Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże Zużycie Gazu A I Tak Zimno!

radek0389

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Niedawno kupiliśmy z żoną mieszkanie na poddaszu, mamy jedną ścianę ze skosami a nad nami znajduję się już tylko strych w średnim stanie. Ogrzewanie gazowe, i przy mieszkaniu 72m2 w miesiącu marcu (mimo że jeszcze się nie skończył i wcale nie był najzimniejszym miesiącem), na dzień dzisiejszy mam zużyte 200m3 gazu. To dużo. Mimo to w mieszkaniu jest nieprzyjemnie chłodno, piec działa w zasadzie non stop i nie może nagrzeć powyżej temperatury 17,5 stop. C. Piec to ferroli domina, a sterownim euroster. Kombinowałem z różnym ustawieniem, i z 50-60 stop na piecu i teraz z 80 stop.

Na całe szczeście zima się kończy (chyba) ale już teraz martwię się o kolejną, od czego mógłbym zacząć aby na tyle ocieplić mieszkanie by móc mieć racjonalne zużycie gazu i temperaturę? Myślałem o kamerze termowizyjnej aby sprawdzić gdzie ucieka ciepło. Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

Opublikowano

200 m3 gazu to dużo? Ja uważam że na 72 m2 powierzchni to nie jest ilość która szokuje. A pewnie gaz spalasz również do podgrzewu cwu i gotowania to na CO zużycie masz nawet niewielkie.

Opublikowano

Może nie jest to tragiczna liczba, jednak najgorsze to, że mimo działania pieca w mieszkaniu jest mówiąc prosto zimno. I tutaj nie wiem, myśleć coś w kierunku ocieplenia ścian?

Opublikowano

Pierwsze to kamerka termo i sprawdzić puki jeszcze jest zimno wtedy wiadomo gdzie w lecie ocieplać. Sprawdzić moc grzejników i do nich wyregulować kocioł.

Opublikowano

kolego radek0389 doskonale cię rozumie , bo 5 lat temu sam mieszkałem w mieszkaniu na poddaszu i też miałem ogrzewanie gazowe. Z tym , że ja miałem 65 m2 , a spalałem dużo gazu( 300m3 miesiąc )w sezonie . powiem tak , ociepliłem sufit ( wełna i folia na suficie dodatkowo ), ściany ukośne i wszędzie tam gdzie tylko mogłem też dawałem wełnę. pomogło w stopniu zadowalającym. Spróbować nie zaszkodzi.Pozdrawiam albodek.

Opublikowano

Jasne, że to nie (tylko) wina ogrzewania, że w tych pomieszczeniach jest odczucie zimna.

Jeżeli mogę coś zasugerować, to użycie tych nowoczesnych materiałów izolacyjnych, które

posiadają warstwę (warstwy) odblaskowej folii aluminiowej. Ucieczka ciepła z domu (mieszkania)

następuje głównie drogą promieniowania i metaliczne folie są wyjątkowo skuteczne w zatrzymaniu ciepła

i tym samym w zapewnienie komfortu cieplnego.

Znalazłem kiedyś w necie wpis (po angielsku) na ten temat. Facet opisał swoje doświadczenie w małym

pokoiku na poddaszu, gdzie właśnie podobnie jak Ty odczuwał dotkliwe zimno mimo ogrzewania i "ocieplenia"

sufitu i ścian płytami styropianu. Za radą znajomego usunął styropian i zastąpił go folią metalizowaną.

Efekt był nieporównywalny- zrobiło się po prostu ciepło.

Przy okazji coś o pomiarach kamerą termowizyjną: zwracam uwagę, że kamera nie pokazuje "ucieczki ciepła".

Pokazuje temperaturę danej, obserwowanej powierzchni, co z ucieczką ciepła nie zawsze ma wiele wspólnego.

Interpretacja wskazań kamery to wielka sztuka, której (jak prywatnie oceniam) jakieś 99% firm wykonujących takie usługi jeszcze nie opanowało- oni zwyczajnie się mylą nie znając zasad fizyki. Ale to temat na osobną dyskusję.

HS

Opublikowano

witam

Zużycie gazu nie jast tak duże jedyne co mnie zastanawia to ciągła praca kotła na paramertrze 80 stop. Uważam, że masz niedowymiarowane grzejniki. Oczywiście ocieplenie jest również istotne i pozwoli na optymalizacje kosztów.

pozdrawiam

Opublikowano

Trzeba przyjrzeć się mieszkaniu i ogrzewaniu, w tym doborowi grzejników. Autor tematu chyba nie do końca wszystko opisał. Nie wierzę aby kocioł ogrzewający 72m2 temperaturą zadaną 80C nie dogrzewał mieszkania do 20 C przez cały dzień, gdzie podziewa się to ciepło. Powinien to zrobić w kilkadziesiąt minut, chyba że ściana zewnętrzna jest grubości 12 cm, gdyby tak było to na ścianach i stropach było by lodowisko. W większości domów mieszkań ogrzewanych gazem nie ma potrzeby ogrzewania aż tak wysokim parametrem, ale kłania się dobór grzejników . Po dociepleniu ścian powinieneś policzyć zapotrzebowanie na ciepło i pod to zapotrzebowanie dobrać grzejniki.

Opublikowano

słuchajcie ,u mnie w poprzednim mieszkaniu ogrzewanie dobierała i montowała mi ogrzewanie gazowe lokalna firma . piec był firmy junkers , a grzejniki płytowe buderus, rury miedziane.wszystko śmigało dobrze przez trzy lata , a kiedy zmienili rodzaj gazu gz 50 na gz 41,5 to piec zaczął zużywać więcej gazu a w domu zima,ocieplenie troche poprawiło sytuację.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Heso poruszył bardzo interesujący temat. Chodzi o uczucie chłodu związane z niską temperaturą przegród. Niewiele osób wiąże ze sobą te 2 fakty, choć każdy uczył się o tym w szkole. I faktycznie folia aluminiowa jest w stanie wiele pomóc.Co do uczucia chłodu w mieszkaniu to rzecz trzeba rozpocząć od docieplenia chaty.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Niedawno kupiliśmy z żoną mieszkanie na poddaszu, mamy jedną ścianę ze skosami a nad nami znajduję się już tylko strych w średnim stanie. Ogrzewanie gazowe, i przy mieszkaniu 72m2 w miesiącu marcu (mimo że jeszcze się nie skończył i wcale nie był najzimniejszym miesiącem), na dzień dzisiejszy mam zużyte 200m3 gazu. To dużo. Mimo to w mieszkaniu jest nieprzyjemnie chłodno, piec działa w zasadzie non stop i nie może nagrzeć powyżej temperatury 17,5 stop. C. Piec to ferroli domina, a sterownim euroster. Kombinowałem z różnym ustawieniem, i z 50-60 stop na piecu i teraz z 80 stop.

Na całe szczeście zima się kończy (chyba) ale już teraz martwię się o kolejną, od czego mógłbym zacząć aby na tyle ocieplić mieszkanie by móc mieć racjonalne zużycie gazu i temperaturę? Myślałem o kamerze termowizyjnej aby sprawdzić gdzie ucieka ciepło. Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

Dzień dobry.

Chciałbym zapytać, czy z tym problemem sprzed 3 lat, jakoś poradził Pan sobie.

Mam zamiar kupić mieszkanie, a ogrzewaniem i cwu steruje kocioł Ferroli, i mam w związku z tym szereg wątpliwości.

pozdrawiam

Krzysiek

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.