september Opublikowano 1 Września 2013 #1 Opublikowano 1 Września 2013 Witam Kupiliśmy właśnie z żoną mieszkanie od dewelopera. Jest w nim zastosowane ogrzewanie a raczej chyba system o nazwie logoterma firmy Thermatic /fot 1/W dużym pokoju na ścianie jest zamontowany sterownik m-ki Siemens/fot 2/.Ogrzewanie dostarczane jest z sieci miejskiej. Mam pytanie do fachowców lub użytkowników tego typu ogrzewania , w jaki sposób użytkować ten typ urządzenia by był jak najbardziej optymalny tzn przynosił jak największe oszczędności.Nie oszczędzam ogrzewania w jakiś dramatyczny sposób ale nie lubię też zbyt gorących wnętrz. Optymalna dla mnie temperatura to ok 21 st. Do tej pory miałem ogrzewanie gazowe z pieca dwufunkcyjnego ,ktore było stosunkowo proste w obłudze. "Toto" zastosowane teraz jest dla mnie zupełnie nowe. Pozdrawiam
automatyk Opublikowano 1 Września 2013 #2 Opublikowano 1 Września 2013 no nic ciekawego nastaw temperaturę jaka chcesz i tyle nic więcej nie zrobisz
september Opublikowano 1 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 1 Września 2013 OK ale co będzie korzystniejsze -nastawić na sterowniku temp. 22 stopnie i odkręcić na kaloryferach zawory na maxa czy np -nastawic na sterowniku wyzsza temperature np 24-25 a zakrecic zawory w mniej uzywanych pomieszczeniach /łazienka/sypialnia/ co da większe oszczędnosci ? w tym systemie ciepło podobno jest rozliczane na podstawie roznicy pomiędzy woda na wejściu i na powrocie, za tem jakkie ustawienie spowoduje ,że ta róznica bw temperaturze będzie njak najmniejsza? przepraszam za być może lamerskie pytania ale nikt ze znajomych nie ma jeszcze w swoim mieszkaniu logotermy i stad takie watpliwości /
automatyk Opublikowano 1 Września 2013 #4 Opublikowano 1 Września 2013 tam masz dokładny pomiar wiec tyle ile zużyjesz tyle zapłacisz ale moim zdaniem to w pomieszczeniu gdzie jest termostat głowice na max a w pozostałych tyle ile chcesz mieć temperatury natomiast jeśli nikogo cały dzień nie ma w mieszkaniu to lepiej sterownik elektroniczny założyć i programować obniżenia tak aby wyszło jak najmniej
september Opublikowano 13 Września 2013 Autor #5 Opublikowano 13 Września 2013 Automatyk ,dzięki za rady ale jeszcze Cię "pomęczę" Powiedz mi jaki najlepiej zastosować do tego sterownik elektroniczny (jakies modele, firmy i czy wymienię go sam czy też niezbędna pomoc fachowca? .
automatyk Opublikowano 14 Września 2013 #6 Opublikowano 14 Września 2013 jeśli ten termostat co masz to zwykły bimetal to poradzisz sobie sam i każdy sterownik np. auraton będzie pasował ,natomiast jeśli termostat na scianie to elektronik to niestety bez pomocy od strony gwaranta sytemu nic nie zrobisz
september Opublikowano 14 Września 2013 Autor #7 Opublikowano 14 Września 2013 Otworzyłem sterownik i wygląda na bardzo nieskomplikowany więc chyba bimetalowy ale wyprowadź mnie z błędu jesli jest inaczej
automatyk Opublikowano 14 Września 2013 #8 Opublikowano 14 Września 2013 oki to bimetal to możesz wziąć zamontować każdy inny sterownik elektroniczny (na baterie)z czasami przełaczeń i hestereza np. 0,25st
sambor Opublikowano 14 Września 2013 #9 Opublikowano 14 Września 2013 To termostat bimetalowy ze stykiem zwiernym i rozwiernym. Tu jego karta kat http://w3.siemens.co.uk/buildingtechnologies/uk/en/building-automation/residential-controls/documentation/Documents/RAA21datasheet.pdf Pozdr.
september Opublikowano 14 Września 2013 Autor #10 Opublikowano 14 Września 2013 Dzieki za pomoc. Faktycznie chyba kupię którys z tych auratonów. Stosunkowo korzystne w zakupie i dobre w programowaniu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.