magik633 Opublikowano 11 Listopada 2013 #1 Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam. Stoję przed wyborem pieca CO. Zostało mi już niewiele czasu bo zima za pasem, dlatego proszę o pomoc kogoś doświadczonego. Od ok 17 lat mam piec Zębiec swk 21, który powoli zaczyna lać i niebawem całkiem strzeli. Dzisiaj mam do wyboru ten sam piec lub piec firmy KAMEN. Czy ktoś może ma lub miał do czynienia z tą firmą? W specyfikacji widać że ma grubszą blachę no i cena jest mniejsza.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi;)
staran Opublikowano 11 Listopada 2013 #2 Opublikowano 11 Listopada 2013 możesz tu poczytać http://czysteogrzewa...otlow/kamen-wg/ Jest o Zębcu i paru innych ,nie można się sugerować na 100%, ale daje do myślenia.
mac65 Opublikowano 11 Listopada 2013 #3 Opublikowano 11 Listopada 2013 Jednemu i drugiemu coś brakuje . SWK ma wymiennik jak w koksiaku ale ma chociaż PW. Kamen ma lepszy wymiennik ale znowu brak PW . Koksem w nich pewnie palił nie będziesz to po kie licho ruszt wodny i ruchomy . Oba to kotły z zeszłej epoki i może i tanie ale poszukał bym już czegoś zdecydowanie nowocześniejszego w rozwiązaniu wymiennika no i oczywiście adekwatnego do podstawowego paliwa które stosujesz bo tego nie podałeś o sposobie palenia nie wspominając . Oba kotły są dość dobrze opisane na forum wystarczy trochę pogrzebać w wyszukiwarce .
magik633 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #4 Opublikowano 11 Listopada 2013 Palił będę wszelkiego rodzaju paliwami, węgiel, drewno, brykiet trocinowy i słomiany, trociny luźne itp. Koks faktycznie odpada. Czy do nowszych piecy z lepszymi wymiennikami nie wymagany jest dodatkowo wkład kominowy z blachy kwasówki?
mac65 Opublikowano 11 Listopada 2013 #5 Opublikowano 11 Listopada 2013 Faktycznie niektórzy producenci zalecają wkład kominowy do swoich produktów ale nie jest to wykładnik do wszystkich kotłów . Najważniejsze w tym wszystkim jest paliwo a zwłaszcza jego wilgotność . Głównie chodzi o to aby w spalinach było możliwie jak najmniej pary wodnej a komin był ciepły lub ocieplony co zapobiegnie skraplaniu się pary wodnej w zimnym kominie i przy udziale siarki która jest zwłaszcza w paliwach kopalnych powstawaniu kwaśnego kondensatu który niszczy komin od środka . Wracając do kotła z racji iż większość to paliwa drewno pochodne proponował bym raczej kocioł z dolnym spalaniem z racji iż drewno to paliwo długopłomienne . poszukaj kotła z w miarę dużą komorą zasypową z dolnym spalaniem bo przy drewnie jednak lepiej uzupełniać paliwo niż rozpalać za każdym razem od nowa . Kocioł dolnego spalania nie będzie potrzebował takiej mocy jak poprzednik gdyż z założenia jest on kotłem do ciągłej pracy . Pozostaje kwestia finansowa - ile chcesz wydać na kocioł ?
magik633 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 11 Listopada 2013 KAMEN kosztuje 2700 bez dmuchawy i sterowania, a ZĘBIEC KW28 kosztuje 3700. KAMEN według producenta jest kotłem dolnego lub górnego spalania, w zależności od umieszczenia dmuchawki. Ciekawi mnie czy dobrze się spala drzewo, trociny lub pelet. Może ktoś ma ten piec i jest mi w stanie odpowiedzieć?
Gość lysy1l Opublikowano 11 Listopada 2013 #7 Opublikowano 11 Listopada 2013 Jeżeli miałeś dotychczas SWK 21 i wyrabiał, to nie wiem dlaczego zastanawiasz się nad wersją 28 kW? To, czy Kamen ma grubszą blachę, to żaden argument. Jak widzisz piątka w Zębcu wystarczyła na 17 lat. Jeżeli chcesz trochę większego, prostego i bardzo solidnego górniaka, to proponowałbym Ci wziąć pod uwagę Zębca KWK 25 kW lub Per Eko KSW 24 kW. Żadnych dmuchaw, sam miarkownik. Przy przewadze biomasy-drewna na pewno lepszy byłby jakiś dolniak.
maciej1007 Opublikowano 11 Listopada 2013 #8 Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam. Jeśli chcesz mieć piec "na wszysto" to wybierz stalowy z poziomymi półkami lub kocioł żeliwny. Gdy będziesz celował w półkę cenową jaką ma Zębiec,to za tą wartość masz kocioł żeliwny,ktory gwarantuje dłuższą żywotność. Twój poprzedni Zębiec wytrzymał 17 lat,lecz miej na uwadze że robiony był właśnie tyle lat wcześniej.Czy jakość została zachowana tego nie jestem pewien. Spotykałem się ze stwierdzeniami moich klientów iż kocioł Zębca pracuje przeszło 20 lat a nawet do 30 lat. A tak na dobrą sprawę to wszystko zależy od tego jakie jest zapotrzebowanie na ciepło przez naszych domowników. Jeśli będziesz chciał zachować przez długi okres`zadaną temperaturę to pewnie kocioł z dolnym spalaniem.Chociaż ja osobiście nie miałem doczynienia z takim kotłem. Możesz również przepalać jak i również rozpalać paliwo od góry,co gwarantuje mniejszą obsługowość. Rewolucji w każdym bądź razie się nie spodziewaj. Cokolwiek wyczytasz np.w internecie i wpadniesz w błędne koło. Żeby coś otrzymać to trzeba najpierw dać.
magik633 Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor #9 Opublikowano 11 Listopada 2013 Pomyłka, wcześniej miałem 28. W KAMEN jest ruszt wodny, na pewno lepiej grzeje wodę ale czy decydować się na piec z takim rusztem?
maciej1007 Opublikowano 11 Listopada 2013 #10 Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam. Niestety do każdego trzeba kupić węgiel.
emus Opublikowano 12 Listopada 2013 #11 Opublikowano 12 Listopada 2013 Dzisiaj mam do wyboru ten sam piec lub piec firmy KAMEN. Który kocioł Kamen? Bo jest ich kilka typów. N.p. Kamen N łatwy do przerobienia na kocioł dolnego spalania, ale jak wszystkie podobne konstrukcje producent zapomniał o powietrzu wtórnym. W żadnym kotle zasypowym Kamen nie da się bez przeróbki palić od góry bo producent zapominał o doprowadzeniu powietrza wtórnego w drzwiach zasypowych.
Gość lysy1l Opublikowano 12 Listopada 2013 #12 Opublikowano 12 Listopada 2013 Przecież W tytule pisze jak byk, że WG. O braku PW mac65 napisał już wyżej.
emus Opublikowano 12 Listopada 2013 #13 Opublikowano 12 Listopada 2013 Racja. Jest w tytule Kamen WG, ale w tekście informacji o typie brak. Kamen WG zwykły śmieciuch i to ten z najgorszych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.