sybiga Opublikowano 23 Października 2013 #1 Opublikowano 23 Października 2013 Pytanie jak w temacie... Macie jakieś rady,propozycje doświadczenia? jak wstawić nowe okno tak żeby było cieplej?
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #2 Opublikowano 24 Października 2013 no pytanie proste jednocześnie bardzo złożone ,rozumiem że masz otwór po starym oknie i trzeba wstawić nowe tak?
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #3 Opublikowano 24 Października 2013 Mnie się wydaje że tu nie ma co przesadzać - dobre okna 3 szybowe + drewniane ramy kosztują krocie . Dobre 2 szybowe PVC powinny wystarczyć i tak będą nie gorsze niż ściany starego domu . Oczywiście mowa o przenikalności cieplnej.
HP79 Opublikowano 24 Października 2013 #4 Opublikowano 24 Października 2013 Trzeba poczytać o "ciepłym montażu". Producenci okien zwykle zamieszczają instrukcje montażu na swoich stronach internetowych. Niestety kiepscy montażyści potrafią zrobić tak, że będzie gorzej niż przy starych oknach skrzynkowych - widziałem w mojej kamienicy.
sybiga Opublikowano 24 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 24 Października 2013 Co to znaczy "ciepły montaż" ?
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #6 Opublikowano 24 Października 2013 Popatrz tu : Ciepły montaż - co to jest? Elementy systemu "ciepłego montażu" Niemcy znają i stosują tę technologię od wielu lat; u nas dopiero zdobywa rynek.Ciepły montaż okien, nazywany także montażem warstwowym, to metoda pozwalająca znacznie udoskonalić parametry izolacyjne miejsca styku okna z murem poprzez dodatkowe zabezpiecznie warstwy izolacji cieplnej. W uproszczeniu polega ona na dodaniu dwóch warstw izolacyjnych: zewnętrznej i wewnętrznej, przy czym od wewnątrz musi to być warstwa paroszczelna, od zewnątrz zaś - paroprzepuszczalna, lecz zabezpieczająca przed przenikaniem wody nawet podczas obfitych opadów. Do montażu tą metodą należy zatrudniać wyłącznie wykwalifikowane ekipy, gdyż prace wymagają doświadczenia i precyzji. Wystarczy pomylić warstwy lub ułożyć je nieodpowiednią stroną, by zniweczyć efekt, a nawet znacznie sobie zaszkodzić - odwrócenie procesu dyfuzji pary wodnej będzie skutkowało zagrzybieniem i przyspieszonym niszczeniem muru i stolarki. Równie ważne jest przygotowanie powierzchni ościeża. W procesie ciepłego montażu wykorzystywane są folie w postaci taśm przylepnych oraz taśmy rozprężne, które mają zupełnie inne wymogi niż sama pianka montażowa - można je trwale zamocować jedynie do równego i gładkiego podłoża. Kolejna rada dotyczy doboru materiałów. W tym zakresie odradzamy eksperymentowanie; najlepiej skorzystać z kompletnego systemu, zawierającego wszystkie niezbędne komponenty. Obecnie systemy takie oferuje na naszym rynku kilka firm, które zapewniają także autoryzowane usługi wykonawcze. Lub poczytaj tu http://www.soudal.pl/index.php?option=com_k2&view=item&task=item&id=771
sybiga Opublikowano 24 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 24 Października 2013 Ja tak będąc laikiem w tym temacie. nie jeden raz widziałem montaż nowego okna w starej "chałupie" polegało to jedynie na zmierzeniu starego okna. potem wycięcie tego starego. i wstawienie nowego w to samo miejsce. z jakimiś tam poprawkami. pianka montażowa i nic więcej...
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #8 Opublikowano 24 Października 2013 W starej chałupie o to się nie dba, natomiast w nowych budynkach jakość montażu zaczyna być ważna. Taki montaż jest traktowany jako dodatkowy "bajer" i kosztuje dość drogo, Ma sens w pakiecie z ociepleniem zewnętrznym i odpowiednim tynkowaniem ścian wewnątrz.
sybiga Opublikowano 24 Października 2013 Autor #9 Opublikowano 24 Października 2013 Ja mam... można powiedzieć stary dom z 40 lat.już ma... Ale jako właściciel i inwestor staram się dbać. O to żeby wykonawcy , czy instalatorzy traktowali go na równi z nowymi budynkami... bo ceny remontów w starym budownictwie nie odbiegają od tych w nowym... A nawet są wyższe ....
