nie powinien pod czymś takim się podpisać. Może przesadziłem, że rozwali, ale wiadomo o co chodzi.  Nawet z zabezpieczeniami taka instalacja nie powinna ujrzeć światła dziennego dla kotłów na paliwo stałe, czyż nie?

A tam opowiadasz, tylko słaby, niedouczony instalator. Ileż tych  polskich "fachowców" od siedmiu boleści się naopowiadało jakie to niebezpieczne, a o ile mi wiadomo, w Niemczech inaczej się nie robi instalacji tylko w układzie zamkniętym. Wysadzić można kocioł nawet w układzie otwartym, jak palacz nierozgarnięty, historia sprzed 2-3 lat.

Opublikowano

ale nie o to hodzi  jest inny temat dlaczego robi sie wilgoc w piecu

Opublikowano

Palisz pewnie jak kuble na śmieciu, a spróbuj inaczej, wrzuć drewna i zapal u góry, przyda się podpałka grliowa.. Sprawdź adres z mojego podpisu i ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page26

Jaką powierzchnie ogrzewasz?

150 m 2

Opublikowano

ale nie o to hodzi  jest inny temat dlaczego robi sie wilgoc w piecu

To jest właśnie to, kiszenie drewna palonego od dołu. Paląc od góry, problem zniwelujesz do minimum, ale nie pozbędziesz sie, bo zwyczajnie kocioł przy obecnych temperaturach pracuje na pół gwizdka.

Opublikowano

150 m2 a jakie cisnienie zrobic

sprubuje takiego palenia co piszesz to za kazdym razem tak samo rozpalac mam

Opublikowano

Typowy objaw kiszenia opału ,drewno trzeba spalać z dużą ilością powietrza spróbuj bez dmuchawy ,na miarowniku i dorób powietrze wtórne , ogień musi być cały czas,do palenia drewnem w takim kotle przydałby się bufor.

Opublikowano

bez dmuchawy sie nieda bo drzwiczki dolne sa zamkniete i niema tego lancuszka co podnosi jak by byl to ok a problem zeby to dorobic bo jest w to miejsce zalozony dodatkowy zawor bezp

Opublikowano

Jaką powierzchnie ogrzewasz? Czemu trzymasz 1.8 bar, taki wysoki budynek?

150 dlaczego 1.8 niewiem ile zrobic cisnienia

A tam opowiadasz, tylko słaby, niedouczony instalator. Ileż tych  polskich "fachowców" od siedmiu boleści się naopowiadało jakie to niebezpieczne, a o ile mi wiadomo, w Niemczech inaczej się nie robi instalacji tylko w układzie zamkniętym. Wysadzić można kocioł nawet w układzie otwartym, jak palacz nierozgarnięty, historia sprzed 2-3 lat.

Opublikowano

Musisz tak kombinować aby ogień był cały czas i nie zagotować kotła.

Opublikowano

dzieki koledzy napisze za pare dni poprubuje jeszcze tych opcji pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.