Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Hali Hodowlanej

mass221

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Na samym początku chciałbym się przywitać oraz poinformować, że z tematem ogrzewania nie miałem nigdy do czynienia.

Postanowiłem zwrócić się do Was z pomocą, ponieważ sam nie nie jestem w stanie tego ogarnąć.

Mianowicie mam pomieszczenie 47m2. Budynek jest nieogrzewany, posiada grube ściany oraz ocieplony strop. Pomieszczenie to ma być przeznaczone do celów hodowlanych. Chciałbym utrzymać wewnątrz temperaturę 21-23 stopnie. Mając na uwadze bezpieczeństwo przede wszystkim pracownika jak i zwierząt, nie chciałbym, aby to był jakiś konwencjonalny piec. Nic od czego można zaczadzieć itp, ponieważ w magazynie pracować będzie tylko jedna osoba i w razie kłopotu, nie będzie miał mu kto udzielić pomocy. Poza tym nieciekawie by było gdyby zwierzęta padły.

Czy są jakieś w miarę oszczędne urządzenia ogrzewające powietrze zewnętrzne (zależy mi aby w pomieszczeniu była duża wymiana powietrza)?

Zdaje sobie sprawę, że eksploatacja tego będzie dość kosztowna, ale jaki byłby mniej więcej rząd wielkości jeśli chodzi o koszt zużycia prądu (przy eksploatacji 24h/d)?

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, jeżeli zamieściłem ten wątek w złym dziale.

Opublikowano

Witam

Najtaniej ogrzewac kotłem co .Prądem wychodzi drogo .Kupic matę grzejną na 50m2 to ok 3500tyś wylac posadzkę no i koszty za prąd bardzo duże.

Najlepiej kociołek 10kw+ bufor 1m3 no ale potrzebne dodatkowe pomieszczenie.

Opublikowano

Dodatkowe pomieszczenie jest. Twój pomysł wydaje mi się całkiem ciekawy, ponieważ będę miał do bólu trocin, którymi będę mógł palić. Nie rozważałem wcześniej ustawienia czegoś takiego w sąsiednim pomieszczeniu.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ja też bym zrobił tak jak Januszj26 jezeli masz dostep do trocin, koniecznie z buforem . Kolega tak zrobił w domu . Domontował bufor 750 l i teraz nie musi w nocy podkładać i rano jeszcze ma żar w piecu

Opublikowano

Witam! W Twoim przypadku najlepiej było by zamontować centralę wentylacyjną z wymiennikiem odzyskującym część ciepła z wywiewanego powietrza + nagrzewnica zasilana z kotła (kociołka). W lecie zapewni wymianę powietrza .Może być nawet chłodzone.W innych pomieszczeniach mogą być grzejniki, lub też wetylacja.

Jeśli chodzi o temp. wewnętrzną to wydaje mi się ,że 21-230C to gruba przesada. W pomieszczeniach hodowlanych powinna być temp. 14-180C. 

No chyba,że chodzi o chodowlę kurczaków ,lub innych małych, młodych zwierząt.Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.