Landcaster Opublikowano 25 Października 2013 #10 Opublikowano 25 Października 2013 Ciepły montaż okien a potem zimny montaż ciężkich drzwi wyjściowych po przez zalewanie ościeżnic betonem. Dodatkowo roleta mocowana na betonowym nadprożu. Z tym ciepłym montażem to jest chwyt dla tych co chcą dom energooszczędny. Za ciepły montaz zapłaci dodatkowo parę słów więcej. Ciekawe kiedy ten ciepły montaż zacznie zarabiać na siebie gdy w domu pełno innych mostków dużo bardziej znaczących. A pamiętajcie przez dziurkę od klucza też sa straty :) Proponuje silikon łatwo zmywalne na noc :)
sybiga Opublikowano 26 Października 2013 Autor #11 Opublikowano 26 Października 2013 Podam taki przykład: Starą wnękę okienną mam np. 200x150cm. I przychodzi "fachowiec" mierzy, i takie okno mi zamówi. A jak ja bym tą wnękę wyłożył np. styrodurem :huh: po obwodzie wnęki... liczmy 5cm . na całą szerokość muru. Zrobi się 190x140cm I wtedy "fachowiec" dopiero zmierzy tą wnękę i zamówi okno :rolleyes: Czy ktoś taki sposób stosował? czy w ogóle się da?
sambor Opublikowano 26 Października 2013 #12 Opublikowano 26 Października 2013 To co opisujesz wymaga jeszcze pianki aby zlikwidować drobne nieszczelności i usztywnić montaż. Lepiej jest dopilnować aby okno było np o 3 cm na stronę mniejsze ,czyli 194x144cm i dopilnować aby zamontowali je centralnie , nawet jak nie dadzą pianki wokół całego okna to możesz to uzupełnić we własnym zakresie.
sybiga Opublikowano 26 Października 2013 Autor #13 Opublikowano 26 Października 2013 Nie no jasne :o Styrodur traktujemy jako ścianę wnęki.... Wszystkie nieszczelności oczywiście powinno by, się uszczelnić właśnie pinką... Chodzi mi tylko o to czy ? Pianka nie wejdzie w reakcję z styrodurem? I czy to się utrzyma....
sambor Opublikowano 26 Października 2013 #14 Opublikowano 26 Października 2013 Styrodur to jakby odmiana styropianu , tylko że twardy, pianka montażowa dobrze nadaje się do takiego montażu, nie reaguje ze strodurem i styropianem A trzyma mocno jak "dziad za torbę" ;)
Mirek39 Opublikowano 26 Października 2013 #15 Opublikowano 26 Października 2013 http://ladnydom.pl/budowa/1,106575,5285657,Wymiana_okien__stare_na_wieksze_i_mniejsze.html
sybiga Opublikowano 26 Października 2013 Autor #16 Opublikowano 26 Października 2013 Bardo ciekawy artykuł :) I faktycznie bloczki komórkowe to jest pomysł :D Jednak mi chodzi o ten styrodur. ? Czy to ma sens?
sambor Opublikowano 26 Października 2013 #17 Opublikowano 26 Października 2013 Ma sens jak dasz na szerokość całej grubości ściany , wtedy zmniejszasz mostki cieplne + ew ocieplenie elewacji styropianem lub wełną.
Mirek39 Opublikowano 26 Października 2013 #18 Opublikowano 26 Października 2013 Bardo ciekawy artykuł :) I faktycznie bloczki komórkowe to jest pomysł :D Jednak mi chodzi o ten styrodur. ? Czy to ma sens?( Tym sposobem dokładasz sobie roboty i kosztów , zmniejszasz otór okienny a co za tym idzie dostęp swiatła . Ja mam zamontowane dwa okna któych otwory okienne zostały pomniejszone styropanem, ale sam dałem (d... ) zle podałem wymiary.
sybiga Opublikowano 26 Października 2013 Autor #19 Opublikowano 26 Października 2013 No oto mi chodziło . Bo nie wszystko co stare tylko rozwalić...
sybiga Opublikowano 26 Października 2013 Autor #20 Opublikowano 26 Października 2013 Tym sposobem dokładasz sobie roboty i kosztów , zmniejszasz otór okienny a co za tym idzie dostęp swiatła . Ja mam zamontowane dwa okna któych otwory okienne zostały pomniejszone styropanem, ale sam dałem (d... ) zle podałem wymiary. I po to tutaj szukam "rad" żeby nie płacić za wiele...
Mirek39 Opublikowano 26 Października 2013 #21 Opublikowano 26 Października 2013 http://oknaidrzwib2b.pl/biblioteka/artykuly-raporty/okna/817-prawidlowy-montaz-okien Poczytaj jeszcze to.
sybiga Opublikowano 26 Października 2013 Autor #22 Opublikowano 26 Października 2013 Przeczytałem....Na "polu" jak to góral :ph34r: Wszystko tylko teoria... Znacie jakąś firmę która stosuje te metody?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.