sambor Opublikowano 8 Listopada 2013 #26 Opublikowano 8 Listopada 2013 Aby zmniejszyć temp spalin należy częściej czyścić kocioł - wtedy jest lepszy odbiór ciepła od spalin.
aikon91 Opublikowano 5 Marca 2019 #27 Opublikowano 5 Marca 2019 W dniu 6.10.2013 o 20:57, JankoM napisał: Pytanie czy podniesienie wylotu z komina spowoduje że sadza z komina nie będzie już w takiej ilości spadać na dach Czy taka przedłuzka faktycznie pomoże utrzymac czysty dach? Ostatnio u mnie sporo sadzy na dachu widac i sie zastanawiam dlaczego?? U niektórych dachy czyściutkie JankoM czy jest znaczna poprawa u Ciebie, juz troche czasu minęło i masz doświadczenie ;-)
Piecuch19 Opublikowano 5 Marca 2019 #28 Opublikowano 5 Marca 2019 Na zmniejszenie ilości sadzy przedłużki komina nie pomogą. Co najwyżej sadza poleci do sąsiada a nie zostanie na dachu. Czyściejsze spalanie na pewno pomoże na wyeliminowanie sadzy.
aikon91 Opublikowano 6 Marca 2019 #29 Opublikowano 6 Marca 2019 Czystsze czyli jakie ? Do tej pory paliłem w dwustanie, niedawno kupiłem ster z PiD. Czy to wyeliminuje problem ? Możliwe że komin na równo z krawędzią dachu i leci na niego Dodam że jak pale to dymu nie widać więc mi się wydaje że to czyste palenie
JankoM Opublikowano 6 Marca 2019 Autor #30 Opublikowano 6 Marca 2019 W dniu 5.03.2019 o 18:07, aikon91 napisał: Czy taka przedłuzka faktycznie pomoże utrzymac czysty dach? Ostatnio u mnie sporo sadzy na dachu widac i sie zastanawiam dlaczego?? U niektórych dachy czyściutkie JankoM czy jest znaczna poprawa u Ciebie, juz troche czasu minęło i masz doświadczenie ;-) Zdecydowanie mniej sadzy osiada na dachu ,jak napisał kolega Piecuch19 sadza poleciała do sąsiadów a właściwie to do lasu bo sąsiadów w bliskiej odległości brak.
aikon91 Opublikowano 6 Marca 2019 #31 Opublikowano 6 Marca 2019 Zauważyłem, że przy rozpalaniuu dym nie leci z dużą siłą pionowo tylko tak lekko po dachu idzie. Chyba trzeba spróbować tej przeróbki, chociaż wizualnie nie będzie ameryka
Piecuch19 Opublikowano 7 Marca 2019 #32 Opublikowano 7 Marca 2019 To świadczy o zbyt niskiej temperaturze spalin. Jak byś czysto spalał to nie zadawał byś tego typu pytań w tym temacie. Pamiętaj że tego typu spalanie mści się w postaci remontu komina ale jest to rozłożone w czasie. Dziekć musi mieć czas na przesiąknięcie przez ściany do pomieszczeń.
JankoM Opublikowano 8 Marca 2019 Autor #33 Opublikowano 8 Marca 2019 Nie do końca zgadzam się z kolegą Piecuch19,ja zamontowałem przedłużkę tylko dlatego że połać dachowa w której jest komin jest od strony północnej a dodatkowo 15 metrów od domu jest las i dach od tej strony jest dłużej mokry niż połać południowa która zresztą jest czyściutka. Wiatr w mojej okolicy wieje w 90% z południa lub południowego zachodu ,przy zbyt małej wysokości komina wystającego nad kalenicę powoduje to zawirowania powietrza a w efekcie dym jest dociskany do dachu ,więc usytuowanie komina od strony północnej nie było zbyt fortunne(teraz to wiem szkoda że nie przy wyborze projektu domu),zastosowanie przedłużki rozwiązało w dużej mierze ten problem. Temperatura spalin jest za wysoka o czym zresztą jest mowa w ktorymś z postów w tym temacie,komin mam suchutki i czysty ,po sezonie grzewczym sadzy w wyczystce jest z pół wiaderka. Co do spalania to jest czyste,zresztą piec z dolnym spalanie to wymusza ,dym który widać jest tylko w czasie rozpalania
aikon91 Opublikowano 8 Marca 2019 #34 Opublikowano 8 Marca 2019 Do tej pory paliłem w dwustanie więc i spaliny w podtrzymaniu mogły być niskie. Teraz jadę na pod i są średnie w okolicy 100. Mam wkład kominowy. W jaki sposób palic czyściej.
Gość Visitor1230 Opublikowano 8 Marca 2019 #35 Opublikowano 8 Marca 2019 W dniu 5.03.2019 o 18:07, aikon91 napisał: Czy taka przedłuzka faktycznie pomoże utrzymac czysty dach? Ostatnio u mnie sporo sadzy na dachu widac i sie zastanawiam dlaczego?? U niektórych dachy czyściutkie JankoM czy jest znaczna poprawa u Ciebie, juz troche czasu minęło i masz doświadczenie ;-) Przedluzka nie usunie przyczyny powstawania sadzy. Jezeli sadza jest na dachu to i w kominie. Trzeba zaczac od zrodla. Czyli palnika i kotla. Moj poprzedni Klimosz ( podajnikowiec ) zaczal produkowac sadze w ilosciach hurtowych, gdy zadana na kotle postanowilem obnizyc z 75 na 60 stopni. Dol kotla byl chlodniejszy. Gazy nie dopalaly sie prawidlowo a schladzaly i taki byl efekt. Zle ustawienie palnika to nastepna mozliwa przyczyna. Np zbyt malo powietrza. No i nieszczesne deflektory, ktore w wiekszosci kotlow sa za nisko. Plomien powinien deflektora ledwo dotykac. Wtedy spelni on swoja funkcje. A wisienka na torcie ( generatory sadzy ) to ruszta wodne. Z tego co widze w kamenie multi chyba tego nie ma. Jezeli kociol duzo stoi w podtrzymaniu to tez sie generuje sadza. Edit: No chyba, ze masz Kamen multi plus. On ma ruszt wodny.
aikon91 Opublikowano 8 Marca 2019 #36 Opublikowano 8 Marca 2019 Bez wodnego. Podtrzymanie chyba jest sprawcą sadzy. Temperatura mam 50 stopni może zbyt niska ale przy niej mało pali. Zimny powrót może też się przyczyniac
Gość Visitor1230 Opublikowano 8 Marca 2019 #37 Opublikowano 8 Marca 2019 50 stopni zadanej, jak i odpowiednio niski powrot to powolna degradacja kotla. Testowales prace na zadanej np 70 stopni? Ja u siebie spalalem srednio 9,5 kg na dobe w sezonie. W ukladzie z mieszaczem, dobrze sterowanej instalacji wyzsza temp. na kotle podnosi spalanie nieznacznie. Mozna tego nawet nie zauwazyc. A sadza to strata. Czysty, niespalony wegiel, ktory wyrzucasz kominem. Kotlowi tez nie zycze dlugiej eksploatacji na takiej zadanej.
aikon91 Opublikowano 9 Marca 2019 #38 Opublikowano 9 Marca 2019 Dlatego muszę założyć pompę kotłowa i rozwikła problem. Swoją drogą niskie spalanie masz. Trzeba czekać na wiosnę i montować pompke
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.