dawidedziu Opublikowano 8 Maja 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Witam! Mam takie pytanko odnośnie C.W.U. Otóż, gdy wieczorem przepalam w piecu, aby nagrzać wodę w 120l bojlerze, to rano nie ma już ciepłej wody(jest ewentualnie trochę cieplejsza niż woda zimna - tzn z odkręconego drugiego kurka kranu). Piec to Galmet GT KW20 ze sterownikiem Luxus Eko Pro. Dmuchawy nie używam, powietrze reguluję klapą powietrza. Ciepłej wody jeszcze tego samego dnia zużyję nie więcej jak 50-60 litrów, natomiast rano jest już wystudzona. Teraz główne pytanie: Czy wystarczy tylko zamknięcie zaworu od ogrzewania na grzejniki czy też trzeba ustawić tryb letni? A jeśli tak to na jakie ustawienia? Opalam drewnem, temperatura na piecu ~55°C. Nie wiem, czy to coś pomoże, ale mam też jeszcze zamontowany stary bojler elektryczny, który jest teraz nieużywany. Coś robię nie tak? Pozdrawiam! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 8 Maja 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Wszystko zależy od tego jak masz zrobioną instalacje Jeśli posiadasz osobną pompe Ladującą sam zbiornik to urychamiasz tryb letni na sterowniku i to wszystko Jeąli posiedasz jedna pompe na grzejniki i zasobnik to zamykasz zawór na grzejniki i ustawiasz na sterowniku temperature 50sC Najlepiej jak byś zamieścił zdiecia ukazujące sposób podłączenia zasobnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Posiadam tylko jedną pompę, zamykam zawór, którym woda grzeje grzejniki. Na drugim zdjęciu strzałka wskazuje zawór odcinający wodę, która płynie na grzejniki. http://imageshack.eu/ckl.jpg http://imageshack.eu/fkl.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 8 Maja 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 ok wiec ustaw na sterowniku temperatura uruchamiania pompy na 50sC i woda nie bedzie się wychładzać Masz gdzieś w instalacji CO zawór bezpieczeństwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Dobra, ustawię jutro. A co do pytania, to nie bardzo wiem o co konkretnie pytasz... Chodzi o coś takiego co jest pod bojlerem? http://nokautimg2.pl/p-51-3a-513a142a9a4787c6d6e5ca236da79275500x500/afriso-af-4-zawor-bezpieczenstwa-z-zaworem-zwrotnym-1-2-do-bojlera.jpg Jeszcze z naczynia wyrównawczego wychodzi rurka, którą wypływa gotująca się woda(jest to ta wygięta rurka za strzałką) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 8 Maja 2013 #6 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 naczynie wyrównawcze masz nieodpowiednio wpięte wiec dla bezpieczeństwa warto zamontowac zawór bezpieczenstwa 1,5 bar http://www.ignkominki.pl/?menu=produkt&id=640 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Co masz na myśli pisząc ,,naczynie wyrównawcze masz nieodpowiednio wpięte"? Instalację c.o. montował koleś, który zajmuje się tym na co dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 9 Maja 2013 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Przed chwilką się dowiedziałem, że już na samym końcu palenia, ojciec otwiera zawór i woda płynie na grzejniki, także to główny powód, dlaczego rano jest wystudzona woda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 9 Maja 2013 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 ok wiec ustaw na sterowniku temperatura uruchamiania pompy na 50sC i woda nie bedzie się wychładzać Szkoda, że nie idzie edytować swoich postów, no ale cóż... Odnośnie tego cytatu: Czy 50°C nie jest za wysoką temperaturą? Tzn chodzi mi o to, że zanim woda nagrzeje się do tej temperatury to dużo ciepła pójdzie w komin. Dobrze myślę? No i jeszcze teraz się trochę zmieniło od pierwszego posta(post wyżej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 9 Maja 2013 #10 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 moze sobie otwierac jak zamyka bojler to wody nie powinno wystudzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 9 Maja 2013 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Tylko, że bojlera nie zamyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 9 Maja 2013 #12 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Podgrzewam wodę w grawitacji - temperatura kotła 80-90 stopni. Bojler dwupłaszczowy 100 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 9 Maja 2013 #13 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Czy 50°C nie jest za wysoką temperaturą? Tzn chodzi mi o to, że zanim woda nagrzeje się do tej temperatury to dużo ciepła pójdzie w komin. Dobrze myślę? No i jeszcze teraz się trochę zmieniło od pierwszego posta(post wyżej). Jeśli ustawisz tem. uruchamiania pompy na 50sC to przy zamknietych grzejnikach Twoj kociołek do tej temperatury bedzie pracował bez odbioru mocy a co za tym idzie nagrzeje się w 10 max 15 min , następnie uruchomi sie pompa obiegowa i bedzie sobie ogrzewac zasobnik. Jak w kociołku zacznie przygasać i spadnie ponożej 48sC to pompka sie wyłączy i nie nastąpi wychładzanie zasobnika ( ogrzewanie chłodniejszej wody w kotle cieplejszą w zasobniku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 9 Maja 2013 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Aaa, no teraz to już rozumiem. Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie nurtującego mnie pytania ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 10 Maja 2013 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego. A jeżeli woda się już nagrzeje, i zacznę ją zużywać np,: zleci 30l, to na miejsce tej ciepłej zużytej wody, do zbiornika napłynie 30l zimnej wody? Czy po prostu w bojlerze zostanie 90l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fezoi Opublikowano 10 Maja 2013 #16 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 W zasobniku c.w.u (120 l ) zawsze masz 120 litrów wody , ciepłą pobierasz od góry zasobnika , a od dołu dopływa sukcesywnie woda zimna . Jeśli zasobnik jest fabryczny woda nie miesza się lecz układa warstwami (w sensie temperatury ). Ps. Może u Ciebie jest coś źle podłączone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidedziu Opublikowano 10 Maja 2013 Autor #17 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Źle to nie jest, tylko chciałem się upewnić jak to ,,działa" ;) Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amanda Opublikowano 23 Maja 2013 #18 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Sądzę że dobrym rozwiązaniem do sterowania pompy cwu jest też sterownik/termostat różnicowy - tzn załączający pompę gdy temp na kotle jest np większa o 5 st (parametr regulowany) od temp wody w bojlerze. Gdy zużyjesz ciepłą wodę w bojlerze a na piecu będzie jeszcze np 40 st to się jeszcze pompa złączy nieco podgrzeje bojler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.