tomogrodnik Opublikowano 26 Listopada 2013 #1 Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam koledzy, mam pweien problem. Wydaje mi się że mój piec potrzebuje za dużo groszku a co gorsze myślę ze tego wytworzonego ciepła za dużo marnuje. Kocioł to ekocentr 25 zawór trójdrożny grzeje ok 150m2. W tej chwili właczone CWU grzejniki na dole wyłaczyłem grzeje podłogę ,góra na pół gwizdka, podłoga na górze też a spala mi zasobnik na tydzień. Węgiel dobry, kaloryczny ok 27. ustawienia to podawanie 15s przerwa 45 sec podawanie na podtrzymaniu 30 sec co 20 min wentylator 60% ale szpara ręcznie rozsunięta, płomień mocny żółty Denerwuje mnie również to podtrzymanie, nie wiem czy te 20 min to za mało czy za dużo przy tych tem ok 0. kiedy utawiłem ponad 30 minut to robią się spieki Kiedy grzeje wodę to tem do której bije kocioł to 60*C to na samym podtrzymaniu bez pracy temperatura na piecu dochodzi mi pod 80*C, myślę że ten problem zniknie kiedy przyjdą mrozy. napiszcie koledzy co myślicie o tych ustawieniach i o spalaniu i co ewentualnie mógłbym zrobić.
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Listopada 2013 #2 Opublikowano 26 Listopada 2013 Wydaje sie, ze te 30 sek podawania w podtrzymaniu to zbyt wiele. I z tad te niekontrolowane wzrosty temperatury.
tomogrodnik Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 27 Listopada 2013 ale jak zrobię mniej to mi grzeje podajnik a przy 60*c wyłącza piec
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.