ecoolerek Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor #51 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 zawsze reguluj 1 parametr będzie łatwiej o poprawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 29 Listopada 2013 #52 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 a jeszcze jedno pytanie bo mam nadmuch na 45% teraz i przeslone otwartą w połowie i jak przechodzi w podtrzymanie to przesłona się zamyka - tak na być? Czy ustawić aby cały czas była na maksa otwarta i w trakcie pracy i w podtrzymaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ecoolerek Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor #53 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 zostaw tak jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 29 Listopada 2013 #54 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 jak chcesz ustawić dobrze w dwustanie to nie powinien pracować krótko z dużą mocą i długo stać tylko odwrotnie jak osiągniesz 27 minut zamiast 9 będzie dobrze lepsi ode mnie sugerują aby tłoka ustawiać na prace w okolicy 2kg/godzinę podawania musiałbyś zważyć ile wegla podaje i dobrać parametry ale to trochę zabawy - spróbujemy jak się ta metoda nie sprawdzi pobawić sie wagą wtedy. jeśli próbujesz regulować przesłoną wewnętrzną to błąd - ona służy do odcięcia dopływu gdy wiatrak stoi i powinna być tak ustawiona aby się swobodnie otwierała w trakcie pracy i opadała do końca gdy stoi w podtrzymaniu ecoolerek ci napisał JEDEN PARAMETR bo jak się rozjedzie to nie będziesz wiedział od czego się zesr.. oj przepraszam zepsuło :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 4 Grudnia 2013 #55 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 A więc po kilku dniach zabawy jest tak: temp. na CO i CWU mam 57 stopni i chyba dzięki zmniejszeniu spadło mi spalanie do około 25kg... ...przerwę podawania mam teraz na 3 minuty i nadmuch na 30% - raz na dobę muszę popielnik wyrzucać pełny po brzegi (niedopałki nadal są ale już coraz mniejsze). Jedynie pojawił mi się teraz problem że temp. CWU jakaś mała jest (woda nie umie się nagrzać a temp. została na CWU podniesiona, trochę poleci gorącej i tyle reszta w bojlerze jest letnia) - kaloryfery odpowietrzałem. Czy to może być spowodowane? Podnieść jeszcze temp. CWU wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 4 Grudnia 2013 #56 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 jak masz niedopalony węgiel wydłużaj przerwę jeszcze ale już małymi krokami jak grzejesz CWU? masz obieg CWU za zaworem czy przed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 4 Grudnia 2013 #57 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Nie wiem... zawór 4D mam koło kotła czyli w piwnicy a bojler koło kuchni w spiżarni... zdjęcia instalacji z piwnicy koło kotła może Ci pomogą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 4 Grudnia 2013 #58 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 nie widzę tutaj odejścia do bojlera sprawdź i mi odpisz czy rura którą idzie woda z kotła na bojler jest przed zaworem czy za? 2 pytanie zawór jest na części za wymiennikiem czy przed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 4 Grudnia 2013 #59 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 to powinno chyba pomóc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #60 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 no nie bardzo na schemacie nie ma zaznaczonego zasobnika CWU albo ja go nie widzę mimo iż usilnie się staram poza tym masz założony 4d a na rysunku 3d i już nie wiem ile jeszcze się różni wykonanie od projektu jeśli masz CWU za zaworem i obniżyłeś temperaturę to moze tak byc ze tego CWU nie dogrzewa właściwie jak nie zobaczę to nie będę wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 5 Grudnia 2013 #61 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 nie mam pewności więc zrobiłem jeszcze fotki... wydaje mi się że przed zaworem jest CWU wpięte. Czy to naczynie przelewowe na 15l co mam to ma być puste czy pełne? Bo teraz jak w nie pukałem to jest pusto... Te pompy co mam dwie, jedna przed wymiennikiem a jedna za to mam ustawione na II stopień z III, tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 8 Grudnia 2013 #62 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 a więc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 8 Grudnia 2013 #63 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 z tego co się orientuję to naczynie powinno być poprowadzone prostym odcinkiem do góry mam też wrażenie że pompa wyciąga z niego wodę(mogę się mylić- wiedza niepełna) naczynie powinno być pełne. pompy powinny być ustawione ta aby był dobry przepływ jeśli po stronie domu wszystkie odbiorniki są dogrzane to nie ma co zmieniać moja pompa chodzi na 1 biegu a pcha wodę przez poddasze na drugą stronę domu U Ciebie jest wymiennik i to dodatkowe opory więc na 1 biegu moze być za mało. przed zaworem jest tylko wyjście na zbiornik