pakoo Opublikowano 27 Listopada 2013 #1 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam serdecznie, dostałem projekt C.O - wymagany aby zalegalizować ten typ ogrzewania w mieszkaniu. Instalację chcę wykonać sam w miedzi. Stąd nasuwa się pytanie o średnice rur, według poniższego rysunku jest to 1, 3/4 i 0.5 cala Jak w przypadku miedzi? Jakich średnic mam użyć? - 18 zamiast fi15 - 22 zamiast 20 - 28 zamiast 25 czy raczej starczy - 15 zamiast fi15 - 18 zamiast fi20 - 22 zamiast fi25 Co sądzicie o doborze rur pod kątem tej mocy grzejników, które zostały wyliczone pod metraż. Oczywiście moc obliczona pod C.O to 9kw a te 3kW to na CWU Mam rozumieć że zmniejszenie średnicy z fi20 na fi15 jest od drugiego do trzeciego grzejnika, a główny "pion" w fi20?
sambor Opublikowano 27 Listopada 2013 #2 Opublikowano 27 Listopada 2013 To są średnice wewnętrzne rury - zamiast fi 25 dajesz Cu28, zamiast fi 20 dajesz Cu 22, zamiast fi 15 dajesz Cu 18 Przy zmniejszonych przekrojach rur będzie musiała pompa CO chodzić na wyższym biegu i instalację będzie głośniejsza. Dodatkowo do Naczynia przelewowego daj rurę fi 25 lub jej odpowiednik - zgodnie z Polską Normą.
pakoo Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 29 Listopada 2013 A jak z przyłączami do poszczególnych grzejników, starczy Cu15 ? Zostało mi parę metrów rurek Cu15, szkoda ich nie wykorzystać - poprzedni właściciel miał na Cu15 zrobiony "pion" zasilający :-) Co sądzicie o takim rozwiązaniu jak poniżej? Że z każdym odbiornikiem zmienia się przekrój.
sambor Opublikowano 29 Listopada 2013 #4 Opublikowano 29 Listopada 2013 Możesz tak wykonać, dodatkowo rurę przelewową możesz dać Cu15, zamiast Cu28, będzie to zagospodarowanie tych rurek
kiminero Opublikowano 30 Listopada 2013 #5 Opublikowano 30 Listopada 2013 Rura przelewowa wg norm to 1". Jeśli pójść na ustępstwo, to minimum 3/4" lub 22 CU. Rura miedziana 15 nie nadaje się na przelew. Jeśli będą "zakręty", to murowane podsysanie wody z naczynia nie mówiąc już o tym, że podczas gotowania nie nadąży odbierać i część wody pójdzie odpowietrzeniem (zalanie stropu lub kotłowni). Na redukcji średnicy jednej rury za wiele się nie zaoszczędzi, więc lepiej zrobić to solidnie. Z rury 15 zrób oczywiście bezpośrednie gałązki przyłączeniowe wszystkich grzejników. Stopniowanie średnic dotyczy tylko pionów (tu to bardziej "poziomów").
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.