Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co Ci "projektańci" I "instalatorzy " Mają W Głowach?

liban

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat dziwny aczkolwiek chyba na czasie :). Skoro ja mieszkam w starym domu( o czym już pisałem bo prosiłem kolegów wczoraj o pomoc w doborze kotla) (pow. 200m/2) i ogrzewam go od paru lat starym piecem typ SKI, z mocą nieznaną nikomu :) ( znam tylko wymiary wys. 94,szer.44,głęb 54) ( i podobno cudem by było gdyby miał 17 kw) i słyszę, że w nowych projektach domów o podobnej kubaturze,(ale znacznie lepiej ocieplonych), "projektant" zaleca 25kw a "instalator" jeszcze by dał więcej, to myślę sobie, że mój stary, nieznany,wyeksploatowany SKI czerpie swoją energię cieplną z TAJNEJ BAZY POD WULKANEM :). P.S. A mój SKI spala przez okres zimowy około 5.5 tony węgla typu orzech i oczywiście jakieś tam drewno i w domu mam 20 stopni. p.s. oczywiście nie chciałem nikogo urazić.

Opublikowano

Oczywiście to już wiem ( od Ciebie kolego szanowny) ale oni (projektanci i sprzedawcy ) zakładaą często taką moc dla kotłów na paliwa stałe. Co chca przez to uzyskać bo chyba tylko parę złoty więcej.....

Opublikowano

Kasa, misiu, kasa!!! :D

I to dwa x raz przy sprzedaży przewymiarowanego kotła, a drugi raz przy zakupie dużych ilości opału który ten kocioł spali.

Pozdr.

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał kol.@Sambor jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, a jak wiadomo dziś za pieniądze można kupić "prawie" wszystko łącznie z atestami, audytami i czym dusza zapragnie. Dlatego też dobierając kocioł opierajmy się nie na ulotkach reklamowych tylko na zdrowym rozsądku.

Najczęstszym zjawiskiem spotykanym w naszym kraju jest dobieranie kotła według ? no właśnie kto zgadnie...

... wg. wielkości komory zasypowej aby czasem nie przyszło nam z dwa razy na dzień zajrzeć do kotła :)

A następnie jest płacz i zgrzytanie zębami ... bo się nie pali! , bo smoła w kotle!, bo opału zeżarł więcej jak stare Camino (z całym szacunkiem do Camino ;) ) itp.

Jeżeli z tabel wynika że kocioł kol. liban ma +/- 17kW (1.5m2) to sądzę że większy potrzebny nie jest ale aby podnieśc komfort użytkowania i komfort cieplny w domu (19-21*C ) to poleciłbym kocioł DS o mocy +/- 15-16kW w zależności od wilgotności ścian budynku .

Pozdrawiam

Opublikowano

ale aby podnieśc komfort użytkowania i komfort cieplny w domu (19-21*C ) ...

Dla moich dziewczyn taki komfort, to "zima". Ma być minimum 23 stopnie i wtedy nie marudzą ;).

Opublikowano

No dla moich to ciepło zaczyna się robić od 23 st.C a i tak nogi pod kocem trzymają :) Tutaj mówiłem w kontekście medycznym ponieważ zaleca się spać w temp 19*C a w ciągu dnia 21*C jednak warunek musi być jeden- ciepło w nogi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.