Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Z Podajnikiem Do Ogrzania Hali 400 M2

emkg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zastanawiam się nad możliwością ogrzewania hali ok 400 m2 h=4m kotłem z podajnikiem - jak wyliczyć sensownie moc ? czy 25 kw uciągnie ? Jest koncepcja połączenia kotła z nagrzewnicami wodnymi ...

na ile wierzyć dostawcom sprzętu w ich zapewnienia, że wystarczy / nie wystarczy ?

Opublikowano

hala starego typu - łącznie h=8m podzielona w połowie sufitem podwieszonym, ściany izolowane przylegającymi nieogrzewanymi pomieszczeniami.

bramy praktycznie nie otwierane.

powierzchnia ok 300 m wysokość 3,5 - 4 m

Opublikowano

Oj zmierz tę halę - bo coś coś Ci w niej coraz mniej miejsca , raz 400 m2, teraz już 300m2, a tak poważnie to zmierz m3, pomnóż przez około 40 wat na m3, jakaś informacja wstępna wyjdzie , ale kocioł 25 kW na taką halę to za mało, przynajmniej 40KW, bez wyliczeń, nagrzewnice potrzebują wyższą temperaturę zasilania.

Opublikowano

Dla nagrzewnic powinien być kocioł pracujący na zakresie 70-90C ,

Moc kotła to min 40kW, ale lepiej 50kW.

Popularna nagrzewnica Volcano bierze max 30kW - VR1 lub 60kW - VR2

Opublikowano

Do tej sprawy trzeba podejść jeszcze z innego punktu widzenia. Nawet jak wstawisz kocioł 25kW i będzie on chodził na pełnej mocy to na jak długo wystarczy pojemność zbiornika oraz pojemność popielnika bo te 2 zależności w polskim realnym świecie wykluczają się = są tak głupio zaprojektowane, że głowa boli.

U mnie jest tak, że z pełnego zbiornika są 2 popielniki ( w dodatku przerobiłem popielnik na większą pojemność ) więc gdzie tu logika producenta? Nasypujesz pełny zbiornik, a i tak musisz przynajmniej raz zaglądnąć do kotłowni między uzupełnieniami - paranoja. Wydaje mi się, że zbiornik w kotle 25kW starczy na max. 48h grzania takiej hali jak nie na mniej. Także w praktyce będziesz musiał i tak zaglądać raz dziennie do kotła z podajnikiem wiec jego funkcjonalność jest na poziomie zwykłego kotła zasypowego.

Chyba, że w Twoim przypadku nie robi to różnicy - ważne aby było ciepło.

p.s. także taka jest realnie wygoda z użytkowania podjanikowca

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.