Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - zakupiłem go kilka dni temu i w regulacji zaworu 4 D zachowuje się trochę dziwnie - odpalam kocioł, zawór 4D zamknięty aby się powrót szybko nagrzał, na sterowniku ustawiłem temp. powrotu 60 stopni i jak już taką osiągnie to sterownik otwiera zawór 4 d tak mocno, że temperatura powrotu spada do 30 stopni i wtedy powoli go zamyka aż ustawi ponownie te zadane 60 stop. C a trwa to jakieś 30 minut. - dzieje się tak tylko raz na początku każdego rozruchu pieca, później jak już ustawi zadaną temp.60 stop.C.to utrzymują bez problemu te 60 stop.C. Jak jest u was?

Opublikowano

Obniż powrót do ok 45-50 stopni, Estyma ma chyba priorytet ochrony powrotu więc przymyka zawór podnosząc powrót ale tym samym obniża temp CO, potem jest duża różnica miedzy zadaną CO a aktualną stąd duży skok zaworu w kierunku otwarcia - by uzyskać więcej na Co , spada więc temp powrotu . Ja włączam sterowanie dopiero jak się trochę rozpali. albo nie wygaszam wcale

Opublikowano

Doszedłem wczoraj do wniosku, że przyczyną zbyt silnego otwarcia zawory 4D (a otwiera go 3 razy w odstępach bodajże 5 sekundowych) jest zamontowanie czujnika temp. powrotu bezpośrednio na rurze, a nie w specjalnej pochewce. Sterownik po prostu "nie widzi" zmiany temperatury bo trwa ona zbyt długo (czujnik na rurze) i ponownie otwiera zawór 4D. Dzisiaj wstawię tą pochewkę, czujnik jak niektórzy z tego forum umieszczę w oleju. Oczywiście o efektach napiszę. :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Oczywiście o efektach napiszę. :)

Żeby było dla potomnych :huh: Czujnik umieściłem w pochewce najpierw za pompą, efekty były marne. Dopiero zamontowanie pochewki bezpośrednio za zaworem 4d na powrocie wyeliminowało opisany wyżej przeze mnie problem.