Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[Pomożecie?] Dobór Kotła Pod Bufor

KrzysG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powierzchnia domu i standard ocieplenia raczej bez znaczenia, "świat kotła" będzie się kończył na buforze zdolnym zgromadzić 180kWh ciepła (2700l). W związku tym wytyczne są z grubsza takie:

- komora ładunkowa sporawa

- nie za maly popielnik

- niezła sprawność

- brak potrzeby pracy w podtrzymaniu. Brak potrzeby jakiejkolwiek regulacji. Może chodzić z mocą nominalną, jeśli to tylko wyjdzie sprawności na dobre.

- mile widziany raczej wysoki niż głęboki

- Dobrze jeśli wajchy będą z prawej a miejsce na wentylator z lewej (o ile ten byłby potrzebny)

Moi kandydaci: http://domkopedia.pl/index.php/Tmp-pytanie-o-kociol

a może jakiś inny?

Jeśli warto dolniaka (wyższa sprawność), to może buderus logano 32kW D (najdroższy na liście). Jeśli raczej bez znaczenia to bym się skłaniał ku ogniwo s6wc (najtańszy na liście).

Opublikowano

Ja to bym brał dolniaka. Chodzi o to, że możesz sobie w takim dolniaku ustawić optymalne parametry pracy (szczególnie powietrze wtórne oraz temp. spalin) i w zasadzie cały czas będą one jednakowe = optymalne.

A w górniaku się nie da tego ustawić, bo zmienia się w nim grubość warstwy podczas wypalania i warunki się zmnieniają.

Myślę, że jak się to dobrze poustawia to różnica w sprawności może wynieść ponad 10%.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Do bufora - jak dla mnie tylko dolniak. Chcąc w górniaku palić ekonomicznie, trzeba by cyklicznie rozpalać od góry. Dolniak z możliwością dosypywania dowolnych ilości w dowolnym momencie ma tu sporą przewagę. Poza tym ciągła praca blisko mocy nominalnej to dla dolniaka idealne warunki.

Z tych kotłów, które podajesz, KWKD jak dla mnie ma konstrukcję niezbyt nastawioną na sprawność odbioru ciepła, ale solidności nie można mu odmówić.

Dakon DOR (F) i Buderus Logano to niemal identyczne konstrukcje. W każdym występuje ruchomy ruszt oraz praktycznie wszystko inne, co w dolniaku jest potrzebne.

Porzuć zawczasu myśl o nadmuchu (zwłaszcza w dolniaku), gdy masz 8m komina ;)

Opublikowano

witam ja mam Juzef tako mało uwagę do kwkd , myślę że wiele można mu zarzucić ale nie to że ma mały odbiór ciepła. czytałem twoją strone ,czyste ogrzewanie, i jest to kawał dobrej roboty. nie zgodzę się tylko z opinio o kotle metal-fach sdg brakuje mu PW i ceramiki ale jest to kocioł dolnego spalania i stawianie go razem kotłami które mają stałe szczeliny do przewietrzania jest trochę krzywdzące. ta klapka do rozpalania i tak po kilku dniach zarośnie smoło że się jej nie otworzy. pozdr. janklos ps. klapkę do rozpalania ma też chyba kalvis oraz kwkd 112-200x200.jpgkwkd_przekroj.jpg

Opublikowano

Trochę skrótem myślowym pojechałem. Wymiennik w KWKD nie sprawia wrażenia nadmiernie rozbudowanego. Możliwe, że w odczuciu użytkownika nie jest źle, ale u innych producentów droga spalin do komina jest przynajmniej dłuższa/bardziej skomplikowana.

Co do Metal-Facha SDG, sam producent twierdzi, że to górno-dolniak, ale po zatkaniu klapki bliżej mu do dolniaka i to go różni od innych górno-dolniaków, że jest taka opcja. Dzięki za uwagę, poprawię nieco opis, by tę różnicę pokazać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.