thomascricket1 Opublikowano 21 Maja 2013 #1 Opublikowano 21 Maja 2013 Witam przymierzam się właśnie do wykonania wylewki betonowej i potrzebuję pomocy przy obliczeniu zakupu materiału: Do rzeczy :) wylewka ma mieć grubość 8 cm na powierzchni 20 metrów kwadratowych będę mieszał w proporcjach 1-3 czy ktoś z forumowiczów może mi dobrze doradzić ile mam kupić worów cementu ażeby nie zostało oraz nie zabrakło o piach nie pytam ponieważ mam go sporo więc interesuje mnie tylko kupno cementu. Za wszystkie porady i informacje z góry serdecznie dziękuję i czekam cierpliwie na wszystkie odpowiedzi
tsa78 Opublikowano 21 Maja 2013 #2 Opublikowano 21 Maja 2013 Ja bym to policzył tak 20m2 x0,08m = 1,6 m3. 1łopata cementu na 3 łopaty piachu to wychodzi 400 kg cementu i 1200 kg piachu. zawsze potrzeba trochę więcej bo są nierówności itp to może weź 18 worów cementu.
mlodzieniec Opublikowano 22 Maja 2013 #3 Opublikowano 22 Maja 2013 Dajesz pod wylewkę styropian? Byłoby cieplej, jeśli wylewkę robisz w pomieszczeniu użytkowym. Ile masz kruszywa? Skoro wylewka betonowa to sam piach i cement to za mało.
sambor Opublikowano 22 Maja 2013 #4 Opublikowano 22 Maja 2013 Podstawą betony jest kruszywo, bez kruszywa - czyli sam piasek + cement - to szkoda roboty, jeszcze na styropianie, wszystko może popękać. Powinna być rozłożona siatka do wylewek - oczka 10 x 10 cm + do betonu kruszywo o frakcji 0-10, wtedy wylewka ma wytrzymałość i nie pęka. Pozdr.
thomascricket1 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor #5 Opublikowano 2 Czerwca 2013 No kruszywo posiadam ale nie myślałem go dawać choć jeszcze się zastanowię
thomascricket1 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor #6 Opublikowano 2 Czerwca 2013 A jak się sprawdzają te gotowe wylewki nie piszcie mi o ekonomii bo to akurat wiem że drożej wychodzą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.