Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Nadmuch,pompa Co,pompa Cwu

jacek6213

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jaki sterownik polecacie do sterowania pieca na paliwo stałe obsługującego nadmuch,pompę CO i pompę CWU, ale chodzi mi o to aby pompa CWU załączała się na przykład przy temp.35*C a wyłączała przy ok.60*C- może być z PID.Pozdrawiam.Obecnie mam ST22 i tam temperatura wyłączenia pompy jest pomniejszona o histerezę nie mniej niż 2*C.Pozdrawiam.

Opublikowano

witam

Nie bardzo rozumiem dlaczego pompa CWU miałaby się wyłączać przy 60sC

Sterowniki obsługujące dwie pompy ( CO i CWU ) posiadają dodatkowy czujnik mierzący temperaturę CWU i na jego podstawie uruchamiają lub wyłączają pompę CWU

Opublikowano

Witam.Jaki sterownik polecacie do sterowania pieca na paliwo stałe obsługującego nadmuch,pompę CO i pompę CWU, ale chodzi mi o to aby pompa CWU załączała się na przykład przy temp.35*C a wyłączała przy ok.60*C- może być z PID.Pozdrawiam.Obecnie mam ST22 i tam temperatura wyłączenia pompy jest pomniejszona o histerezę nie mniej niż 2*C.Pozdrawiam.

Witam.Chciałbym sprostować moje zapytanie.Obecnie pracuje u mnie jedna pompa na CO i CWU i sterowana jest sterownikiem ST22.W obwodzie wężownicy zainstalowany jest zawór zwrotny sprężynowy.Woda nie krąży bez pompy. Latem jeżeli jest grzana tylko woda CWU to jeśli ustawię załączanie pompy na 55*C to na piecu jest już około 70*C.Chodzi mi o to, aby w sterowniku ustawić załączanie pompy przy temp. ok 35-40*C a wyłączanie przy 55*C

Opublikowano

.Chodzi mi o to, aby w sterowniku ustawić załączanie pompy przy temp. ok 35-40*C a wyłączanie przy 55*C

Witam a gdzie zostanie oddana ta temper. z kotła 55st. jeśli zasobnik nie jest jeszcze naładowany i kiedy jesteś już pewny że zasobnik jest naładowany do zadanej np . 50st.

jak dla mnie jest to szkoda ciepła i opału , który został w kotle i niczemu nie służy .

Opublikowano

Witam.Problem ten wystąpi tylko latem (staram się niewiele wkładać do pieca - metoda doświadczeń),zimą ciepło pójdzie na CO.Co proponujesz tak, aby działało to i latem i zimą.Pozdrawiam.

Opublikowano
Opublikowano

więc może dobrym rozwiązaniem było by zamknięcie częściowe obiegu na C.O. tylko czy naczynie wzbiorcze jest podłączone prawidłowo , jak już wsponiałem w poście nr. 6 podgląd wskazany .

Opublikowano

witaj jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem było by wpięcie kolejnej pompy ładującej do c.w.u. tym bardziej jeśli zasobnik jest z wężownicą .

czy zasobnik jest odpowiednio zabezpieczony ? Z.B. o naczyniu przeponowym nie wspominam bo z pewnością go tam nie ma , które oczywiście powinno być ! wraz Z.Z. jak i manometrem do odpowiedniej ochrony zasobnika aby po 2-3 latach nie nadawał się na złom i układ podczas pracy w okresie letnim przy po zakręcanych zaworach na C.O. mógł pracować normalnie .

zawuwa przed zasobnikiem również powinna być odpowiednio ustawiona , aby przepływ przez ten zasobnik nie był za duży jak i za mały .

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam .Jak to rozumieć? Pompa CO jest załączana jeżeli temp.kotła przekroczy nastawę o połowę ustawionej wartości histerezy.Mam tak temp.kotła zadana 51 histereza 4. Temp.załączenia pompy 41 histereza 6.Waszym zdaniem  na ile załączy sie pompa CO .Sterownik Euroster 11WB.Dmuchawa chodzi na 30 i 40 %.DZ i pozdro.

Opublikowano

Napal i obserwuj. Wg mnie 44 stopnie będzie start pompy. I warto podwyższyc temp. zadaną do 58 - 60.

Opublikowano

To ciekawe bo obserwowałem 2 razy i załącza sie przy 49-50 stopniach.Podczas gdy piec sie rozgrzewa.Przy rozpalaniu.Po załadowaniu włączam sterownik dmuchawa chodzi temp. powoli rośnie ,ą pompa załacza sie przy temp.49 -50 a nie jak sugerujesz 44.Może tu chodzi i liczy sie przy rozpalaniu od temp.kotła co.Bo 51 minus połówa histerezy kotła to 2 i wówczas jest 49.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.