nonidentifie Opublikowano 19 Stycznia 2014 #51 Opublikowano 19 Stycznia 2014 No ok kolego .Założyć termostaty to znów będzie przeciągał.No ale to moje zdanie.Znaczy 28 wysokość ale dalej to jest 33 i 36 inne wymiary szerokość i głębokość to chyba nie jest taki mały zasyp co?Około 25 do 30 kg.Grzejniki mam stara i przerobienie żeby gdziekolwiek założyc termostat to koszta .W zasadziue przeróbka instalacji. .
mac65 Opublikowano 20 Stycznia 2014 #52 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Ja u siebie nie miałem wcale zaworów na grzejnikach i z tym był problem bo grawitacja robiła swoje i na piętrze nie szło wytrzymać a parter lodówa . teraz po zaworach i regulacji przepływów jest w miarę ok chociaż dalej wszystko na grawitacji pracuje . To że Ci przeciąga temperaturę to wina sterownika bo ma taka głupią zasadę działania +/- histereza od ustawionej . Do 5 C przeciągania nie martwił bym się wcale . U mnie wielkość rusztu to 800 cm2 i przy mocy kotła ok 18 kw do miału nadaje sie tylko do temperatur powyżej zera natomiast na węglu o grubszym granulacie jest ok i przy -20 C na zewnątrz .Paliwa do kotła wchodzi mi tyle samo tylko że trudniej z niego odzyskać energie bo zasyp zbyt wysoki a to generuje straty ze spalania nawet przekraczające 30 % , dlatego nigdy tyle do kotła nie wsypuje a dziele te ilość na dwie rozpałki czyli 2x po węglarce i jest ok . Jeśli chcesz koniecznie zmniejszyć powierzchnie rusztu to zabuduj te ściankę ale na przeciwko kanału nadmuchu . Nie muruj tego na zaprawę a jako spoiwa użyj gliny to zawsze będziesz to mógł rozebrać jak efekty nie będą cię satysfakcjonować . Założenie zaworów to nie taki znowu problem . Wystarczy spuścić wodę z instalacji odkręcić śrubunki przy grzejnikach a w ich miejsce dać zawory na górze i na dole (zasilanie i powrót) przesuwając grzejnik na hakach o jedno żeberko dalej . Nie jest to wielki problem , robiłem to sam i zajęło mi 1 dzień na cały dom 12 grzejników . Oczywiście podstawa to odpowiednie narzędzia i przygotowanie frontu robót wcześniej .
nonidentifie Opublikowano 21 Stycznia 2014 #53 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jasne tylko ,że ja się na tym aż tak nie znam.Instalacja u mnie starsza od węgla jak to sie mówi i wziąłbym fachowca,ale dzięki za radę.Teraz jak jest już -10 to nie będę zmniejszał komory .Bo mam szamot i obstawiałem na plusowej temp.Jak piszesz to o te 5stopni nie zawracałbym głowy.Tylko że czasem przeciągnie o 15 stopni-czyżby kominem.
mac65 Opublikowano 21 Stycznia 2014 #54 Opublikowano 21 Stycznia 2014 To że stara nie znaczy że niedobra . Grube rury , dużo wody to i bezwładność duża . U mnie w instalacji ponad 300 litrów i na pewno wiele nowych technologii do obsługi takiej instalacji się nie nadaje ale akurat przy kotle węglowym działa super .
nonidentifie Opublikowano 21 Stycznia 2014 #55 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Jasne bo grzejniki sobie chwale.To tymczasem dzięki za wszystkie rady i porady jakby coś to się odezwę.Dz i pozdrawiam.
nerwus48 Opublikowano 6 Lutego 2014 #56 Opublikowano 6 Lutego 2014 Czy można położyć szamotki gr.3cm reszta wymiarów jak cegła na ruszcie wodnym i ile można go w ten sposób zabudować.Nadmieniam ze pod owy ruszt podawane jest powietrze z dmuchawy.Drugie powietrze jest poprzez listwę w rogu komory przez kilkanaście otworów.Chciałbym poprzez to zmniejszyć siłe nawiewu pod ruszt.CZy to dobry pomysł?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.