Djalo Opublikowano 1 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam, od wczoraj mam wielki problem ze spalaniem ekogroszku ( Czy to czeski, Tani Opał czy to inny ) w swoim piecu.Mianowicie nie chce on się spalać, przez co robi się jego nadmiar tam gdzie zostaje on podawany i sterownik załącza alarm o braku wzrostu temperatury. Niestety nie dzieje się to regularnie, wczoraj zdarzyło się to 3 razy w nocy, dzisiaj nad ranem no i dosłownie przed chwilą,dlatego lekko wkurzony takim zachowaniem kotła piszę ten temat.Piec oczyściłem, rozpalałem ponownie ale problem nadal występuje. Piec Komfort 18 KW ustawiony następująco: Czas podawania: 16 sekundCzas przerwy: 60 sekundBieg dmuchawy: 3 czy jak kto woli 30%Podtrzymanie: co 5 minut ( Ale to raczej jest mało ważne w tej sytuacji ) Może ktoś pomóc ? Podziękuje z góry ! Pozdrawiam.
robertg1974 Opublikowano 1 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2013 daj mniej 10 na 70 lub 80. Raz miałem mokry groszek tragedia miałem 150 na 20 a i tak robiły się spieki. Ja już trochę poleżał to bez problemu 50 na 10 dmuchawa 30 procent i gra . Był luzem . Mokry potrzebuje czasu na retorcie żeby się ogrzał wysechł i się zapalił i w końcu spalił .
Djalo Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Problem w tym, że eko groszek wygląda na suchutki.
mirekm71 Opublikowano 1 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Do procesu spalania potrzebujesz opal i powierze. Skoro sie nie pali to czegos brakuje. Z tego co napisales to podajesz bardzo duzo wiec albo za slabo dmuchasz albo Twoj opal to nie jest opal. Wrzuc moze jakis film z pracy palnika.
Djalo Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Dmuchawe mam ustawiono na otwarcie 1cm i 3bieg, spróbuję może i to zmienić,ale dziwi fakt że pali się do jakiegoś momentu, i potem się zaczyna, oczywiście losowo te momenty występują.
Robercikus Opublikowano 1 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Może rzeczywiście za dużo Ci podaje ślimak... i przesypuje. Jaki masz popiół? Ja pracuję na 50/7, ale to tylko tak dla przykładu podaję.
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Te 16 sekund podawania to jakos duzo. Sprawdz droznosc napowietrzania. Tez czy ten wentylator wogole cos dmucha bo moze na drabice lopatki oklejone kurzem na maxa. A jezeli slaby opal troche wiecej powietrza. Nie napisales ile ten kociol ma lat. Jezeli juz taki nowy nie jest to sprawdz tez w jakim stanie jest slimak. Czy sie po prostu nie wytarl. Innym bardzo prozaicznym powodem wygasania w retorcie moze byc kondensator rozruchowy motoreduktora. Dziesiec razy zadziala i rozbiega silnik a jedenasty nie. Jezeli w takim przypadku ustawiony jest krotki czas oczekiwania na wzrost temp to zaraz wystepuja alarmy. Niewiem jaki tam sterownik masz. Ale podtrzymanie co piec minut? to chyba stanowczo za czesto.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.