Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam kocioł D&M Stal s_c z Pleszewa 15KW tłokowy sterowany Titaniciem. Ogrzewa to 70m2 + 100l bojler Mam pare pytań oraz wątpliwości na które mam nadzieje uzyskam tu odpowiedzi.

1. W titanicu mam ustawienie czas miedzy podawaniem. Jak to jest liczone. Przykładowo ustawiam na 20minut. Kocioł jednak do ustalonej temp dochodzi w 10minut. Więc rozume nie oda paliwa ? Potem jest w podtrzymaniu 30minut. Czy w tym łacznym czasie 40 minut poda mi paliw ?. Czy dopiero w kolejnym trybie pracy czyli po kolejnych 10 minutach w trybie pracy

2 Jak już jestem w czasach . To w trybie podtrzymania mam krotność która jest wyznacznikiem co które dmuchniecie poda opał. Jak to jest rozwiązanie tutaj ? Co jeśli w trybie podtrzymania nie będzie na tyle długo by podać opał. Przy nastepnych trybie podtrzymania liczy od początku ?

3 Ustawienie w trybie praca. Czym się kierować przy ustawieniu tego trybu. Czy lepiej jest ustawić mniejszą dmuchawę i niech dochodzi dłużej czy lepiej wyższa i krócej. Co z podawaniem paliwa czy ustawić tak krótki czas aby podało co najmniej raz w tym trybie.

4 Tryb podtrzymanie. Czy pierwsze dmuchnięcie w tym trybie powinno być przed spadnięciem temperatury uzyskanej w trybie praca. A same dmuchniecia powinny minimalnie podnieść temperature ? Czy raczej chodzi tu tylko aby nie zgasło. Gdzies czytałem , że w tłokowcu ten tryb jest bardzo ważny i mozna osiągnąc dobre dopalanie paliwa

Podam teraz ustawienia jakie zostawił mi instalator.

Temperatura 53C

Czas miedzy podawaniem 15min 30 sek

Dmuchawa 3 bieg

Czas przedmuchu w czasie podtrzymania 35sek

Cas przerwy w podtrzymaniu 25min

Krotność 6

Na tych ustawieniach nie gaśnie. Groszku nieprzepalonego nie ma ale do ideału brakuje. Myślę , że jest co doregulować

• 7 lat później...
Opublikowano

Do tłoka to bardzo dobry sterownik, ma tzw algorytm przejścia, czyli przelicza ile %paliwa jest wykorzystane w trybie grzania oraz ile % w trybie podtrzymania, dzięki czemu da rade dopalic paliwo i dobrze ustawiony nie zgaśnie.

Problem to sam tłok danego producenta, bo nie ma nastaw uniwersalnych a tłoki róznią się skokiem szuflady, wielkością szczeliny (wielkośc porcji), prędkościa motoreduktora, sposobem napowietrzenia. O RADY CO DO NASTAW NALEŻY ZWRÓCIĆ SIĘ DO PRODUCENTA DANEGO TŁOKOWEGO CUDA

Co do zasady:

1. Czas między podawaniem to czas do kolejnej dawki paliwa jak wynosi 20minut, to jest podanie porcji a następna idzie za 20minut

2. Przedmuch, tu mówimy ile sekund ma dmuchać i dla tłoka moim zdaniem 30-35sekund, czas przerwy w podtrzymaniu - tu tak aby nie zgasł i dopalał np. 10minut, krotnośc mówi co które załączenie nadmuchu dodac porcję paliwa wartosc 3 dla pauzy 10minut oznacza 3x10=30minut

Teraz o co chodzi z tym tzw algorytmem przejścia:

jak masz 20minut pauzy między dawkami, to masz podanie paliwa, mija minut 19 i idziemy w podtrzymanie.... tu algorytm wyliczy,że wykorzystano ok.90%dawki paliwa w trybie grzania i skoryguje pierwszą dawkę paliwa w podttzymaniu, tj poda na krotności 1 a dopiero kolejna jakby długo stało na wartości krotnosc 3.... jak jednak poda w trybie grzania paliwo, minie 2minuty i wejdziemy w podtrzymanie, to poda na krotności 3.....   podobnie odwrotnie, jak jest długo w podtrzymaniu i nie dojdzie do krotności 3 tylko chwile wczesniej po np. 28minutach wróci do grzania, to porcję poda od ręki, ale jak wróci szybko przed pierwszym przedmuchem do trybu grzania, to najpierw dmuchawa dłużej dopali dawkę a dopiero po jakims czasie dosunie paliwo.

Zasady znasz a nastawy poprawne musisz ustawić sam albo po kontakcie z producentem tłoka