przelewowy, nie widzę odejścia na bojler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 8 Grudnia 2013 #64 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 a co to jest to co zaznaczyłem na zdjęciu? od góry jest pokrętło - ma być zakrecone czy odkręcone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 8 Grudnia 2013 #65 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 to odpowietrznik w zależności od rodzaju pisżą aby zakręcić na maksa lub odkręcić z pół obrotu. miałem takowy jak Twój, stosowałem zasadę przy montażu. zakręcić nakrętkę i potem poluzować pół obrotu. ma w środku pływak więc woda lać się nie będzie górą bez obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 10 Grudnia 2013 #66 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dalej walczę z ustawieniami - podniosłem temp. na piecu i CWU od razu też się zrobiło cieplejsze i jest dobrze więc z tego wniosek aby poniżej 60 na piecu nie schodzić. Mam teraz ustawione : nadmuch 29% a przerwa podawania 4 min., histereza 3. Lekkie niedopałki nadal występują, popiół raz na dobę wyrzucam, rura do komina jest gorąca ale chyba nie aż tak... Do temp. zadanej 60 stopni pięć dochodzi w 6-7min. i pozostaje w podtrzymaniu około 13min. Spalanie około 35-40 kg na dobę. Zmniejszać nadmuch? Załączam jeszcze zdjęcia jak to wygląda w trakcie pracy oraz jakie są niedopałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 11 Grudnia 2013 #67 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 to zdjęcie popiołu trochę w dziwnych kolorach i nie wiem do końca czy to niedopał czy spieki jeśli niedopala wydłuż przerwę podawania, nadmuchu nie podnoś jak czopuch gorący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 11 Grudnia 2013 #68 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 może teraz lepiej widać... dałem przerwę 4:10 i zobacze jak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 12 Grudnia 2013 #69 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 nadmuch zmniejszyłem na 25% i zwiększyłem temp. zadaną na 65 stopni, przerwa podawania zwiększona na 4:20min, - teraz piec dochodz do zadanej w 9 min. Problem niedopałków i dużego spalania nadal występuje. Niestety z tym spalaniem to chyba muszę się pogodzić że będzie takie wysokie w końcu mieszkanie 150m (sufity na 3,80m) w nieocieplonej kamienicy... ale chociaż aby ekogroszek się ładnie spalał. A jak wygląda to z paleniem miału? Może lepiej jak się na niego przerzucę? Tylko czy wtedy nie będzie jeszcze więcej popiołu na dobę? bo już teraz raz na 24h muszę opróżniać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 12 Grudnia 2013 #70 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 jak zmniejszasz nadmuch to się będzie niedopalanie pogłębiać powinieneś nadmuch podnieść lub wydłużyć przerwę podawania sądząc z wyglądu popiołu to masz i jedno i drugie podejrzewam że spieka na początku a potem po krótkiej pracy się odstawia i stąd niedopałki- zapewne przepchnięte przez palnik w podtrzymaniu musisz zaobserwować kiedy niedopałki się tworzą jak jest tak jak piszę to wydłuż przerwę podawania aby dłużej pracował bo 9 minut to za krótko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 12 Grudnia 2013 #71 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 ok dałem przerwę na 4:35, a czemu on tak szybko dochodzi do zadanej przy tak długiej przerwie? Czy to wiąże się z ustawieniem zaworu 4D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 12 Grudnia 2013 #72 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 raz to zawór a dwa to przewymiarowany kocioł w kotle na miarę byłoby inaczej niestety masz co masz i musisz to ogarnąć żeby kasy w komin i popielnik nie puszczać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 12 Grudnia 2013 #73 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 zawór ma teraz na "3" ustawiony - dać na "5" cz jeszcze inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 13 Grudnia 2013 #74 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 zawór masz ustawić tak abyś miał komfort termiczny w domu kocioł tak aby pracował w miarę stabilnie biorąc pod uwagę potrzeby idące z instalacji nie powiem Ci jak ustawić musisz sam ocenić kiedy jest najlepiej dla was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levyyy Opublikowano 13 Grudnia 2013 #75 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 no to zaworu nie zmieniam bo teraz grzejniki mam odkręcone na "3" niektóre na "4" i jest temp w mieszkaniu koło 21 stopni... przerwę podawania mam ustawioną teraz na 4:59 i nadmuch na 26% - do zadanej dochodzi w około 16min i w podtrzymaniu jest jakieś 13min, wylot do komina gorący, niedopałki coraz mniejsze także pytanie czy mam dalej zwiększać przerwę? jak ustawić pracę wentylatora i podawania w podtrzymaniu? teraz mam wnetylator 20sek co 5 min, a przerwę w podtrzymaniu 25min. Temp CO-65,CWU-50 Histereza CO i CWU - 4 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.