Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe Okno W Starym Domu

sybiga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie jak w temacie...

Macie jakieś rady,propozycje doświadczenia?

jak wstawić nowe okno tak żeby było cieplej?

Opublikowano

no pytanie proste jednocześnie bardzo złożone ,rozumiem że masz otwór po starym oknie i trzeba wstawić nowe tak?

Opublikowano

Mnie się wydaje że tu nie ma co przesadzać - dobre okna 3 szybowe + drewniane ramy kosztują krocie .

Dobre 2 szybowe PVC powinny wystarczyć i tak będą nie gorsze niż ściany starego domu .

Oczywiście mowa o przenikalności cieplnej.

Opublikowano

Trzeba poczytać o "ciepłym montażu".

Producenci okien zwykle zamieszczają instrukcje montażu na swoich stronach internetowych.

Niestety kiepscy montażyści potrafią zrobić tak, że będzie gorzej niż przy starych oknach skrzynkowych - widziałem w mojej kamienicy.

Opublikowano

Co to znaczy "ciepły montaż" ?

Opublikowano

Popatrz tu :

Ciepły montaż - co to jest?

31873:cieply_montaz.jpg

Elementy systemu "ciepłego montażu"

Niemcy znają i stosują tę technologię od wielu lat; u nas dopiero zdobywa rynek.Ciepły montaż okien, nazywany także montażem warstwowym, to metoda pozwalająca znacznie udoskonalić parametry izolacyjne miejsca styku okna z murem poprzez dodatkowe zabezpiecznie warstwy izolacji cieplnej. W uproszczeniu polega ona na dodaniu dwóch warstw izolacyjnych: zewnętrznej i wewnętrznej, przy czym od wewnątrz musi to być warstwa paroszczelna, od zewnątrz zaś - paroprzepuszczalna, lecz zabezpieczająca przed przenikaniem wody nawet podczas obfitych opadów.

Do montażu tą metodą należy zatrudniać wyłącznie wykwalifikowane ekipy, gdyż prace wymagają doświadczenia i precyzji. Wystarczy pomylić warstwy lub ułożyć je nieodpowiednią stroną, by zniweczyć efekt, a nawet znacznie sobie zaszkodzić - odwrócenie procesu dyfuzji pary wodnej będzie skutkowało zagrzybieniem i przyspieszonym niszczeniem muru i stolarki. Równie ważne jest przygotowanie powierzchni ościeża.

W procesie ciepłego montażu wykorzystywane są folie w postaci taśm przylepnych oraz taśmy rozprężne, które mają zupełnie inne wymogi niż sama pianka montażowa - można je trwale zamocować jedynie do równego i gładkiego podłoża. Kolejna rada dotyczy doboru materiałów. W tym zakresie odradzamy eksperymentowanie; najlepiej skorzystać z kompletnego systemu, zawierającego wszystkie niezbędne komponenty. Obecnie systemy takie oferuje na naszym rynku kilka firm, które zapewniają także autoryzowane usługi wykonawcze.

Lub poczytaj tu http://www.soudal.pl/index.php?option=com_k2&view=item&task=item&id=771

Opublikowano

Ja tak będąc laikiem w tym temacie.

nie jeden raz widziałem montaż nowego okna w starej "chałupie"

polegało to jedynie na zmierzeniu starego okna.

potem wycięcie tego starego. i wstawienie nowego w to samo miejsce. z jakimiś tam poprawkami.

pianka montażowa i nic więcej...

Opublikowano

W starej chałupie o to się nie dba, natomiast w nowych budynkach jakość montażu zaczyna być ważna.

Taki montaż jest traktowany jako dodatkowy "bajer" i kosztuje dość drogo,

Ma sens w pakiecie z ociepleniem zewnętrznym i odpowiednim tynkowaniem ścian wewnątrz.

Opublikowano

Ja mam... można powiedzieć stary dom z 40 lat.już ma...

Ale jako właściciel i inwestor staram się dbać.

O to żeby wykonawcy , czy instalatorzy traktowali go na równi z nowymi budynkami...

bo ceny remontów w starym budownictwie nie odbiegają od tych w nowym...

A nawet są wyższe ....

Opublikowano

Ciepły montaż okien a potem zimny montaż ciężkich drzwi wyjściowych po przez zalewanie ościeżnic betonem. Dodatkowo roleta mocowana na betonowym nadprożu. Z tym ciepłym montażem to jest chwyt dla tych co chcą dom energooszczędny. Za ciepły montaz zapłaci dodatkowo parę słów więcej. Ciekawe kiedy ten ciepły montaż zacznie zarabiać na siebie gdy w domu pełno innych mostków dużo bardziej znaczących. A pamiętajcie przez dziurkę od klucza też sa straty :) Proponuje silikon łatwo zmywalne na noc :)

Opublikowano

Podam taki przykład:

Starą wnękę okienną mam np. 200x150cm.

I przychodzi "fachowiec" mierzy, i takie okno mi zamówi.

A jak ja bym tą wnękę wyłożył np. styrodurem :huh: po obwodzie wnęki... liczmy 5cm . na całą szerokość muru.

Zrobi się 190x140cm

I wtedy "fachowiec" dopiero zmierzy tą wnękę i zamówi okno :rolleyes:

Czy ktoś taki sposób stosował? czy w ogóle się da?

Opublikowano

To co opisujesz wymaga jeszcze pianki aby zlikwidować drobne nieszczelności i usztywnić montaż.

Lepiej jest dopilnować aby okno było np o 3 cm na stronę mniejsze ,czyli 194x144cm i dopilnować aby zamontowali je centralnie , nawet jak nie dadzą pianki wokół całego okna to możesz to uzupełnić we własnym zakresie.

Opublikowano

Nie no jasne :o Styrodur traktujemy jako ścianę wnęki....

Wszystkie nieszczelności oczywiście powinno by, się uszczelnić właśnie pinką...

Chodzi mi tylko o to czy ?

Pianka nie wejdzie w reakcję z styrodurem?

I czy to się utrzyma....

Opublikowano

Styrodur to jakby odmiana styropianu , tylko że twardy, pianka montażowa dobrze nadaje się do takiego montażu, nie reaguje ze strodurem i styropianem

A trzyma mocno jak "dziad za torbę" ;)

Opublikowano

Bardo ciekawy artykuł :)

I faktycznie bloczki komórkowe to jest pomysł :D

Jednak mi chodzi o ten styrodur. ?

Czy to ma sens?

Opublikowano

Bardo ciekawy artykuł :)

I faktycznie bloczki komórkowe to jest pomysł :D

Jednak mi chodzi o ten styrodur. ?

Czy to ma sens?(

Tym sposobem dokładasz sobie roboty i kosztów , zmniejszasz otór okienny a co za tym idzie dostęp swiatła .

Ja mam zamontowane dwa okna któych otwory okienne zostały pomniejszone styropanem, ale sam dałem (d... ) zle podałem wymiary.

Opublikowano

No oto mi chodziło .

Bo nie wszystko co stare tylko rozwalić...

Opublikowano

Tym sposobem dokładasz sobie roboty i kosztów , zmniejszasz otór okienny a co za tym idzie dostęp swiatła .

Ja mam zamontowane dwa okna któych otwory okienne zostały pomniejszone styropanem, ale sam dałem (d... ) zle podałem wymiary.

I po to tutaj szukam "rad"

żeby nie płacić za wiele...

Opublikowano

Przeczytałem....Na "polu" jak to góral :ph34r:

Wszystko tylko teoria...

Znacie jakąś firmę która stosuje te metody?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.