Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mała Łazienka W Bloku - 1 Grzejnik Z Grzałką Bez Co

lukaszlysy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem nowym uzytkownikiem i od razu przechodze do pytania.

mieszkam w bloku, akurat koncze remont lazienki i pojawila sie kwestia grzejnika - ladnego ale i takiego ktory podsuszy troche reczniki.

z racji tego ze akurat w mojej klatce nie ma rur co w lazience, a wczesniej byla nascienna nagrzewnica elektryczna zakupilem grzejnik i grzalke elektryczna.

znalazlem i kupilem

http://puresun.pl/la...r-op-94-40.html

do tego grzalka

http://puresun.pl/he...jnik-300-w.html

na razie nie mam jeszcze grzalki, grzejnik juz widzialem jak wyglada (ale okazuje sie ze w 21 wieku nie jest latwo przeslac towar o odpowiednim kolorze i odpowiednio zapakowany wiec grzejnik krazy miedzy mna a dostawca :] ). ale ogolny wyglad ok

ogolnie nie mialem zbyt duzego budzetu wiec po prostu musi to starczyc.

lazienka to pomieszczenie 140 x 210 x 250

no i teraz pytanie co tu wlac aby bylo dobrze, nie cieklo, nie bylo korozji i wogole bylo bezoblugowo ?

grzejnik ma pojemnosc 4,6 litra, wiec kupilem na razie banke 5l glikolu etylenowego z hurtowni chemicznej (w castoramie tak mi doradzono).

raczej jest mala szansa ze temperatura w zimowych porach bedzie spadac ponizej zera, wiec pytanie czy moge taki glikol zalac sam, czy moze troche rozcienczac z woda.

a jesli woda to czy demineralizowana czy moze np taka przefiltrowana przez filtr z dzbanka brita ?

z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi i przepraszam za chaos w pytaniu :)

Opublikowano

Witam,

Masz napisane w swoim własnym linku, że do tej grzałki ma być "woda lub mieszanina wody z glikolem".

Najpierw się trzeba było tu zapytać a potem w castoramie (co za koleś tam doradza, chyba na haju konkretnym).

Po co do tego glikol?

Normalną wodę wlać i będzie ok.

Z glikolem to same problemy mogą być, jak już się stosuje mieszanki z wodą to trzeba jeszcze inhibitory korozji zastosować itd. itp.

Chyba ten budżet to miałeś jednak za duży...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak będziesz napełniał grzejnik wodą to weź pod uwagę że woda pod wpływem temp rozszerza i należy zostawić ok 5-10% objętości grzejnika bez wody aby nie było bum.

W bloku masz temp powyżej 0C , więc glikol nie potrzebny.

Pozdr.

post-18578-0-45414800-1375943297_thumb.gif

Opublikowano

A zatem mam do sprzedania 5 litrow glikolu za 65 pln w lodzi ;) no faktycznie lepiej bylo najpierw spytac.

No to teraz woda. Demineralizowana czy kranowka. Kranowka w lodzi nie jest zla ja ja pije przelana tylko przez dzbanek brity (usuwa miedz i cos tam jeszcze). Nada sie taka ?

I w jaki sposob napelnic grzejnik czy wlac zagrzac i dopiero pozniej zakrecic korek ?

Opublikowano

Napełniasz przez górny korek za pomocą lejka, zwykła kranowa wystarczy, jak chcesz lepiej to weź przegotowaną kranówkę..

W górnym korku powinien być odpowietrznik - odkręcasz go i podgrzewasz grzałką,

A następnie zamykasz na gorąco odpowietrznik.

Pozdr.

PS W przypadku braku odpowietrznika należy podgrzać bez korka a następnie zakręcić korek przy gorącym grzejniku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.