JarekLub Opublikowano 26 Listopada 2008 #1 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam, Mam dylemat z redukcją odprowadzającą spaliny z pieca węglowego do komina. Kocioł ma odprowadzenie 16cm, komin 20. Instalator założył więc redukcję na kontach prostych bezpośrednio z 16 na 20cm. Niby wszystko działa, ale nie jestem przekonany co do takiej redukcji. Dodatkowo wylot z kotła znajduje się w odległości ponad 1m od wlotu do komina (w tym miejscu redukcja). Wie ktoś może jak powinno to być zrobione prawidłowo?? Pozdro j Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 26 Listopada 2008 #2 Opublikowano 26 Listopada 2008 Witam Moim zdaniem jest to źle wykonane. Nigdy połączeń czupuch ( piec) filar ( komin) nie robi się na kontach prostych. Palić się będzie jak najbardziej ale jak to czyścić. Chyba że od czasu do czasu załaduje wiurami i otworzysz szeroko dolne drzwiczki.... Pozdrawiam Cytuj
JarekLub Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor #3 Opublikowano 27 Listopada 2008 Witaj, Dzięki, mam obraz. O co chodzi z tymi wiórami? Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 27 Listopada 2008 #4 Opublikowano 27 Listopada 2008 Witaj Jeśli napalisz w kotle wiórami osiągniesz bardzo duży długi i szybki płomień który spowoduje "częściowe przedmuchanie" tego łącznika. Przy normalnym paleniu może osiadać tam stosunkowo dużo popiołu (i sadze które są w takiej sytuacji niebezpieczne). W ten sposób można go zrzucić do drzwiczek kominowych. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.