Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Smoła W Piecu


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

 

Mam problem ze smoła na ściankach pieca

 

Moc kotła 19KW

Powierzchnia do ogrzania 165m2 mury 50cm nie ocieplony plastiki w oknach

Komin ceramiczny systemowy

Temp zadana 55C paliłrm do tej pory eko i nic się nie działo wczoraj zapaliłem drewnem i od razu sadza jak smoła której nie da się ze skrobać rozpaliłęm drewnem wrzuciłem parę desek temp osiągnął piec 70C i po 2 godz temp spadła do 60 i piec zgasnął

Kocioł ma dmuchawę przy rozpalaniu działa i po tym jak spadnie temp

 

piec metal fach z podajnikiem

Opublikowano

witam

Mam problem ze smoła na ściankach pieca ,,,,

 

 

,,,, piec metal fach z podajnikiem

 

Maniek130 niedawno pisałeś, że producent Twego kotła zapewnia iż ten jego kocioł BIO spala praktycznie wszystko.

A suchych desek nie potrafi należycie spalić.

 

Wyłącz dmuchawę, uchyl drzwiczki popielnika, rozpal niedużą ilość drewna, dokładaj co 30 minut również niedużą ilość drewna, zabuduj do komory spalania kotła na ruszcie żeliwnym takie coś.

 

 

post-1266-0-70219000-1377684941_thumb.jpg

 

 

Jak wykonać taką modyfikacje opisałem kiedyś tutaj : http://forum.info-og...__20#entry83146

Opublikowano

No właśnie dziwne i to mnie kosztuje tylko nerwy może deski nie były do końca suche bo to były deski krokwie i deski z dachu to mam nie włączać pieca tylko porostu zapalić

 

Oto odpowiedz metal fachu jak im nagadałem "

Przy paleniu drzewem jest to zazwyczaj normalne. Może ma Pan mokre dzrewo

albo smoliste(np. sosna)."

Opublikowano

,,,, to mam nie włączać pieca tylko porostu zapalić ,,,,

 

Latem jak masz trudności z rozpaleniem, to możesz pomóc sobie dmuchawą. Zazwyczaj jest taka możliwość w trybie ręcznym sterownika.

Jak drewno się rozpali, to wyłącz dmuchawę i uchyl drzwiczki popielnika.

 

Aby się przekonać jak działa moja propozycja modyfikacji rusztu, możesz zasłonić część rusztu kawałkami cienkiej blachy (np. 1mm) i uszczelnij tą blachę posypując ją warstwą popiołu. (nawet możesz zrobić takie skosy z popiołu)

 

 

 

,,,, Oto odpowiedz metal fachu jak im nagadałem "

Przy paleniu drzewem jest to zazwyczaj normalne. ,,,,

 

Ciekawe, czy jak bym wysłał maila jako osoba zainteresowana kupnem kotła, to odpowiedź byłaby identyczna ?.

Opublikowano

możesz wysłać i spróbować zobaczymy co Ci odpowiedzą

 

Ja mam tryb lato ręczny i pogodowy i tryb palniku mam tryb eko ,pellet i ruszt wiec mam robic to na dmuchawie czy zrezygnować z tego i palic na wyłączonym sterowniku przy uchylonuch drzwiczkach od palnika rynnowego

Opublikowano

Witam

Jeżeli jest to okresowe przepalanie tp pal na uchylonych drzwiczkach tak aby powietrze dostawał pod ruszt. Ilośc powietrza najlepiej dobierać na głos jaki piec daje - ma lekko huczeć i obserwować czy nie ma dymu i smoły. Jak poznasz ten dźwięk to bez względu czy lato czy zima, czy niż czy wyż będizesz palił bez smoły w piecu. W kominie może juz byc gorzej, tez trzeba sprawdzać.Lepiej tak palic niż z dmuchawą.

Przeróbka rusztu jak pokazał Andrzej jak najbardziej wskazana.

Pozdrawiam

Opublikowano

Aby się przekonać jak działa moja propozycja modyfikacji rusztu, możesz zasłonić część rusztu kawałkami cienkiej blachy (np. 1mm) i uszczelnij tą blachę posypując ją warstwą popiołu. (nawet możesz zrobić takie skosy z popiołu)

 

 

 

Jaki duży ten skos zrobić muszę spróbować ale mam pytanie co ma to pomóż czy to ma być na zasadzie kominka czy jak

Opublikowano

Jaki duży ten skos zrobić muszę spróbować ale mam pytanie co ma to pomóż ,,,,

 

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja nie spróbujesz i nie zobaczysz efektów, to także nie zrozumiesz.

 

Te skosy to mogą być z byle czego. Cegła, dachówka, blacha, popiół, piasek, glina, itp.

Ważne by powietrze słuchało ciebie a nie gnało gdzie mu łatwiej i wygodniej.

Opublikowano

zrobię na razie z blachy bo blachę mam tylko chyba 2mm ta blacha ma być na połowie rusztu Dzisiaj mi Metal fach odpisał że jak pale to na jakiś czas wrzucić obierki z ziemniaków bo nie ma środków na to tak jak obierki

Opublikowano

zgadza się nasze babcie i prababcie tak robiły od wieków obierki po obiedzie do pieca żeby sadzy nie było

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego Lubpolkotły, proszę Cię nie pisz hurtem nic nie wnoszących, bzdurnych postów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.