staran Opublikowano 27 Października 2013 #1 Opublikowano 27 Października 2013 Z okazji wymiany kotła chciałbym przerobic instalacje,planuje założyć zawór czterodrożny i dołożyć pompke do obiegu CWU,przy bobecnym stanie i paleniu cyklicznym woda w bojlerze się wychładza i pod koniec palenia zakręcałem ręcznie. Jak to najprościej uczynić? Spróbowałem załączyć schemat,przepraszam za niefachowość ,ale to pierwszy raz Nie wiem czy to bład ,ale zawory opisane jako kulowe to po prostu zawory odcinające.
sambor Opublikowano 27 Października 2013 #2 Opublikowano 27 Października 2013 Ten zawór różnicowy na powrocie jest bez sensu - zlikwiduj go
gersik Opublikowano 27 Października 2013 #3 Opublikowano 27 Października 2013 Załóż 4d za trojakiem na bojler a zanim pompę na grzejniki.
staran Opublikowano 27 Października 2013 Autor #4 Opublikowano 27 Października 2013 Dodam jeszcze że efekt jaki chciałbym uzyskać to regulacja ciepła na grzejniki (przewymiarowane) i nie wychładzanie bojlera.
majschi Opublikowano 27 Października 2013 #5 Opublikowano 27 Października 2013 Oto schemat który pozwoli na realizacje Twoich założeń http://www.termix.boleslawiec.pl/kotly_termix3/schematy_polaczen jak dasz odpowiednie średnice w obiegu kotłowym to będziesz miał jeszcze ochronę powrotu
staran Opublikowano 27 Października 2013 Autor #6 Opublikowano 27 Października 2013 Dziękuje za zainteresowanie i rady.
staran Opublikowano 28 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 28 Października 2013 Po dokładnej analizie mam problem z mjejscem,ze schematów wynika,że pompa i zawór czterodrogowy musi być umieszczony nad kotłem ,nie ma mjeisca na umieszczenie tam 2 pomp(co i cwo)i zaworu.Czy są jakieś inne sposoby na możliwość regulacji temperatury na grzejniki i czy można to wykonać z pompą na powrocie?
Gość Digitrax Opublikowano 28 Października 2013 #8 Opublikowano 28 Października 2013 Pompa obiegu kotłowego najlepiej z płynną regulacją do ochrony powrotu kotła a do regulacji temperatury C.O. zawór 3D 1" z pompą. Nie trzeba tego zestawu instalować na "plecach" kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.