zlosnik321 Opublikowano 2 Września 2013 #1 Opublikowano 2 Września 2013 Witam. To jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Mieszkam w bloku na 3p dwie ściany zewnętrzne, blok nie ocieplony, okna plastiki. Mieszkanie ma 46m2. Ogrzewanie to dwa piece kaflowe, palę drewnem i brykietem, jest to już uciążliwe jak dla mnie i chce przejsc na ogrzewanie gazowe. Jaki piec 2 funkcyjny najlepiej kupić do takiego mieszkania (musi byc z komorą zamknietą bardzo słaba wentylacja w mieszkaniu). Instalację poprowadzić na rurkach miedź czy może PCV? Jaka średnica rurek wystarczy w takiej instalacji. Grzejniki jakiej firmy kupić, panelowe, żeberka? Jeśli potrzebne jeszcze jakieś dane to proszę pisać postaram się uzupełnić braki.
Gość mak Opublikowano 2 Września 2013 #2 Opublikowano 2 Września 2013 Nie zaczynaj od rur i grzejników tylko od zgody administratora, opinii kominiarskiej i projektu przyłącza gazowego ( jak jest to jego przebudowy). Załatwisz całą "papierologię" to reszta to przysłowiowy "pikuś" (miedź czy plastik nie ma znaczenia tańsze są pcv)
zlosnik321 Opublikowano 2 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 2 Września 2013 Robota papierkowa już prawię gotowa administrator się zgodził jeszcze tylko odbior kominiarza i koniec. Dlatego pytam już bo przez zimę chce powoli zakupować materiał. Czy np. rurki miedziane mogą byc fi15 grubosc 0,7mm takie mam okazje kupic 7zł za metr
henryk1953 Opublikowano 2 Września 2013 #4 Opublikowano 2 Września 2013 Witaj!!! może to ci się przyda: http://forum.murator...talacji-gazowej pozdrawiam.henryk1953
zlosnik321 Opublikowano 2 Września 2013 Autor #5 Opublikowano 2 Września 2013 Dalej nie wiem jakich rurek uzyc tzn miedz fi 15? I jaki model pieca czytalem opinie na temat Junkersa Ceraclass i narazie on jest na oku
automatyk Opublikowano 2 Września 2013 #6 Opublikowano 2 Września 2013 do ostatniego grzejnika 15 ,a tak stopniowanie 18 i do kotła 22
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.